Σφοδρή μάχη των πολιτικών αρχηγών για τον εκλογικό νόμο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει λόγο για «ήττα της κυβέρνησης» που δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους

Σφοδρή αντιπαράθεση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αναμένεται σήμερα στη Βουλή, πριν την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπερασπιστεί την πρόταση της κυβέρνησης και να παραθέσει στοιχεία για τη στρέβλωση της λαϊκής ψήφου από τα εκλογικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν έως σήμερα, ενώ αναμένεται να επιτεθεί στη Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για «κωλοτούμπα» στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει λόγο για «ήττα της κυβέρνησης» που δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους προκειμένου ο εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Η απλή αναλογική δεν είναι επικίνδυνη για τη Νέα Δημοκρατία, είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία» αναμένεται να τονίσει.

Η Φώφη Γεννηματά θα επιτεθεί τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον Πρόεδρο της ΝΔ, καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει «όχι» επί της αρχής και παρών στα άρθρα του νομοσχεδίου. 

Το Ποτάμι θα καταψηφίσει, ο Βασίλης Λεβέντης θα επιτεθεί στη Φώφη Γεννηματά γιατί μη ψηφίζοντας την απλή αναλογική «χαρίζει στο πρώτο κόμμα 50 έδρες», ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα επιτεθεί στην κυβέρνηση. 

Η αντιπαράθεση άλλωστε των πολιτικών αρχηγών θα επεκταθεί σε όλα τα θέματα.

Μετά την αποχή της Χρυσής Αυγής το διακύβευμα της ψηφοφορίας είναι εάν θα συγκεντρωθούν 180 ψήφοι, γεγονός που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να επιχειρήσει να κατοχυρώσει συνταγματικά το νέο εκλογικό νόμο. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την δύναμη των κομμάτων που έχουν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και με τους ανεξάρτητους βουλευτές που δήλωσαν ότι θα το ψηφίσουν, θετικά αναμένεται να ψηφίσουν έως τώρα 179 βουλευτές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, έθεσε από χθες το πολιτικό πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την επόμενη ημέρα των εκλογών, τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παίξει με τις διπλές κάλπες.

Τι αναφέρει το non paper του Μαξίμου

Λίγες ώρες πριν την ψήφιση του εκλογικού νόμου κυβερνητικό σημείωμα υπό τον τίτλο «Εκλογικός Νόμος: Τα προσχήματα τελείωσαν» ανέφερε:

Από την στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα του εκλογικού νόμου, το πολιτικό κατεστημένο προσπαθεί με κάθε μέσον να αποτρέψει μια προοδευτική εξέλιξη για τον τόπο, μέσα από την θέσπιση ενός πραγματικά αναλογικού συστήματος. 

Ορισμένα από τα αδιανόητα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν στην προσπάθεια αυτή είναι ότι «η κυβέρνηση επιστρατεύει για την υλοποίηση των πολιτικών της επιδιώξεων την Χρυσή Αυγή» καθώς επίσης και ότι «αναζητά αποστασίες, στήνοντας νέα Ιουλιανά».

Σε ότι αφορά το θέμα των νεοναζί, ο Πρωθυπουργός, στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, είπε επί λέξει: 

«..Δεν συνυπολογίζουμε καθόλου τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ούτε καν μπήκαμε στη διαδικασία να συνυπολογίσουμε ψήφους της Χρυσής Αυγής ή ψήφους μεμονωμένων βουλευτών. Δεν μας απασχολεί αυτό. 

Εμάς μας απασχολεί το να πείσουμε σε ένα δημοκρατικό και ανοικτό διάλογο τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου ότι κάνουν μια επιλογή αυτοχειριασμού, η οποία θα καταγραφεί, εάν επιμείνουν σε αυτή την επιλογή, ως ένα ιστορικό ατόπημα, όπως κατεγράφη και για την Αριστερά το 1989, όταν, συνεργαζόμενη τότε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δεν συναίνεσε στο να καθιερωθεί η απλή αναλογική…»

Η πρόταση προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, εξακολουθεί, φυσικά, να ισχύει. 

Το αξιοσημείωτο βέβαια, είναι ότι από εχθές, που η «Χρυσή Αυγή» ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τον νόμο, το πολιτικό κατεστημένο δεν δείχνει να διακατέχεται από τόσο μεγάλη οργή για το ποιος συμπλέει με τους νεοναζί και ποιος όχι.
 
Περιορίζεται σε πανηγυρισμούς για το γεγονός ότι «το ενδεχόμενο των 200 ψήφων απομακρύνεται». 

Η Χρυσή Αυγή έγινε ξανά αόρατη. 

Σε ό,τι αφορά τη φιλολογία περί «αποστασίας» και «Ιουλιανών», γίνεται πλέον ξεκάθαρο, ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν αναζήτησε αποστάτες. 

Άνοιξε ευθέως το ζήτημα του εκλογικού νόμου, μέσα από δημόσιο διάλογο με τα κόμματα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη διακυβέρνηση του τόπου, μέσα από προγραμματικές συνεργασίες. 

Ο πρόταση αυτή παραμένει ανοιχτή ακόμα και σήμερα και απευθύνεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. 

Ειδικά το ΠΑΣΟΚ έχει συνυπογράψει την απόφαση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που μιλάει για εκλογικό σύστημα «που να κατοχυρώνει την αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών και θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες». 

Στην ομιλία της στην Συνδιάσκεψη εκείνη, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά, είχε μιλήσει για «νέο εκλογικό νόμο στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς διχαστικά bonus που τελικά δημιουργούν, παρά επιλύουν αδιέξοδα», ενώ μόλις πριν ένα χρόνο (2/6/2105), το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. 

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ή αν θα επιλέξουν να γίνουν ουρά της ΝΔ, κόβοντας οριστικά τις γέφυρες με τον προοδευτικό κόσμο – ακόμα και με την δική τους εκλογική βάση. 

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άγχος για το αν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα. 

Αντιθέτως, αν την ενδιέφερε αποκλειστικά το πολιτικό της συμφέρον, θα έπρεπε να επιδιώκει μια τέτοια εξέλιξη. 

Καταθέτει την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου από θέση αρχής, πιστεύοντας ότι οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν κλείσει πλέον τον κύκλο τους, αφού, προηγουμένως, έστησαν το πελατειακό κράτος και λεηλάτησαν το δημόσιο συμφέρον με διάφορες υποθέσεις τύπου Siemens, συσσωρεύοντας τεράστια αδιέξοδα στην χώρα. 

Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. 

Έχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος, ή αν θα συρθούν πίσω από την ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ