“Ασπίδα” προστασίας τα εμβόλια

Ο σωστός και έγκαιρος εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο τα παιδιά αλλά και το σύνολο της κοινωνίας

Αναγκαίο χαρακτηρίζουν οι παιδίατροι τον  εμβολιασμό, με αφορμή την “τάση” που εμφανίζεται μεταξύ – νέων κυρίως- γονιών να γυρίζουν την πλάτη στα εμβόλια.

Οπως επεσήμανε στα «Χανιώτικα Νέα» ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρίας κ. Μανώλης Καραβιτάκης «αυτά που μεταδίδουν κάποιες ιστοσελίδες και ομάδες ανθρώπων προσπαθώντας να πείσουν και άλλους γονείς, δεν έχουν κάποια επιστημονική βάση και αυτό είναι αποδεδειγμένο και τεκμηριωμένο στην ιατρική κοινότητα. Οι γονείς δεν θα πρέπει να πείθονται τόσο εύκολα από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την ιατρική. Θα πρέπει να ρωτούν και να ενημερώνονται από τον παιδίατρο τους ο οποίος είναι ο αρμόδιος να εξηγήσει τον ρόλο των εμβολίων».

Ο σωστός και έγκαιρος εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο τα παιδιά αλλά και το σύνολο της κοινωνίας καθώς, σύμφωνα με τον κ. Καραβιτάκη, «για τα παιδιά αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας τα εμβόλια είναι «ασπίδα» διότι χάρη σε αυτά τα εμβόλια έχουν εξαλειφθεί (τουλάχιστον στην χώρα μας) σοβαρά νοσήματα, τα οποία κάποια από αυτά είναι δυνητικά θανατηφόρα ή μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

Το “αντιεμβολιαστικό κίνημα” είναι το “τίμημα” της επιτυχίας των εμβολίων διότι τα εμβόλια έχουν παραμερίσει κάποια νοσήματα τα οποία δεν τα βλέπουμε πια, δεν τα γνωρίζουμε, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε την διάσταση της προστασίας των εμβολίων στην αντίληψη μας»

Όσον αφορά την στάση των γονιών και την επιφυλακτικότητα που δείχνουν απέναντι στα εμβόλια, ο κ. Καραβιτάκης τονίζει πως «η επιτυχία των εμβολίων είναι ότι έχουν εξαφανίσει κάποια νοσήματα τα οποία δεν τα βλέπουμε πια, όπως πολιομυελίτιδα και άλλα. Λέμε για κάποια νοσήματα στους γονείς τα οποία δεν έχουν δει, όταν λοιπόν δεν έχουν δει την κακιά πλευρά του νοσήματος και τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει δεν μπορούν να το καταλάβουν».

Αρκετοί γονείς και στην Κρήτη αποφασίζουν να απέχουν από τους εμβολιασμούς λόγω… πεποίθησης, ευτυχώς ωστόσο το συγκεκριμένο ποσοστό πανελλαδικά δεν ξεπερνά το 1-2%. Όπως επεσήμανε ο κ. Καραβιτάκης «δεν νομίζω ότι η Περιφέρεια Κρήτης διαφέρει από τις υπόλοιπες Περιφέρειες στην χώρα. Πιστεύω ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα εδώ στην χώρα μας αφορά περίπου το 1-2% των παιδιών.

Δηλαδή αυτό το ποσοστό των παιδιών δεν εμβολιάζεται λόγω πεποίθησης των γονιών του».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ