Διαβήτης κύησης και κατάθλιψη αυξάνουν τον κίνδυνο για επιλόχεια κατάθλιψη

Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai και του Ινστιτούτου Karolinska.

Μεγαλύτερο κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη, έχουν οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη κύησης, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai και του Ινστιτούτου Karolinska. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 700.000 γυναίκες και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Depression and Anxiety.

Oι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης έχουν 20 φορές περισσότερς πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη σε σχέση με τις μητέρες που δεν είχαν προηγούμενη κλινική διάγνωση κατάθλιψης.

Κι ενώ ο διαβήτης κύησης από μόνος του αυξάνει τον κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη, ένα ιστορικό κατάθλιψης της μητέρας σε συνδυασμό με τον διαβήτη κύησης, φαίνεται ότι αυξάνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης.

"Οι πιο πολλοί γιατροί θεωρούν ότι αυτές οι δύο είναι πολύ διαφορετικές καταστάσεις, αλλά τώρα διαπιστώνουμε ότι ο διαβήτης κύησης και η επιλόχειος κατάθλιψη θα πρέπει να εξετάζονται μαζί", υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής σχολης του Mount Sinai, Michael E. Silverman

"Ενώ η ύπαρξη διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο της επιλόχειου κατάθλιψης για όλες τις γυναίκες, για εκείνες τις γυναίκες που είχαν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στο παρελθόν, ο διαβήτης κύησης αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης επιλόχειου κατάθλιψης κατά 70%”.

Eκτός από τον διαβήτη κύησης, οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 12 άλλους παράγοντες κινδύνου, σε σχέση με την επιλόχειο κατάθλιψη στις γυναίκες.

Στις γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης, ο προϋπάρχων (της εγκυμοσύνης) διαβήτης και ο ελαφρώς πρόωρος τοκετός αύξανε τον κίνδυνο. Η νεαρή ηλικία, η καισαρική τομή και ο πρόωρος τοκετός αύξαναν επίσης τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, σε γυναίκες χωρίς ιστορικό.

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση με επιπτώσεις, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί. Η αναγνώριση των περιπτώσεων που έχουν υποστεί ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στο παρελθόν (που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου) μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμες παρεμβάσεις σε αυτές τις ασθενείς.

"Ο λόγος για τον οποίο όταν πηγαίνεις στον γιατρό, σε ρωτάει αν καπνίζεις, είναι γιατί αν το κάνεις, έχεις 20 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθεις καρκίνο. Πιστεύουμε ότι οι μαιευτήρες θα πρέπει τώρα να κάνουν το ίδιο για το ιστορικό κατάθλιψης", τονίζει ο Δρ Silverman. 

"Με αυτές τις πληροφορίες, μπορούμε να παρέμβουμε πρώιμα, πριν γεννήσει η μητέρα".


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ