Η δυσκοιλιότητα δυσκολεύει τη ζωή μας

Τρόποι αντιμετώπισης

Καθιστική ζωή, παχυσαρκία, άγχος και μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών, αυξάνουν τη συχνότητα της δυσκοιλιότητας στις δυτικές κοινωνίες, «ανοίγοντας» έναν φαύλο κύκλο, που δεν επιδρά μόνο στο σώμα, αλλά και στην ψυχή.

H χρόνια δυσκοιλιότητα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων και μπορεί να έχει σημαντικές επιπλοκές, όπως την εμφάνιση αιμορροΐδων, ραγάδων, εκκολπωμάτων του παχέος εντέρου, ακόμη και την απόφραξη του παχέος εντέρου, στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με δυσκοιλιότητα αισθάνονται χειρότερα όσον αφορά τη συνολική τους υγεία, πιστεύουν ότι είναι πιο φιλάσθενα κι ότι η υγεία τους είναι πιο πιθανό να επιδεινωθεί, επηρεάζονται στην εκτέλεση των καθημερινών, φυσικών τους δραστηριοτήτων και αναφέρουν συχνότερα πόνους στο σώμα.

Οι πάσχοντες αναφέρουν με πολύ μεγάλη συχνότητα στομαχική πίεση, φούσκωμα, πόνο στην κοιλιακή χώρα, ναυτία και κράμπες. Επίσης, τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα εμφανίζουν συχνά κακή διάθεση, αισθάνονται κουρασμένα, ενώ εμφανίζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα ακόμη και μελαγχολία.

Η μελαγχολία, ως απόρροια της δυσκοιλιότητας, εξηγείται από τους επιστήμονες και βιολογικά. Η μακροχρόνια παραμονή των κοπράνων στο έντερο έχει ως συνέπεια την απορρόφηση τοξινών, οι οποίες, κυκλοφορώντας στο αίμα, επηρεάζουν την ισορροπιστική δράση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση του προβλήματος, βασίζεται στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του πάσχοντα και στην αύξηση της ποσότητας των φυτικών ινών που καταναλώνει. 

Η αύξηση της ποσότητας των φυτικών ινών και του υπολείμματος των κοπράνων, με την τροφή ή με φαρμακευτικά βοηθήματα, βοηθά σημαντικό ποσοστό ασθενών. Επίσης, η αυξημένη λήψη υγρών και η τακτική σωματική άσκηση, βελτιώνουν γενικά τη σωματική ευεξία και συντελούν στη μείωση του προβλήματος.

Σήμερα όμως, η ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών με την τροφή παραμένει χαμηλή. Η μέση δίαιτα στις δυτικές κοινωνίες, περιέχει περίπου 10-15g φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι περισσότεροι διατροφολόγοι και ιατροί συστήνουν για τους ενήλικες ημερήσια πρόσληψη 20-30g φυτικών ινών.

Οι κύριες πηγές διαιτητικών ινών μέσω της διατροφής είναι: τα σιτηρά ολικής άλεσης (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ