Η επιστήμη εξηγεί με ποιους τρόπους η κοτόσουπα καταπολεμά το κρυολόγημα

Δεν είναι placebo effect!

Πρόκειται για την πιο κλασσική συνταγή για όσους χτυπά το κρυολόγημα. Ως τώρα η θεωρία ήθελε την κοτόσουπα να βοηθά καθαρά μέσω της αυθυποβολής. Πλέον όμως η επιστήμη έχει βρει αποδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτής της αγαπημένης σούπας.

Η Rena Zelig, επίκουρη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers, δήλωσε ότι όλα ξεκινούν από τον αλμυρό ζωμό της σούπας, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει με την ενυδάτωση του σώματος.

Επιπλέον, τα λαχανικά παρέχουν ζωτικής σημασίας βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ το κοτόπουλο παρέχει πρωτεΐνη – κάτι που η Zelig λέει ότι είναι “σημαντικό για την ανάκτηση των δυνάμεών μας όταν έχουμε αρρωστήσει”. Ο ζεστός ζωμός βοηθά επίσης και τη μύτη μας να ξεμπουκώσει. Δεν αποκλείται επίσης να βοηθά και τα λευκά αιμοσφαίρια στον αγώνα τους για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Πάνω από όλα όμως η ζεστή κοτόσουπα προσφέρει και ένα αίσθημα θέρμης και ευεξίας στον ασθενή, χωρίς να επιβαρρύνει και το στομάχι του.

Ακόμα όμως και χωρίς κοτόπουλο, μια καλή σούπα μπορεί να βοηθήσει τους χορτοφάγους να αναρρώσουν. Η διαιτολόγος Amy Gorin, ιδιοκτήτρια του Amy Gorin Nutrition στη Νέα Υόρκη, έχει την τέλεια συνταγή: «Ζεσταίνουμε ζωμό λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και προσθέτουμε λαχανικά όπως πιπεριές σε φέτες, κομμένα κρεμμύδια, μισά ντοματάκια και φέτες μανιταριών. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τόφου κομμένο σε φέτες για πρωτεΐνη», λέει η Gorin. «Μπορείτε να προσθέσετε ό, τι καρυκεύματα σας αρέσουν, όπως μαύρο πιπέρι, σκόνη σκόρδου και πάπρικα», συμβουλεύει.

Πηγή: e-radio.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ