Οι τρεις άξονες της στρατηγικής του Ανδρέα Ξανθού για την Υγεία

Τι περιλαμβάνουν οι τρεις άξονες της στρατηγικής του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού

Τρεις βασικούς άξονες περιλαμβάνει η εθνική στρατηγική και οι επιχειρησιακές προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρεις άξονες είναι:

-Καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις
-Διαφανής σύγχρονη διακυβέρνηση του τομέα της υγείας, μέσω μιας αποτελεσματικής και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης
-Δίκαιη και  βιώσιμη χρηματοδότηση
Πιο αναλυτικά, ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών υγείας με έμφαση στην πρόληψη. Επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων  η  σταδιακή ανάπτυξη των  τοπικών μονάδων υγείας και  η καθιέρωση συνεργασιών της ΠΦΥ  με την κοινότητα. Επίσης, μέτρα και παρεμβάσεις προώθησης υγιών τρόπων διαβίωσης αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την υγεία, όπως η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, επιβλαβείς συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος και λοιπών εξαρτησιογόνων ουσιών, δράσεις απεξάρτησης από αυτές.

Στον δεύτερο άξονα περιλαμβάνονται δράσεις  υποστήριξης της εφαρμογής  διαρθρωτικών μεταβολών στη διακυβέρνηση του συστήματος υγείας  για ποιότητα και ασφάλεια παρεχόμενων υπηρεσιών, ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας κρίσιμων φορέων,  διαφάνεια, συμμετοχή πολιτών στη λήψη αποφάσεων, δράσεις συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Ενιαίες υπηρεσίες e-Health προς όφελος του πολίτη.

Τέλος ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις για την σταδιακή ανακατεύθυνση των πόρων από άσκοπες ή μη αποδοτικές δαπάνες σε αποδοτικότερη κατανομή τους. Δράσεις περιορισμού της υπερκατανάλωσης φαρμάκων, υπερβολικής χρήσης διαγνωστικών εργαστηρίων, των χειρουργικών επεμβάσεων  χωρίς επαρκή ιατρική ένδειξη,  ενίσχυσης του ΕΟΠΥΥ, ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής  ικανότητας του καθορισμού τιμών,  εξορθολογισμού των δαπανών, βελτίωσης της διαχείρισης  και λειτουργίας των νοσοκομειακών  μονάδων, εξορθολογισμός του κόστους της λειτουργίας των κτιριακών υποδομών (βελτίωση ενεργειακής επίδοσης κτηρίων).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ