Όλο και λιγότεροι οι νεφρολόγοι στην Ελλάδα

Ολοένα και λιγότεροι νέοι γιατροί επιλέγουν να ακολουθήσουν την ειδικότητα.

Σοβαρές ελλείψεις σε νεφρολόγους αναμένεται να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, καθώς ολοένα και λιγότεροι νέοι γιατροί επιλέγουν να ακολουθήσουν την ειδικότητα. 

Το ενδεχόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για παροχή κινήτρων.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας(ΕΝΕ), σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται έλλειψη εξειδικευμένων στις νεφρολογικές παθήσεις γιατρών, ωστόσο η κατάσταση αυτή δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

«Η Νεφρολογία θεωρείται μια δύσκολη ειδικότητα, η οποία δεν παρέχει την αποκατάσταση που παρέχουν άλλες πιο εύκολες ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι νέοι γιατροί να την απορρίπτουν», τόνισε η πρόεδρος της ΕΝΕ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας Α.Π.Θ., κυρία Αικατερίνη Παπαγιάννη, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της παροχής κινήτρων  στους νέους γιατρούς όχι μόνο για να επιλέξουν την ειδικότητα, αλλά και για να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Όπως η ίδια εξήγησε, ήδη υπάρχουν ακάλυπτες θέσεις, ενώ μία δεκαετία πριν υπήρχαν νοσοκομεία που είχαν μέχρι και 8 χρόνια αναμονή για τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Στην Ελλάδα, παρότι σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία λειτουργούν εξωτερικά νεφρολογικά ιατρεία η αναμονή είναι μεγάλη κι ενώ υπάρχουν μηχανήματα δεν υπάρχει προσωπικό για να τα χειριστεί.

Στη χώρα μας, λειτουργούν, επίσης, 172 κέντρα αιμοκάθαρσης. Τα 80 ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα και καλύπτουν τις ανάγκες του 54% των ασθενών και τα 92 στο δημόσιο, καλύπτοντας τους υπόλοιπους, Επιπλέον λειτουργούν 33 μονάδες περιτοναϊκής κάθαρσης, οι οποίες εξυπηρετούν 713 ασθενείς και 5 μεταμοσχευτικά κέντρα που παρακολουθούν 2651 μεταμοσχευμένους.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ