Παιδικός Καρκίνος: Γιατροί και γονείς μάχονται για την ίαση των παιδιών

https://www.youtube.com/watch?v=wFOjp31Vn4g

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου (15 Φεβρουαρίου) αναλύεται το τι σημαίνει παιδικός καρκίνος για την ελληνική ιατρική κοινότητα και τις οικογένειες των παιδιών που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες. 

Για το θέμα μιλούν ο Βασίλειος Παπαδάκης, διευθυντής του Τμήματος Αιματολογίας - Ογκολογίας στο ΓΝΑ Παίδων «Αγία Σοφία» και αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας και η Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα». 

Ο κ. Παπαδάκης και η κ. Τρυφωνίδη αναλύουν τι συνεπάγεται η διάγνωση και διαχείριση του παιδικού καρκίνου στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, απαντούν για τις ελλείψεις των αντικαρκινικών φαρμάκων και για την αναγκαιότητα της νοσηλείας παιδιών με καρκίνο σε νοσηλευτικά κέντρα του εξωτερικού. 

Και, τέλος, στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας στα παιδιά και στις οικογένειες που δίνουν τη μάχη με τις νεοπλασματικές ασθένειες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, να και ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή νόσος, αποτελεί παράλληλα την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, (εκτός από τα ατυχήματα).

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πραγματοποιούνται 15.000 νέες διαγνώσεις σε παιδιά μέχρι 15 χρονών και 20.000 σε εφήβους και νέους ενήλικες ηλικίας 15 μέχρι 24 χρονών. Υπολογίζεται ότι ένα παιδί κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια.
Κάθε μέρα 20 περίπου παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα νοσούν από καρκίνο 320 περίπου παιδιά το χρόνο. Ποσοστό 70-80%  από αυτά νοσηλεύονται στα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα της Αθήνας, 20-25% στη Θεσσαλονίκη και 5% περίπου στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ οι έφηβοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία των ενηλίκων.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα και σημασία στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Η ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας θέτει στη διάθεση των παιδιών νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία και νέες πρακτικές, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα ίασης σε ποσοστό περίπου 80%.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ