"Θεμέλια" για δίκτυο ιατρείων καρδιακής ανεπάρκειας

Το μεγάλο στοίχημα για την καρδιακή ανεπάρκεια είναι η διατήρηση των ασθενών σε πρώιμα στάδια.

Πιλοτικό πρόγραμμα με κατ' οίκον νοσηλεία που εφαρμόζει το Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας του ΠΓΝ «Αττικόν» τον τελευταίο χρόνο, φαίνεται πως βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις νοσηλείες των ατόμων που πάσχουν από σύνδρομο καρδιακής ανεπάρκειας.

   Σύνδρομο, στο οποίο η δυσλειτουργία της καρδιάς προκαλεί δύσπνοια και εύκολη κόπωση και το οποίο οι γιατροί χαρακτηρίζουν ως πιο θανατηφόρο από τον καρκίνο, και μάλλον δικαίως, αφού η νοσηρότητα είναι πολύ υψηλή για έναν στους δύο πάσχοντες, ακόμα και στα μεσαία στάδια της νόσου.

   Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας» ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του τμήματος επειγόντων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Ιωάννης Παρίσσης, το μεγάλο στοίχημα για την καρδιακή ανεπάρκεια είναι η διατήρηση των ασθενών σε πρώιμα στάδια. Κι αυτό όπως επισημαίνει μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη δικτύου ιατρείων καρδιακής ανεπάρκειας, σε ολόκληρη τη χώρα.

   Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου έβαλαν 70 καρδιολόγοι από όλη την Ελλάδα με πρόταση την οποία κατέθεσαν στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας, την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα. Πρόταση που όπως τονίζει, στη συνέχεια θα κατατεθεί και στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ενισχυθούν αυτά τα ιατρεία.

   Ο κ. Παρίσσης δίνει έμφαση στην πρόληψη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί την καλύτερη παρέμβαση.

   Αναφέρεται στις νοσηλείες αυτών των ασθενών, που αποτελούν βασική παράμετρο νοσηρότητας, και παράλληλα αυξάνουν δραματικά το κόστος στη δημόσια υγεία. Μιλάει για τα καινούργια φάρμακα, τις νέες συσκευές, αλλά και τη γονιδιακή προδιάθεση του συνδρόμου. Για το αν η λύση του μέλλοντος είναι ένα φάρμακο που θα εκριζώνει τη νόσο ή μία συσκευή, ο καθηγητής απαντά: «Ίσως να είναι η γονιδιακή θεραπεία. Αλλά είναι ακόμα κάτι πολύ μακρινό».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ