Την αποτελεσματικότητα εμβολίου για τη χολέρα διερευνούν οι επιστήμονες

Μελέτη που έγινε με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, (Bill & Melinda Gates Foundation) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet» εστίασε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων της χολέρας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες προσπάθησαν να διαλευκάνουν αν τα νεκρά ολοκυτταρικά στα από του στόματος εμβόλια για τη χολέρα (kOCV) είναι αποτελεσματικά.

Όπως λένε, οι εκτιμήσεις για τη δραστικότητα του εμβολίου και την άμεση αποτελεσματικότητά του ποικίλλουν, με τις διαφορές στο νσχεδιασμό της μελέτης, στην τοποθεσία, στη διάρκεια παρακολούθησης και στη σύνθεση του εμβολίου να δημιουργούν δυσκολίες για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα δημόσιας υγείας.

Γι' αυτό οι ερευνητές διενήργησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση με σκοπό να προκύψουν οι κατά μέσον όρο εκτιμήσεις της δραστικότητας των kOCV και της άμεσης αποτελεσματικότητας από τη διαθέσιμη βιβλιογραφία.

Η ανασκόπηση και μετα-ανάλυση έγιναν με στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων των PubMed, Embase, Scopus, Cochrane Review Library και, ISI Web of Science.

Συμπεριέλαβαν επίσης μελέτες που δημοσιεύθηκαν ανεξαρτήτως ημερομηνίας στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα γαλλικά ή στα κινεζικά. Και μέσω όλων αυτών προέβησαν σε εκτιμήσεις για τη δραστικότητα και την αποτελεσματικότητα των δόσεων του εμβολίου.

Η κύρια έκβαση της μελέτης ήταν η μέση δραστικότητα και η άμεση αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων kOCV, τις οποίες υπολόγισαν με μοντέλα τυχαίων επιδράσεων. Να σημειωθεί ότι τα kOCV είναι αποτελεσματικά εργαλεία για τον έλεγχο της χολέρας.

Όπως παρατήρησαν στη μετανάλυση αυτή σε 7 δοκιμές με 695 ασθενείς με χολέρα και 6 μελέτες παρατήρησης με 217 ασθενείς με χολέρα, οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης, η δραστικότητα δύο κατά μέσον όρο δόσεων ήταν 58% και η αποτελεσματικότητα 76%. Επίσης, η δραστικότητα δύο κατά μέσον όρο δόσεων σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών ήταν 30%, ενώ σε αυτά ηλικίας 5 ετών και άνω ήταν 64%.

Οι εκτιμήσεις της δραστικότητας του kOCV δύο δόσεων ήταν παρόμοιες κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων ετών μετά τον εμβολιασμό, με εκτιμήσεις της τάξης του 56% το πρώτο έτος και 59% το δεύτερο έτος. Η δραστικότητα μειώθηκε στο 39% το τρίτο έτος και 26% το τέταρτο έτος.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, οι δύο δόσεις kOCV παρέχουν προστασία κατά της χολέρας για τουλάχιστον 3 χρόνια. Ενώ η μία δόση kOCV παρέχει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη προστασία, η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη διαχείριση επιδημικής έξαρσης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ