Το "φακελάκι" είναι ένα τανγκό ... για τρεις!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Χ.Βαβουρανάκης: "Σε λίγο δε θα έχουμε γιατρούς!"

"Το "φακελάκι" είναι ένα τανγκό .. με τρεις: το γιατρό, τον ασθενή και το κράτος στο ρόλο της ορχήστρας. Ημερίδες διαπιστώσεων γίνονται πολλές, αυτό που χρειάζεται είναι τόλμη και αποφάσεις" - αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Χάρης Βαβουρανάκης, με αφορμή την πρόσφατη ημερίδα με θέμα το "φακελάκι" στα νοσοκομεία. "Το "φακελάκι" είναι το σύμπτωμα μιας νόσου. Τη νόσο πρέπει να θεραπεύσουμε και όχι το σύμπτωμα" - τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας ότι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα "ξεμπλοκάρει" τα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα η καλύτερη εκπαίδευση και η συνεχής αξιολόγηση και του ιατρικού προσωπικού θα εξυπηρετήσει το στόχο της διαρκούς βελτίωσης.

Ο κ.Βαβουρανάκης αναφέρθηκε και στο σύστημα της λίστας των χειρουργείων για την ενίσχυση της διαφάνειας, που ευαγγελίζεται η ΔΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, εκτιμώντας ότι είναι στη θετική κατέυθυνση, όχι όμως γιατί αποτελεί χτύπημα στη διαφθορά, αλλά γιατί θα υπάρχει ένας προγραμματισμός. Ωστόσο και αυτό είναι ένα μέτρο αποσπασματικό και όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, "αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, ας ανοίξουμε την ολοήμερη λειτουργία των χειρουργείων".

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου αναφέρθηκε και στους γιατρούς που ιδιωτεύουν, εξηγώντας πως αν και οι περισσότεροι γιατροί έχουν ήδη προμηθευτεί POS, το μέτρο αυτό δε θα πατάξει τη φοροδιαφυγή. "Έχουμε ήδη ζητήσει τη σύνδεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το taxisnet" - λέει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι "να αφήσουμε τις διαπιστώσεις, να έχουμε προτάσεις και να είμαστε ... αισιόδοξοι ότι κάποια στιγμή θα υλοποιηθούν".

Από το λεγόμενο "brain drain" που μαστίζει τη χώρα, δεν εξαιρείται η Κρήτη. "Ολοένα και περισσότεροι νέοι επιστήμονες έχουν φύγει ή φεύγουν με πολύ μεγάλους ρυθμούς" - λέει ο κ.Βαβουρανάκης. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, από το 2011 ως σήμερα, από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου έχουν ζητήσει πιστοποιητικό ορθής χρήσης (απαραίτητο για να εργαστούν στο εξωτερικό) 620 γιατροί. 

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι τη στιγμή που το σύστημα Υγείας καταρρέει λόγω έλλειψης γιατρών, οι νέοι γιατροί δεν έχουν κίνητρο για να μείνουν. "Σε λίγο δε θα έχουμε γιατρούς!" - η δυσοίωνη πρόβλεψη του κ.Βαβουρανάκη, καθώς καταγράφεται τάση μετακίνησης και των νέων γιατρών αλλά και των "παλιων" προς τη Σαουδική Αραβία, το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

"Με το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα, ουδείς νέος γιατρός θα μείνει στη χώρα" - αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, εξηγώντας ότι η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρο εκπαίδευσης, οικονομικό κίνητρο και κυρίως ποιότητα στην εκπαίδευση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ