Η Λότζια και το κέντρο του Ηρακλείου σε φωτογραφίες ντοκουμέντα!

Ο Χάνδακας και το παλιό Ηρακλειο- μια πόλη μια ιστορία

Μοναδικές φωτογραφίες ντοκουμένα μιας άλλης εποχής. Που δείχνει το κέντρο του Ηρακλείου ακόμη από την εποχη που ήταν στην Κρήτη οι μουσουλμάνοι.

Κυριαρχεί-στις μοναδικές φωτογαφίες που δημοσιεύει η Ελένη Σημαντήρη- φυσικά η ενετική Λότζια.

Η Λότζια ήταν το πιο επιβλητικό και πιο από τα βενετικά μνημεία ολόκληρης της Κρήτης. Χτίστηκε ανάμεσα στα έτη 1625-1628 από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι. Το κτήριο χρησιμοποιούνταν για τις συσκέψεις και τις λήψεις αποφάσεων από ευγενείς, άρχοντες και φεουδάρχες του τόπου.

Η πρώτη Λότζια ήταν χτισμένη κοντά στη θάλασσα και μάλιστα υπερβολικά εκτεθειμένη στους ανέμους. Κατά συνέπεια οι ευγενείς και οι φεουδάρχες του Χάνδακα (Ηράκλειο) ζήτησαν από τη μητρόπολη να τους παραχωρηθεί δημόσιος χώρος στην κεντρική πλατεία για να οικοδομήσουν εκεί τη νέα Λότζια. Έτσι, η δεύτερη Λότζια χτίστηκε στην κεντρική πλατεία και βρισκόταν απέναντι ακριβώς από τη σημερινή. Ερειπώθηκε όμως το 1540 και ανεγέρθηκε μία τρίτη στη θέση της σημερινής. Η τελευταία χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1625-1628, οπότε χτίστηκε η σημερινή και τέταρτη στη σειρά Λότζια από τον Μοροζίνι.

Εντυπωσιακό είναι το διάζωμα, στο πάνω μέρος του ισογείου, όπου υπάρχουν τρίγλυφες μετώπες που αναπαριστούν το λέοντα του Αγίου Μάρκου, τρόπαια και πανοπλίες.

Επί Τουρκοκρατίας στη Λότζια στεγαζόταν η Οικονομική Υπηρεσία της Κρήτης και μετά την απελευθέρωση στεγάστηκε ο αρχαιολογικός θησαυρός που είχε συγκεντρώσει ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, μέχρι που το κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο για τη χρήση αυτή και εγκαταλείφθηκε. Το 1905 έγινε το Δημαρχείο της πόλης, ενώ συνεχίζονταν οι εργασίες αναστήλωσης, οι οποίες διακόπηκαν με τα γεγονότα του πολέμου του 1940. Μετά το τέλος του πολέμου συνεχίστηκε η αναστήλωση και ολοκληρώθηκε το 1960. Σήμερα στη Λότζια στεγάζεται το Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ