Κρίσιμες ώρες για το μέλλον του ΔΟΛ

Στις τράπεζες περνά ο Οργανισμος

Ραγδαίες εξελίξεις στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη μετά την αναμενόμενη, παρά τις διαρροές περί του αντιθέτου, απόφαση των πιστωτριών τραπεζών να τραβήξουν επί της ουσίας το...καλώδιο και να οδηγήσουν στην έξοδο τον άλλοτε πανίσχυρο Σταύρο Ψυχάρη.

Η αντίστροφη μέτρηση για το πάλαι πότε κραταιό ιστορικό Συγκρότημα ξεκίνησε το μεσημέρι της 4ης Ιανουαρίου με το νέο έτος να μπαίνει με το...αριστερό για τον Στ. Ψυχάρη που βλέπει να φεύγει ο έλεγχος από τα χέρια του.

Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ στο κτίριο της οδού Μιχαλακοπούλου, αριθμ. 80, όπου και μεταφέρθηκε ο ΔΟΛ το καλοκαίρι της ευφορίας, το 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, από την ιστορική έδρα της Χρήστου Λαδά, αριθμ. 3, ένα κτίριο που πέρασε στα χέρια του ελληνικού δημοσίου την περασμένη Παρασκευή. Αυτή η είδηση που δεν είναι ευρέως γνωστή ήταν ένα συμβολικό κτύπημα, πριν από την απόφαση των τραπεζών που όμως σήμαινε πολλά για πολλούς.

Εν μέσω της πολιτικής σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ποιος θέλει ή όχι τη διάσωση του ΔΟΛ και στη σκιά των συζητήσεων για μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ μεταξύ Στ. Ψυχάρη, Φώτη Μπόμπολα και Βασίλη Μουλόπουλου (προέδρου του Δ.Σ. της Αυγής και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ), οι διοικήσεις των τραπεζών, για να μην είναι εκτεθειμένες έναντι της Δικαιοσύνης και κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος, αποφάσισαν να ρίξουν τίτλους τέλους στον ΔΟΛ.

Η κρίσιμη συνεδρίαση των πιστωτριών τραπεζών, την οποία ανέμεναν όλοι με αγωνία στο ΔΟΛ, αν και ήξεραν τι θα γίνει, ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και αποφασίστηκε αύριο, παραμονή των Θεοφανίων, να εκδοθεί το έγγραφο με το οποίο θα καταγγέλλεται η δανειακή σύμβαση και θα ζητείται η έκπτωση του βασικού μετόχου από τη διοίκηση του Οργανισμού Στ. Ψυχάρη.

Μέχρι στιγμής ο ίδιος ο Στ. Ψυχάρης δεν έχει αντιδράσει, ενώ θεωρείται σίγουρο, από έγκυρες πηγές, ότι θα αποχωρήσει. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε οι τράπεζες θα προσφύγουν στα δικαστήρια με την όλη δικαστική διαδικασία να υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι άγνωστο τι ακριβώς θα συμβεί με τα μέσα του ομίλου, καθώς υπάρχουν δυο εφημερίδες, τρία σάιτ και ένας ραδιοφωνικός σταθμός.

Αυτή τη στιγμή επικρατεί αναστάτωση στον ΔΟΛ, καθώς πάρα πολλοί δημοσιογράφοι έχουν κινηθεί ή θα κινηθούν με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, αρκετοί έχουν επιλέξει το μέτρο της επίσχεσης εργασίας, ενώ άλλοι ήδη συζητούν με άλλα μέσα. Επίσης, έχουν παραιτηθεί και ανώτερα στελέχη από κρίσιμα πόστα του ΔΟΛ.

Η ηγεσία του ΔΟΛ δεν είχε πρόθεση και αυτό ήταν γνωστό να καταβάλλει το ποσό των περίπου 8,5 εκατ. ευρώ που είναι οι εξαμηνιαίοι τόκοι για τις δανειακές του υποχρεώσεις. Οι τράπεζες μάλιστα άφησαν να περάσουν και μερικά εικοσιτετράωρα και δεν τράβηξαν αμέσως το καλώδιο από την πρίζα.

Όμως δεν μπορούσαν άλλο, όπως λένε ανώτερες τραπεζικές πηγές, να περιμένουν και στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε το νομικό και οικονομικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί για την μεταβατική περίοδο του ΔΟΛ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μία επιλογή που έχουν μπροστά τους είναι να οριστεί η Grant Thornton η οποία θα καταγράψει την οικονομική κατάσταση, τα περιουσιακά στοιχεία και θα ασκήσει προσωρινά χρέη διοίκησης μέχρι να αποφασισθεί η επόμενη μέρα του ΔΟΛ και να ολοκληρωθούν όλες οι νομικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσιοποιημένη οικονομική κατάσταση του ΔΟΛ (του 2015), ο Οργανισμός εμφανίζει μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 160,9 εκατομμύρια ευρώ, βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 13,4 εκατομμύρια ευρώ, επί συνόλου υποχρεώσεων 234,7 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό πλέον εμφανίζεται να έχει αυξηθεί σημαντικά και στο τέλος του 2016 να ανέρχεται σε περίπου 190 εκατομμύρια ευρώ.

Στο παρασκήνιο εκτυλίχθηκαν αρκετές διεργασίες και μάλιστα πριν από μια εβδομάδα έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, για την τύχη του ΔΟΛ. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες ζήτησαν από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τροπολογία η οποία να τους επιτρέπει να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του ΔΟΛ μετά την έκπτωση της διοίκησης. Όμως η κυβέρνηση ένιψε τας χείρας της ως άλλος Πόντιος Πιλάτος και άφησε το αίτημα αναπάντητο και δεν φαίνεται πως θα γίνει κάτι σε αυτό.

Επ’ αυτού έγιναν πολλές επαφές με ανώτερους τραπεζικούς παράγοντες, αλλά και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, ώστε να υπάρξει διάγνωση προθέσεων σχετικά με την ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Και αυτό διότι, υπάρχει το επιχείρημα ότι ο ΔΟΛ πρέπει να μείνει ζωντανός και εν λειτουργία με τα ΜΜΕ να υπάρχουν, καθώς από αυτά θα υπάρξουν και έσοδα από πωλήσεις και διαφήμιση. Όμως για να υπάρξει μια στοιχειώδη λειτουργία, έπρεπε να δοθεί αυτή η χρηματοδοτική «γέφυρα» που δεν φαίνεται πως υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση να υπάρξει «πράσινο φως».

Από αύριο ο ΔΟΛ περνάει σε μια άλλη εποχή με μέλλον αβέβαιο, όχι τόσο για την ιδιοκτησία του που απέρχεται, αλλά για τους 560 εργαζομένους που θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Η μόνη πιθανή διέξοδος, όταν θα επιδοθεί το σχετικό έγγραφο των τραπεζών την Πέμπτη, είναι να βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα, δηλαδή επενδυτές, που θα αποπληρώσουν τη εκκρεμούσα δόση.  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ