ΚΟΣΜΟΣ
Ε.Ε.: Πρώτο βήμα για νέα πολιτική μετανάστευσης
Συμφωνία στις Βρυξέλλες για τον κανονισμό διαχείρισης κρίσεων στην Ε.Ε. πριν από τη σύνοδο κορυφής στη Γρανάδα - «Αγκάθι» η ιταλική θέση, που επιμένει σε σκλήρυνση της ρητορικής στο προσφυγικό, με την υποστήριξη της Ουγγαρίας
«Λευκός καπνός» βγήκε χθες στις Βρυξέλλες, καθώς επετεύχθη συμφωνία για τον λεγόμενο κανονισμό διαχείρισης κρίσεων, μια σημαντική πτυχή για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της πολιτικής μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Η συμφωνία σφραγίστηκε στη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε., λίγες μόνον ημέρες μετά το ναυάγιο της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της Eνωσης, λόγω του αιφνιδιαστικού «μπλόκου» που έθεσε η Ιταλία στο προσχέδιο του κειμένου.
Η Ρώμη διαφωνούσε με συγκεκριμένο κομμάτι, που αφορούσε τις επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Μεσόγειο, που θεωρεί ότι αποτελούν «κράχτη» προσέλκυσης μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές. Είχε προηγηθεί η ανοιχτή σύγκρουση με τη Γερμανία για το ίδιο θέμα και τη χρηματοδότηση που παρέχει σε κάποιες οργανώσεις που δρουν στη Μεσόγειο. Το εν λόγω θέμα θα κυριαρχούσε την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της διήμερης άτυπης συνόδου κορυφής που ξεκινά σήμερα στη Γρανάδα, αλλά το τελικό κείμενο που κατέθεσε η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται πως ικανοποίησε αρκετές χώρες, που έδωσαν το πράσινο φως, χωρίς όμως την έγκριση από τους «συνήθεις υπόπτους» –Πολωνία και Ουγγαρία– ενώ Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία απείχαν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με πληροφορίες. Και ενώ η επίτευξη συμφωνίας επί μιας κρίσιμης πτυχής του συμφώνου έφερε «χαμόγελα» στις Βρυξέλλες, δεν σημαίνει ότι το μεταναστευτικό δεν θα κυριαρχήσει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Παρασκευή. Η Ιταλία, μάλιστα, επιμένει για σκλήρυνση της ρητορικής στο σχετικό ζήτημα –με την υποστήριξη της Ουγγαρίας– στην κοινή διακήρυξη της Γρανάδας, που αναμένεται να υιοθετήσουν οι 27 ηγέτες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θεωρούσε μέχρι χθες ότι θα είναι το πιο δύσκολο ζήτημα της διήμερης συνάντησης στην Ισπανία.
«Αγκάθι» η ιταλική θέση, που επιμένει σε σκλήρυνση της ρητορικής στο προσφυγικό, με την υποστήριξη της Ουγγαρίας.
Δεν θα είναι, πάντως το μόνο, καθώς μετά τη δήλωση ασθενείας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που ακύρωσε τη μετάβασή του στη Γρανάδα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ αρνήθηκε να μετάσχει σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν –στο περιθώριο της συνόδου– αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ένιωσε πως «μια ατμόσφαιρα κατά του Αζερμπαϊτζάν» είχε αναπτυχθεί μεταξύ αυτών που επρόκειτο να συμμετάσχουν, δηλαδή των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Αρμενίας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Αλίεφ σίγουρα θα διεκδικούσε τη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση. Ο Σαρλ Μισέλ, που είχε αναλάβει προσωπικά τη διαχείριση της κρίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ –πριν τη νίκη του Μπακού επί των Αρμένιων αυτονομιστών– είχε σκοπό να επιχειρήσει νέα διαμεσολάβηση σήμερα, στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με βασικό στόχο να δοθεί νέα ώθηση στη διεύρυνση της Ε.Ε.
Ενα θέμα «αγκάθι», όμως, αφορά το κόστος εισόδου των οκτώ υποψήφιων κρατών-μελών και της Ουκρανίας, που υπολογίζεται σε πάνω από 256 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στους Financial Times, «όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα και να λαμβάνουν λιγότερα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Πολλά κράτη-μέλη που είναι επί του παρόντος καθαροί αποδέκτες θα γίνουν καθαροί συνεισφέροντες», ενώ μόνον η Ουκρανία θα δικαιούται 186 δισ. ευρώ σε επτά χρόνια. Η διαρροή αυτής της εσωτερικής έκθεσης της γραμματείας του συμβουλίου της Ε.Ε. –μία μόλις ημέρα πριν από τη συνεδρίαση στη Γρανάδα– δεν διευκολύνει την προετοιμασία της κοινής γνώμης σε αρκετά κράτη-μέλη για την επόμενη διεύρυνση του «μπλοκ», ιδιαίτερα ενόψει και των ευρωεκλογών του 2024. Τα νούμερα του κόστους σίγουρα δεν βοηθούν, εξάλλου, και τα μηνύματα αισιοδοξίας που θέλουν να εκπέμψουν σήμερα οι συνολικά 51 ηγέτες, που θα συζητήσουν στο κάστρο της Αλάμπρα το κοινό τους μέλλον στην Ενωση. Βασικό ζητούμενο, ανάμεσα σε άλλα, θα είναι εάν η Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσει τελικά σε μια διαδικασία πολλών ταχυτήτων, επιτρέποντας στα υποψήφια κράτη-μέλη να εισέλθουν σταδιακά στην Ενωση.