Αντιμέτωπη, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, με μια καταστροφική επιζωοτία, που οδήγησε στη σφαγή δεκάδων εκατομμυρίων πτηνών στη γηραιά ήπειρο, η Γαλλία έθεσε σήμερα ως στόχο να ξεκινήσει τον πρώτο εμβολιασμό των πουλιών το φθινόπωρο του 2023.
Από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου λόγω της γρίπης των πτηνών σφαγιάστηκαν 3,3 εκατομμύρια πουλιά – τα μισά από αυτά ήταν πάπιες. Μόνο από τις αρχές Δεκεμβρίου οδηγήθηκαν στη σφαγή 2 εκατομμύρια πτηνά, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.
Παρά τα πολλά εμπόδια, το υπουργείο παρουσίασε σήμερα τις γενικές γραμμές ενός σχεδίου δράσης «για να αποφευχθεί μια νέα κρίση» το επόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα αρκετά αποτελεσματικό εμβόλιο, που να έχει έγκριση κυκλοφορίας στην αγορά – δεν υπάρχει επίσης κανένας ευρωπαϊκός κανονισμός για τον εμβολιασμό των πτηνών.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα, τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών πειραμάτων θα γίνουν γνωστά γύρω στον Μάρτιο του 2023. «Μέχρι στιγμής, είναι ενθαρρυντικά, υπάρχει καλή ανταπόκριση στον ιό», ανέφερε το υπουργείο. Τον Μάρτιο η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας (Anses) θα πρέπει επίσης να παρουσιάσει τα διάφορα «σενάρια» για τον εμβολιασμό. Θα αποφασίσει, για παράδειγμα, από ποια είδη θα ξεκινήσει. Οι πάπιες και οι γαλοπούλες είναι τα πιο ευπαθή πτηνά.
Το γαλλικό κράτος θα καθορίσει στη συνέχεια την εμβολιαστική στρατηγική, θα εκτιμήσει το κόστος και θα αποφασίσει ποιος θα πληρώσει. «Αν όλα πάνε καλά, τον Μάιο θα έχουμε λειτουργικά εμβόλια, που θα διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας, καθώς και μια στρατηγική στον υγειονομικό και οικονομικό τομέα», συνόψισε το υπουργείο.
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η φετινή γρίπη των πτηνών είναι «η καταστροφικότερη» στην ιστορία της Ευρώπης. Περισσότερα από 50 εκατομμύρια πουλιά σφαγιάστηκαν σε πτηνοτροφεία μέσα σε έναν χρόνο.
Το προηγούμενο κύμα της νόσου στη Γαλλία (τέλη Νοεμβρίου 2021-μέσα Μαΐου 2022) οδήγησε στη θανάτωση περισσότερων από 20 εκατομμύρια πουλιών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ