Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην... Ινδία ο καθηγητής Αρ. Τσατσάκης

Newsroom
Newsroom

Στην Ινδία ο καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης για την επίλυση των γρίφων της γήρανσης

Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Αριστείδης Τσατσάκης, διευθυντής του Τμήματος Τοξικολογίας & Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συναντήθηκε στο Bangalore της Ινδίας με εκπροσώπους ιατρικών και βιοϊατρικών οργανισμών για τη μεταφορά βιοτεχνολογίας και βιοϊατρικών υπηρεσιών υγείας, καθώς και για την παρουσίαση και έκδοση των βιβλίων του για τα τελομερή και τη γήρανση.

Με τη συμβολή του στη Βιολογία και τη Βιοϊατρική, ο κος Τσατσάκης και η ομάδα του έχουν καταφέρει να ρίξουν φως στην κατανόηση των περίπλοκων μηχανισμών της γήρανσης και στον αντίκτυπο αυτών στην ανθρώπινη υγεία, μέσα από πλήθος επιστημονικών μελετών που αφορούν τους ενεργοποιητές της τελομεράσης.

Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην... Ινδία ο καθηγητής Αρ. Τσατσάκης

Οι επιπτώσεις τέτοιων ευρημάτων εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τη θεμελιώδη Bιολογία, με πιθανές εφαρμογές στην Αναγεννητική ιατρική, τη θεραπεία του καρκίνου και τις ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας. Μια αξιοσημείωτη μελέτη, με τίτλο "Discovery of potent telomerase activators: Unfolding new therapeutic and anti-aging perspectives", που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή, διερευνά τις επιπτώσεις της ενεργοποίησης της τελομεράσης στην κυτταρική γήρανση. Μέσω μιας σειράς in vitro πειραμάτων, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η φαρμακολογική ενεργοποίηση της τελομεράσης μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της κυτταρικής γήρανσης, προσφέροντας πολλά υποσχόμενα στοιχεία για πιθανές θεραπευτικές παρεμβάσεις για ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας. Επιπλέον, μια περιεκτική ανασκόπηση με τίτλο "Τelomerase inhibitors and activators in aging and cancer: A systematic review" εμβαθύνει στην περίπλοκη σχέση μεταξύ της δυναμικής των ενεργοποιητών της τελομεράσης και της γήρανσης. Η ανασκόπηση υπογραμμίζει τις θεραπευτικές δυνατότητες των ενεργοποιητών της τελομεράσης στην προώθηση της υγιούς γήρανσης και στην παράταση της διάρκειας ζωής.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν την προσπάθεια επίλυσης των γρίφων της γήρανσης, η αποκάλυψη όλο και περισσότερων ενεργοποιητών της τελομεράσης φαίνεται να ενισχύουν σημαντικά τη γνώση και την κατανόηση των μηχανισμών επιδιόρθωσης της κυτταρικής φθοράς που σχετίζεται με την ηλικία και η συμβολή του κου Τσατσάκη δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Με τη συνεχή μελέτη και τη σωστή καθοδήγηση της επιστημονικής του ομάδας, φαίνεται να πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο στην ανακάλυψη των μυστικών της μακροζωίας και της ευεξίας.

Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην... Ινδία ο καθηγητής Αρ. Τσατσάκης

Ο κος Τσατσάκης και η αξιότιμη επιστημονική του ομάδα, με τη συλλογική τους τεχνογνωσία, την πιστή αφοσίωση και το συνεργατικό πνεύμα που τους χαρακτηρίζει, αποτελούν την επιτομή της αριστείας στην επιστημονική έρευνα, με κορυφαίες συνεισφορές σε πρωτοποριακές μεθόδους στους αντίστοιχους τομείς τους, όπως στη βελτιστοποίηση περίπλοκων μοριακών τεχνικών. Η δέσμευσή τους στα αυστηρά ερευνητικά πρότυπα και την καινοτόμο επίλυση προβλημάτων στα πλαίσια της εξατομικευμένης ιατρικής αποτελεί πόλο έμπνευσης για την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο. Το ταξίδι προς την κατανόηση της γήρανσης και των μοριακών μηχανισμών που τη διέπουν συνεχίζεται τροφοδοτούμενο από την περιέργεια, την καινοτομία και τη συνεργασία μεταξύ επιστημονικών κλάδων, με την υπόσχεση για την αποκάλυψη των ενεργοποιητών της τελομεράσης να προσφέρει ελπίδα για ένα πιο υγιές, πιο «ζωντανό» μέλλον.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ