ΚΡΗΤΗ

Κ. Σπυριδάκη: Η Ψυχική Υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα και η προστασία του αποτελεί ηθική υποχρέωση

"Στην υπάρχουσα μορφή του το νομοσχέδιο ομογενοποιεί επιστημονικές και θεραπευτικές πρακτικές, καταργώντας έτσι την επιστημονική ελευθερία και τον θεραπευτικό πλουραλισμό, διαταράσσοντας το θεραπευτικό συνεχές της κάθε μεθόδου"

Κ. Σπυριδάκη: Η Ψυχική Υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα και η προστασία του αποτελεί ηθική υποχρέωση

Συγκέντρωση στη Λίμνη του Αγίου Νικολάου πραγματοποιείται σήμερα, στο πλαίσιο των πανελλαδικών συγκεντρώσεων που διοργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ προς ένδειξη διαμαρτυρίας ενόψει του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρύθμισης. Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, τάσσεται στο πλευρό κάθε ειρηνικού αγώνα που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τους ωφελούμενους του προγράμματος, τις οικογένειες τους και τις τοπικές κοινωνίες που διατηρούν συνεκτικούς τους δεσμούς στην θεραπευτική πορεία της απεξάρτησης.

Σε ανακοίνωσή της η κ.Σπυριδάκη αναφέρει:

Πρόσφατα είχαμε επανατοποθετηθεί για το ΚΕΘΕΑ και την πολύτιμη δράση του στις τοπικές κοινωνίες και στις οικογένειες των ωφελουμένων. Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης του ΟΣΟΚΕΘΕΑ αξίζει να εξετάσουμε τη χρονική συγκυρία, καθώς επίσης και το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που ο Δωρεάν και Δημόσιος χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος Υγείας πλήττεται συστηματικά. Αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή έρχεται- μέσω διαρροών- ένα νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που  προβλέπει τη συγχώνευση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και προγραμμάτων σε έναν συγκεντρωτικό και δύσκαμπτο υπερφορέα  (ΕΟΠΑΕ).

Μεγάλη σημασία έχει η φιλοσοφία με την οποία κάποιος προσεγγίζει την έννοια της μεταρρύθμισης. Για εμάς, κάθε μεταρρύθμιση οφείλει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και σύνθεσης, ευελιξίας,  εξειδίκευσης και επιστημονικής τεκμηρίωσης, να είναι στην κατεύθυνση της καταπολέμησης των ανισοτήτων   και να θέτει ως στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κάθε ζητήματος, όπως τώρα αυτο των εξαρτήσεων. 

Αντ΄αυτού, έχουμε ένα νομοσχέδιο που δε βασίζεται σε κάποια μελέτη σκοπιμότητας που να συνοδεύεται με κλινικά, οικονομικά και διοικητικά δεδομένα, και χωρίς εναν απολογισμό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2021-2024. Πραγματοποιήθηκε χωρίς διαβούλευση και ακρόαση των εμπλεκόμενων φορέων που έχουν την εμπειρία στο πεδίο, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων, ως ζήτημα διοικητικής και οργανωτικής φύσεως. 

Στην υπάρχουσα μορφή του το νομοσχέδιο ομογενοποιεί επιστημονικές και θεραπευτικές πρακτικές, καταργώντας έτσι την επιστημονική ελευθερία και τον θεραπευτικό πλουραλισμό, διαταράσσοντας το θεραπευτικό συνεχές της κάθε μεθόδου. 

Άλλο ένα νομοσχέδιο χωρίς ενσυναίσθηση και με άγνοια της πραγματικότητας του κοινωνικού αποκλεισμού, της δυναμικής του εθισμού, του κοινωνικού στίγματος και των ανισοτήτων που επικρατούν.

Αφήνει χώρο στην ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τη σοβαρή απειλή που αυτο μπορει να φέρει για τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, στις πλάτες των οποίων θα στηριχτεί η ενίσχυση του ιδιωτικού συμφέροντος και της επιχειρηματικότητας.

Σε μία μετα-COVID εποχή οι πολλαπλές κρίσεις έχουν επιδεινώσει τα ήδη χαμηλά επίπεδα ψυχικής υγείας των πολιτών. Σε μια περίοδο που η παραβατικότητα στους εφήβους ξεπερνά κάθε προηγούμενο, η ψυχική υγεία δε νοειται να είναι προσβάσιμη με όρους οικονομικούς.

Υποχρέωση μας είναι η ενισχυση της ψυχικής υγείας με όρους αποκέντρωσης. Σκοπός μας θα πρέπει να είναι η υποστήριξη,η ενίσχυση,η διασύνδεση. Στόχος μας οφείλει να είναι η προστασία των κατά τόπους εγκεκριμένων φορέων, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον αποτελεσματικό έλεγχο των ιδιωτικών πρωτοβουλιών μέσω μηχανισμών εποπτείας.

Για εμάς, ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Ψυχική Υγεία δεν είναι ένα «παιχνίδι λέξεων» και σίγουρα δεν αρκείται στη σύσταση «Υπερ-οργανισμών». Είναι ένα Παγκόσμιο Ανθρώπινο Δικαίωμα η προστασία του οποίου για εμάς δεν αποτελεί πολιτική συνθήκη, αλλά ηθική υποχρέωση.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Λασίθι και Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση