ΚΡΗΤΗ

Ν. Αλικαρνασσός: Στον «αέρα» ιδιοκτήτες ακινήτων που φέρονται να ανήκουν στον Δήμο Ηρακλείου

Τι έφερε στο φως η κτηματογράφηση- Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Γιαλιτάκης, εξηγεί στο Cretalive.

ktimatologio
Photo Credits: @INTIME

Στον «αέρα» βρίσκονται ιδιοκτήτες ακινήτων στη Νέα Αλικαρνασσό καθώς μέσα από τη διαδικασία της κτηματογράφησης αποκαλύφθηκε πως τα ακίνητά τους ανήκουν στον Δήμο Ηρακλείου!
Ο αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας, κ. Νίκος Γιαλιτάκης, αναφέρει στο Cretalive πως αυτή τη στιγμή συντάσσεται το Κτηματολόγιο και ο Δήμος δηλώνει τα ακίνητα που αποτελούν μέρος της περιουσίας του. Σε αυτό το πλαίσιο, ήρθαν στο φως εκατοντάδες περιπτώσεις ακινήτων στην περιοχή της Ν. Αλικαρνασσού, όπου ιδιοκτήτες ακινήτων φέρονται να καταπατούν δημοτική περιουσία!
Πρόκειται για ακίνητα στην περιοχή βόρεια της Ικάρου, ένα μεγάλο τμήμα νότια αυτής, εκατέρωθεν της Σταδίου προς τα Θαλασσινά, στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου.

Image
Νίκος Γιαλιτάκης
Photo Credits: @Facebook/Γιαλιτάκης Νίκος


Οι εκτάσεις αυτές ήρθαν στην κυριότητα της τότε κοινότητας Ν. Αλικαρνασσού από διανομές αστικών και αγροτικών ακινήτων του τότε Υπουργείου Γεωργίας το 1932. Το 1990, με δικαστικές αποφάσεις (αρ. 507/88 απόφαση του Αρείου Πάγου και 31/1990 απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου), ανήκαν και οριστικά στην περιουσία του τότε Δήμου Ν. Αλικαρνασσού.
Παράλληλα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Αλικαρνασσού αποφασίστηκε η εκποίηση κατεχόμενων δημοτικών εκτάσεων σε δικαιούχους που πληρούσαν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια. Από αυτή τη διαδικασία επωφελήθηκαν 70 οικογένειες και απορρίφθηκαν ή δεν εξετάστηκαν 95 περιπτώσεις είτε λόγω καθυστέρησης από πλευράς τους κατάθεσης των δικαιολογητικών είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί.
Εν των μεταξύ, το ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρει ο κ. Γιαλιτάκης, προχώρησε στη μεταβίβαση τμημάτων της δημοτικής περιουσίας προς κάποιους ιδιώτες, μία διαδικασία, όμως, που θεωρείται άκυρη καθώς δεν ήταν κύριος των εκτάσεων για να τις μεταβιβάσει.


Φτάνουμε, λοιπόν, στο σήμερα και τη διαδικασία της κτηματογράφησης που φέρνει ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα. Έτσι, υπάρχουν εκτάσεις που δηλώνονται τόσο από τον Δήμο Ηρακλείου όσο και από ιδιώτες ως αποτέλεσμα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάποιοι να βρεθούν στον «αέρα». Δε θα είναι σε θέση να προχωρήσουν σε καμία συμβολαιογραφική πράξη, να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους στους κληρονόμους τους ή να το πουλήσουν.


Ο κ. Γιαλιτάκης ξεκαθαρίζει πως ο Δήμος σε καμία περίπτωση δε διεκδικεί να λάβει πίσω περιουσίες ή να εκδιώξει ανθρώπους από τα σπίτια τους. Αυτό που ζητάει είναι να επανέρθει σε ισχύ ο σχετικός νόμος της δεκαετίας του 1990 που έδινε το δικαίωμα στους καταπατητές να εξαγοράσουν τα οικόπεδα του Δήμου, χωρίς, όμως, να υπάρχει αποκλειστική προθεσμία. Τότε, είχε δοθεί διορία 2 ετών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιες υποθέσεις να μην κλείσουν ποτέ. Εφόσον προχωρήσει η νομική διαδικασία, θα γίνει η εκποίηση και ο κάθε ιδιοκτήτης θα αποκτήσει νόμιμα τον τίτλο κυριότητας του ακινήτου του.
Ο κ. Γιαλιτάκης καταλήγει πως το θέμα θα λυθεί οριστικά με πολιτική απόφαση και μετά από τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίγει τον δρόμο ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν και επίσημα τον τίτλο ιδιοκτησίας σε εκτάσεις που σήμερα ανήκουν στον Δήμο Ηρακλείου και έτσι θα πάψουν να θεωρούνται καταπατητές.
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση