Παρέμβαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με πολλούς αποδέκτες, για τα επενδυτικά σχέδια

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρει στην επιστολή του

Επιστολή απέστειλε η Διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ στον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τη Γ. Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων ενώ την κοινοποίησε στον Πρόεδρο του ΟΕΕ κ. Κόλλια και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάση, σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης, τις εγκριτικές αποφάσεις υπαγωγής και τα κριτήρια βαθμολογίας των επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Συγκεκριμένα, η επιστολή ανέφερε τα παρακάτω:

"Κύριε Υπουργέ – Κυρία Γενική Γραμματέα,

Το ΟΕΕ/ΤΑΚ ως επίσημος θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους σε θέματα που άπτονται της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, με βάση την πολυετή εμπειρία των μελών του, προσπαθεί να συμβάλλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά με την υποβολή προτάσεων και ιδεών στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχει συσταθεί και λειτουργεί επιτροπή «Αναπτυξιακών Θεμάτων», στην οποία συμμετέχουν μέλη μας Οικονομολόγοι –  Μελετητές & Σύμβουλοι Επιχειρήσεων με μεγάλη εμπειρία στην υποβολή και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων σε χρηματοδοτούμενα και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που προκηρύσσει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως γνωρίζετε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022 ψηφίστηκε στις αρχές του 2022 (ΦΕΚ Α’ 16/04-02-2022) και στοχεύει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με τη χορήγηση ελκυστικών κινήτρων σε μεγάλο εύρος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κλάδων, προκειμένου να επιτευχθεί ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, η ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, της μεταποίησης, της αγροδιατροφής  η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.

Από την ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού νόμου και μέχρι σήμερα, έχουν προκηρυχθεί δύο κύκλοι στα καθεστώτα «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» και «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» και ο πρώτος κύκλος στα καθεστώτα «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων – Αλιεία» και «Επιχειρηματικότητα 360».

Σε όλες τις προκηρύξεις το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο και αυτό αποδεικνύεται τόσο από το πλήθος των επενδυτικών σχεδίων, όσο και από το συνολικό ύψος των προϋπολογισμών που έχουν κατατεθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» κατατέθηκαν 562 αιτήσεις προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού 1.618.160.677,83€, ενώ το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τα είδη ενισχύσεων επιχορήγησης, χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα υπόλοιπα 75 εκατομμύρια ευρώ το είδος  ενίσχυσης με της φορολογικής απαλλαγής.

Στις 12-04-2024 με κοινή υπουργική απόφαση, τα συνολικά κονδύλια-επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές, για τον Α’ κύκλο της μεταποίησης αυξήθηκαν από τα 150 εκατομμύρια ευρώ στα 300 εκατομμύρια, δίνοντας τη δυνατότητα να ενισχυθούν τα διπλάσια επενδυτικά σχέδια, από 123 σε 256, από τα συνολικά 502 υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια.

Ζητούμε να ληφθεί απόφαση για αντίστοιχες αυξήσεις στις ενισχύσεις και για το καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Α’ και Β’ κύκλο, καθώς και για το καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα» του Β’ κύκλου, έτσι ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχυθούν από τις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Επιπλέον, γνωρίζετε ότι για το καθεστώς ενίσχυσης «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων – Αλιεία», η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2022 και για το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360» η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ήταν στις 10 Μαΐου 2023. Μετά από 16 μήνες για το καθεστώς της Αγροδιατροφής και 11 μήνες από το καθεστώς της Επιχειρηματικότητας 360, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία της αξιολόγησης, ενώ σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ν. 4887/2022 «Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων εκκινεί από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ολοκληρώνεται με το αποτέλεσμα του ελέγχου αξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από τη λήξη του καθεστώτος». Ως εκ τούτου ζητούμε να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων σε αυτά τα 2 καθεστώτα και να εκδοθούν οι εγκριτικές αποφάσεις, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου.

Επίσης, από την έναρξη του νέου αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία εγκριτική απόφαση, παρόλο που στα καθεστώτα της Μεταποίησης και του Τουρισμού έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις και στους 2 κύκλους προκηρύξεων. Ζητούμε την επίσπευση της διαδικασίας και την έκδοση των εγκριτικών/απορριπτικών αποφάσεων από το Υπουργείο και την κοινοποίησή τους στις επιχειρήσεις.

Τέλος, ενόψει των νέων προκηρύξεων του Γ΄ κύκλου στα καθεστώτα της Μεταποίησης και του Τουρισμού, θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνονται δεκτές και αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων από υπό σύσταση επιχειρήσεις, δεδομένου ότι ένα από τα κριτήρια υπαγωγής είναι ο χαρακτήρας κινήτρου που πρέπει να πληρείται, ενώ προτείνουμε το σύνολο βαθμολογίας για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις να μπορεί να φτάσει στους 100 βαθμούς όπως ισχύει για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, καθώς το ανώτατο όριο των 78 βαθμών στην ουσία αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται από νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις (που δεν έχουν κλείσει μία διαχειριστική χρήση) και τα φυσικά πρόσωπα μέτοχοι/εταίροι δεν συμμετέχουν σε άλλες επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι προτάσεις του ΟΕΕ/ΤΑΚ είναι οι εξής:

1. Αύξηση στα κονδύλια- ενισχύσεις του καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» για τον Α’ και Β’ κύκλο, καθώς και για το καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα» του Β’ κύκλου, με σκοπό την ενίσχυση μεγαλύτερου αριθμού επενδυτικών σχεδίων.

2. Επίσπευση και έναρξη της διαδικασίας αξιολογήσεων των επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων – Αλιεία», και «Επιχειρηματικότητα 360», καθώς οι ηλεκτρονικές υποβολές έχουν ολοκληρωθεί πριν 16 και 11 μήνες αντίστοιχα.

3. Έκδοση εγκριτικών αποφάσεων για τα καθεστώτα  Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα» και «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» τόσο για τον Α’ κύκλο, όσο και για τον Β’ κύκλο που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης.

4. Επανεξέταση των κριτηρίων βαθμολογίας των επενδυτικών σχεδίων για τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις (που δεν έχουν κλείσει μία διαχειριστική χρήση) και τα φυσικά πρόσωπα μέτοχοι/εταίροι αυτών δεν συμμετέχουν σε άλλες επιχειρήσεις, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να μπορούν να λάβουν το μέγιστο των 100 βαθμών, που ισχύει για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και τις νεοσύστατες που έχουν μετόχους/εταίρους φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε άλλα Νομικά Πρόσωπα. Επίσης, να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής και υπό σύσταση εταιρείες, καθώς ένα από τα βασικά κριτήρια του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι το κριτήριο του χαρακτήρα κινήτρου. 

Πιστεύουμε στη στενή συνεργασία μαζί σας και ελπίζουμε στην αποφασιστική και έγκαιρη συνδρομή σας για τη δίκαιη διευθέτηση των παραπάνω ζητημάτων προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες υποβολής και υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 και να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ώριμες επενδύσεις από υγιείς επιχειρήσεις". 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ