Ροζ σημαία: η Ηρακλειώτισσα επιμελήτρια της έκθεσης μιλά στο Cretalive για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

«Δεν περίμενα ότι θα γίνει πολιτικό εργαλείο», αναφέρει η Ειρήνη Λιναρδάκη.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 


Θέση για όσα συζητιούνται τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το έργο της Γεωργίας Λαλέ, μία ροζ ελληνική σημαία που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το θέμα των γυναικοκτονιών, παίρνει, μέσω του Cretalive, η Ηρακλειώτισσα επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Ειρήνη Λιναρδάκη.
Η ίδια τονίζει πως δεν περίμενε ότι το έργο θα παρερμηνευτεί ή ότι θα γίνει πολιτικό εργαλείο. Μάλιστα, εκφράζει τη λύπη της γιατί το ζήτημα πια έχει ξεφύγει από τον σκοπό του έργου.

Λιναρδάκη
αριστερά η κ. Ειρήνη Λιναρδάκη


Αναλυτικά, σε ανακοίνωση της επιμελητικής επιτροπής της έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ αναφέρονται τα εξής:

«Θέλουμε να δηλώσουμε την αμέριστη στήριξη μας στη Γεωργία Λαλέ και την αντίθεσή μας στην απόφαση του ΥΠΕΞ να κατέβει η έκθεση που επιμεληθήκαμε στο Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Ως επαγγελματίες του χώρου της σύγχρονης τέχνης, προσκληθήκαμε από το Προξενείο να
επιλέξουμε και να επιμεληθούμε μια σειρά παρουσιάσεων έργων Ελλήνων εικαστικών από την Ελλάδα και την ομογενεια που, όπως εμείς, ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη. Η ανεξάρτητη και άτυπη συμβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε, είναι αμισθί και έχει μοναδικό στόχο την προώθηση και την ανάδειξη της ελληνικής εικαστικής παρουσίας στη Νέα Υόρκη. Τα μέλη της είναι η Ειρήνη Λιναρδάκη, εικαστικός, η Νατάσα Κατερινοπούλου, διευθύντρια παραγωγής, η Λόλα Κουτούδη, σύμβουλος τέχνης και ο Πάνος Τσαγκάρης, εικαστικός.
Το Carte Blanche project, το πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η Γεωργία Λαλέ,
δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης του Γενικού Προξενείου Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στον Πολιτισμό. Η Γεωργία Λαλέ είναι η πρώτη απο τους 6 καλλιτέχνες/ιδες που επιλέξαμε να παρουσιαστούν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος.
Το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε για το δυνατό του συμβολισμό. Η ευαισθητοποίηση της
κοινωνίας πάνω στο μείζον θέμα της ενδοοικογενειακης βίας και των γυναικοκτονιών πρέπει να βρίσκεται στο προσκήνιο. Η δήλωση της καλλιτέχνιδας οτι “τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως” μας βρίσκει απολύτως σύμφωνες/ους.

Δυστυχώς το έργο έχει παρερμηνεύτηκε και εργαλειοποιήθηκε για πολιτικούς σκοπούς, που δεν έχουν καμία σχέση με το κοινωνικό θέμα για το οποίο δημιουργήθηκε.
Παρά ταύτα, ελπίζουμε στη συνέχιση αυτού του πιλοτικού προγράμματος που προωθεί
Έλληνες/Ελληνίδες καλλιτέχνες/ιδες στη Νέα Υόρκη και είμαστε αισιόδοξοι/ες οτι η τοπική
καλλιτεχνική κοινότητα θα συνεχίζει να στηρίζει την καλλιτεχνική ελευθερία και δημιουργία.
Ειρήνη Λιναρδάκη, εικαστικός
Νατάσσα Κατερινοπούλου, διευθύντρια παραγωγής
Λόλα Κουτούδη, σύμβουλος τέχνης
Πάνος Τσαγκάρης, εικαστικός
 

 

Δείτε επίσης:

Ροζ ελληνική σημαία: Οι αντιδράσεις και η απάντηση της Γεωργίας Λάλε μετά την απόσυρση του έργου της

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ