ΚΡΗΤΗ
Συντονίζονται για την προάσπιση της Κρητικής Τυροκομίας
Στρατηγικός συντονισμός δράσης «Ένωσης Τυροκόμων Χανίων» και «Επιμελητηρίου Χανίων»
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, υποδέχτηκε σήμερα στην έδρα του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας τον νέο Πρόεδρο της «Ένωσης Τυροκόμων Χανίων», κ. Σπύρο Μπαλαντίνο. Ο εκπρόσωπος των τυροκόμων παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει συνολική μείωση της παραγωγής τυροκομικών ειδών στην Κρήτη, με παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Με δεδομένη μάλιστα την ιδιαίτερα επιβαρυμένη εικόνα στην Ελληνική κατανάλωση, μετά τις δραματικές πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία, εκτίμησε ως ενδεχόμενη τη χρεοκοπία πολλών τυροκομικών επιχειρήσεων με σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική Οικονομία και Απασχόληση.
Ο κ. Μπαλαντίνος παρουσίασε στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου τις σημαντικές δυσλειτουργίες της «αλυσίδας» παραγωγής και συλλογής αιγοπρόβειου γάλακτος στην Κρήτη. Παρατηρείται αισθητή μείωση του εισκομιζόμενου γάλακτος σε Κρητικά τυροκομεία, ενώ υπάρχει φυσιολογική ροή στην παραγωγή γάλακτος. Αντιστοίχως έχουν επηρεαστεί και οι παραγόμενες ποσότητες των Κρητικών Τυροκομικών, οι οποίες εμφανίζουν απότομη μείωση το πρώτο δίμηνο του 2022.
Χαρακτηριστική είναι και η σύγκριση της συνολικής παραγωγής στα Κρητικά τυροκομεία για τον μήνα Φεβρουάριο, όταν παρατηρείται ότι το 2022 είναι η χρονιά με τη χαμηλότερη
παραγωγή προϊόντων με τεράστια διαφορά από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αναφορικά με την Γραβιέρα Κρήτης, τα στοιχεία είναι εξίσου ανησυχητικά καθώς οι παραγωγές Σκληρών τυριών συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζουν τεράστια μείωση, με αποκλίσεις έως και 40%. Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο 2021 παρήχθησαν 960 τόνοι σκληρών τυριών, ενώ τον Φεβρουάριο 2022 μόλις 584!
Ο Πρόεδρος των Τυροκόμων έθεσε θέμα Ανταγωνιστικότητας των Κρητικών προϊόντων. Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην Ενέργεια, τα καύσιμα και τις Α ́ και Β ́ ύλες, σε συνδυασμό με την τεράστια μείωση της παραγωγής, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τα Κρητικά τυροκομεία. Έχει ξεκινήσει να δημιουργείται καθεστώς εξοστρακισμού των κρητικών προϊόντων από το Ελληνικό τραπέζι. Για παράδειγμα, αν η Γραβιέρα Κρήτης ενσωματώσει στο προϊόν την πραγματική αύξηση του κόστους παραγωγής της, θα καταλήξει να πωλείται άνω των 17 ευρώ το κιλό, καθιστώντας την απρόσιτο είδος πολυτελείας, σε μία κοινωνία που πλήττεται συνεχώς οικονομικά. Επιπλέον, το μικρό μέγεθος των περισσότερων τυροκομικών επιχειρήσεων του νησιού έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη διαπραγματευτική τους δύναμη απέναντι στις αλυσίδες χονδρεμπορίου και σούπερ μάρκετ. Συνεπώς, τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται διαρκώς με αναπόφευκτη εξέλιξη τη βιωσιμότητα των τυροκομείων που δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη.
Στο τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, δήλωσε: «Από τα βοσκοτόπια της Κρήτης με τη σπάνια ορεινή χλωρίδα και τη θαλασσινή αύρα, παράγονται 40 και πλέον είδη τυριού με εξαιρετική διεθνή φήμη. Μια τέχνη πολλών αιώνων χωρίς την οποία η Κρητική γαστρονομία δεν θα είχε ποτέ κατακτήσει τη σημερινή της καταξίωση. Με τον δυναμικό Πρόεδρο της Ένωσης Τυροκόμων Χανίων, του μοναδικού ενεργού τυροκομικού φορέα του νησιού, συζητήσαμε αναλυτικά τα πολλά και κρίσιμα ζητήματα για το Μέλλον ενός από τους ισχυρότερους και πλέον εξωστρεφείς μεταποιητικούς κλάδους της περιφερειακής μας ενότητας, ο οποίος περιλαμβάνει 15 επιχειρήσεις και περισσότερους από χίλιους παραγωγούς και εργαζόμενους. Δυστυχώς, η παρατεταμένη και ισοπεδωτική κρίση των τελευταίων ετών, όπως και οι στρεβλώσεις στη λειτουργία της Αγοράς, απειλούν πλέον σοβαρά την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων. Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό εκδήλωσα στον κ. Μπαλαντίνο, την έμπρακτη συμπαράσταση του Επιμελητηρίου Χανίων στην πολυεπίπεδη και εξελισσόμενη στρατηγική του προσπάθεια, με στόχο τη δημιουργία Παγκρήτιου Φορέα Τυροκόμων. Απαιτείται επειγόντως συνένωση δυνάμεων, ολοκληρωμένο σχέδιο και αποτελεσματικότητα».