Πολλοί ξαφνιάστηκαν από το ξαφνικό τέλος της επιχείρησης εντοπισμού του Cape Ray από τα πλοιάρια Thomas II και Thomas III. Το «Άη Νικόλας» ποτέ τελικά δεν κατάφερε να φύγει από την Παλιόχωρα λόγω της κακοκαιρίας, όμως τα άλλα δύο ιστιοφόρα προχώρησαν και συνέχιζαν το ταξίδι τους παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες, αφού ο άνεμος ξεπερνούσε τα 7 μποφόρ και τα κύμματα τα 3 μέτρα.

Μετά την πρώτη βραδιά και τη μεγάλη κακοκαιρία, περίπου στις 6 το πρωί τα 2 πλοιάρια έφθασαν στο σημείο που φαίνεται και στο χάρτη που κρατά ο καπετάνιος του πλοιάριου Thomas II μαζί με το μέλος του πληρώματος Ευάγγελου Πισσία .

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, τα πλοιάρια κατευθύνθηκαν στο σημείο που σύμφωνα με πληροφορίες μελών της Αποστολής θα έπρεπε να βρίσκεται το Cape Ray. Όμως, εκεί, δηλαδή περίπου 90 μίλια από τις ακτές της Κρήτης, δεν υπήρχε κανένα πλοίο.

Στη συνέχεια, κι εφόσον δεν επαληθεύτηκε το σενάριο, ακολουθήθηκε η ίδια δυτική πορεία για άλλα 30 μίλια προς αναζήτηση του πλοίου δίχως όμως κάποιο αποτέλεσμα. Και όλα αυτά ενώ οι καιρικές συνθήκες χειροτέρευαν.

Μέλη του πληρώματος πιστεύουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το Cape Ray άλλαξε σημείο λόγω του έντονου κυματισμού που επικρατούσε στην περιοχή, συνθήκες που δε θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση της διαδικασίας της υδρόλυσης.

Επίσης πιθανολογούν ότι ίσως μετακινήθηκε για να αποφύγει τη συνάντηση με τα πλοιάρια, προφανώς για να μην επιτρέπει τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων αν κι εφόσον υπήρχε κάποιου είδους σύγκρουση και γινόντουσαν συλλήψεις που θα έδιναν μεγάλη δημοσιότητα.

Όλα αυτά, βεβαίως, είναι σενάρια και δύσκολα μπορούν να αποδειχθούν.

Πάντως, αργά το μεσημέρι κι ενώ ο καιρός δεν έλεγε να κοπάσει θέτωντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληρώματος πάρθηκε η απόφαση να επιστρέψουν τα 2 πλοιάρια στην Παλιόχωρα όπου βρίσκεται και το «Άη Νικόλας». Το «Άη Νικόλας» τελικά δεν κατάφερε να ταξιδέψει στο σημείο λόγω του πολύ κακού καιρού που το ανάγκασε να επιστρέψει ξανά πίσω στην Παλιόχωρα λίγο μετά τον απόπλου του.

Να σημειώσουμε ότι πλοίο του λιμενικού ακολουθούσε την αποστολή για μεγάλο διάστημα και από απόσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης μέρας ενώ τη δεύτερη ημέρα ένα πολεμικό αεροπλάνο (αγνώστου ταυτότητας) πέταξε πάνω από την αποστολή, έκανε κυκλωτική κίνηση και επέστρεψε πίσω στην Κρήτη.

Στην Παλιόχωρα τα 2 πλοιάρια αναμένονταν τα ξημερώματα. Τα πληρώματα των τριών πλοίων θα διανυκτερεύσουν στην Παλιόχωρα και σήμερα το πρωί – μεσημέρι θα κατευθυνθούν στο παλιό λιμάνι των Χανίων και τα τρία μαζί.

Τίποτα όμως δε φαίνεται να έχει τελειώσει αφού τα μέλη της αποστολής δηλώνουν ότι σύντομα θα ακολουθήσει και νέα αποστολή.

agonaskritis.gr