Με μια απόφαση- ανατροπή το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας φέρνει τα πάνω- κάτω στην έκταση που βρίσκεται πέριξ στο πρώην ξενοδοχείο του ΕΟΤ στον Καρτερό και ήταν αντικείμενο διεκδίκησης από τους ιδιώτες! Με την απόφαση του, οπως αποκαλύπτει το cretalive, το ΣτΕ κατοχυρώνει πλέον οριστικά την επίμαχη έκταση, περίπου 75 στρεμμάτων στο Ελληνικό Δημόσιο, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση της περιοχής, είτε μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων Δημοσίου ( ΕΤΑΑΔ) είτε μέσω της παραχώρησης και χρονομίσθωσης τους στους ενδιαφερόμενους δήμους Ηρακλείου και Χερσονήσου.

Σημαντική λεπτομέρεια: το ΣτΕ σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του, είχε ταχθεί τα τελευταία 5 χρόνια υπέρ της άρσης των απαλλοτριώσεων του συγκεκριμένου ακινήτου, δικαιώνοντας τους ιδιώτες που είχαν εγείρει απαιτήσεις προκειμένου να επαναποκτήσουν την ακίνητη περιουσία η οποία είχε περάσει στο δημόσιο και συγκεκριμένα στον ΕΟΤ.

Κι ενώ, λοιπόν, όλες οι προηγούμενες αποφάσεις δικαίωναν τους ιδιώτες και τίποτε δεν έδειχνε πως υπήρχαν νέα στοιχεία που θα ενδυνάμωναν τη θέση των δήμων και του ελληνικού δημοσίου που είχαν εφεσιβάλει τις αποφάσεις αυτές, ήλθε η νέα, οριστική και αμετάκλητη αυτή τη φορά απόφαση να ανατρέψει τα δεδομένα και να συνηγορήσει υπέρ των δήμων Ηρακλείου και Χερσονήσου και υπέρ της ΕΤΑΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ που είχαν παρέμβει! Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο οικόπεδο - φιλέτο είχε παραχωρηθεί από τον πρώην ΕΟΤ, το 1992 για 20 χρόνια στους τότε δήμους Γουβών και Νέας Αλικαρνασσού με σύμβαση χρησιδανείου, προκειμένου να αξιοποιηθεί από τις τότε δημοτικές αρχές.

Η αξιοποίηση δεν έγινε ποτέ και οι πρώην ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης περιοχής διεκδίκησαν και πέτυχαν- προσωρινά όπως αποδείχτηκε- την άρση της απαλλοτρίωσης αφού δεν αξιοποιήθηκε η περιοχή για το σκοπό για τον οποίο την μεταβίβασε το δημόσιο.Μάλιστα σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο δήμος Ηρακλείου είχε προχωρήσει σε αυτήν την 20ετία σε έργα στην περιοχή, όπως διάνυξη δρόμων, εκβάθυνση χειμάρρων αλλά και η διαμόρφωση της πλαζ του Καρτερού αλλά και διαμόρφωση ενός κάμπιγκ, που συμβαδίζουν με τη λογική του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Νέας Αλικαρνασσού για χρήσεις συμβατές με την ανάπτυξη ήπιου τουρισμού!

Η υπόθεση ήταν σε εκκρεμότητα εδώ και 7 χρόνια, όταν άρχισε ο δικαστικός αγώνας των ιδιωτών να πάρουν πίσω την έκταση. Η απόφαση αυτή ελήφθη τον περασμένο Μάρτιο, και έφτασε στα δημαρχεία Χερσονήσου και Ηρακλείου πριν από μερικές μέρες.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν θα "θυσιαστεί" και  αυτή στο βωμό του ΤΑΙΠΕΔ ,με ότι αυτο σημαίνει ή αν οι δύο δήμοι του Ηρακλείου ξεκινήσουν μια διαδικασία επανεδιεκδίκησης, χωρίς πολλές όμως ελπίδες αφού και η προηγούμενη εμπειρία δεν ήταν θετική!