ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθινοπωρινό «κύμα» ανατιμήσεων στα τρόφιμα – Σε ποια προϊόντα έρχονται αυξήσεις

Η πολυπόθητη αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα, διαρκώς μετατίθεται χρονικά, καθώς μέχρι στιγμή οι αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες προϊόντων που γεμίζουν το καθημερινό τραπέζι των πολιτών συνεχίζονται.

Φθινοπωρινό «κύμα» ανατιμήσεων στα τρόφιμα – Σε ποια προϊόντα έρχονται αυξήσεις

Αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής αναμένεται να βρεθούν οι Έλληνες καταναλωτές το φθινόπωρο.

Η πολυπόθητη αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα, διαρκώς μετατίθεται χρονικά, καθώς μέχρι στιγμή οι αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες προϊόντων που γεμίζουν το καθημερινό τραπέζι των πολιτών συνεχίζονται. Οι τελευταίες εκτιμήσεις στελεχών του λιανεμπορίου, λίγο πριν από το καλοκαίρι, ήταν πως η εικόνα των τιμών θα βελτιωθεί στα ράφια το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Προς το παρόν ωστόσο και ενώ φτάνουμε προς τον Σεπτέμβριο, τα δεδομένα έως τώρα δείχνουν νέες αυξήσεις σε αρκετούς κωδικούς προϊόντων το προσεχές δίμηνο, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις ήδη αυξημένες, λόγω των προηγούμενων ανατιμήσεων, τιμές, διαβάζουμε στο cnn.gr.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο έδειχναν αύξηση της τάξεως του 12,3% σε ετήσια βάση στα προϊόντα διατροφής, με τις τιμές στη χώρα μας να εμφανίζουν ανοδική πορεία και συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, οι νέοι τιμοκατάλογοι από τους προμηθευτές που φτάνουν αυτή την περίοδο στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν σε αρκετές κατηγορίες και κωδικούς, επιπλέον αυξήσεις, οι οποίες αναμένεται να «μεταφερθούν» σταδιακά στα ράφια ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους οι αλυσίδες, τα οποία ήταν αγορασμένα στις προηγούμενες τιμές.
 

Οι νέες ανατιμήσεις

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, φρούτα και λαχανικά καθώς και γαλακτοκομικά-αυγά βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2023 (19,4%, 15,5% και 14,4% αντίστοιχα). Διψήφια αύξηση κατέγραψαν και οι κατηγορίες των λοιπών τροφίμων με 13,7%, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά - χυμοί φρούτων με 13,3%, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά παγωτά με 11,6%, τα κρέατα με 10,9% και έλαια- λίπη με 10,6%.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών το προσεχές διάστημα, με βάση του νέους τιμοκαταλόγους που λαμβάνουν τα σούπερ μάρκετ, νέες σημαντικές ανατιμήσεις που φτάνουν έως και άνω του 30% αναμένονται σε κωδικούς του ελαιολάδου. Συνέπεια, κατά κύριο λόγο, της χαμηλής παραγωγής στην Ελλάδα και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν πλήξεις τις χώρες που αποτελούν τις μεγαλύτερες παραγωγούς του προϊόντος, Ισπανία και Ιταλία.

Ανησυχία υπάρχει και για την πορεία της τιμής των αλεύρων λόγω των υψηλών τιμών στα σιτηρά διεθνώς. Όπως σημείωνε πρόσφατα στο CNN Greece o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, ο κλάδος έχει ενημερωθεί από τη βιομηχανία για αυξήσεις της τάξεως έως και 10% στα άλευρα. Κάτι που όπως, επεσήμανε ο ίδιος προς το παρόν τουλάχιστον δεν αναμένεται να περάσει στην τιμή του ψωμιού στους φούρνους της γειτονιάς καθώς οι επαγγελματίες κρίνουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επιβάρυνση στους καταναλωτές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η άνοδος σε άλευρα και σιτηρά δεν θα επηρεάσει το επόμενο διάστημα και τις τιμές σε παραγόμενα από αυτά προϊόντα που βρίσκουν οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Όπως για παράδειγμα, αλεύρι, φρυγανιές, δημητριακά ή αρτοσκευάσματα.

Παράλληλα στους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνονται αυξήσεις που κυμαίνονται από 4% - 5% και φτάνουν έως και πάνω από 10%, σε κωδικούς συγκεκριμένων εταιρειών και σε άλλα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα στον καφέ, σε κατηγορίες οσπρίων, σοκολατοειδή, αλλαντικά κ.α.

 

 

Φωτογραφία από photosforyou από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση