ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γκεοργκίεβα: Πιθανή η «ομαλή προσγείωση» της παγκόσμιας οικονομίας
Εν όψει των φθινοπωρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέφερε ότι οι διαδοχικές κρίσεις από το 2020 έχουν αφαιρέσει από το παγκόσμιο ΑΕΠ 3,7 τρισ.δολάρια
H μεγαλύτερη ζήτηση για υπηρεσίες και η πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει αυξήσει τις πιθανότητες η παγκόσμια οικονομία να αποφύγει την ύφεση, όμως οι δημοσιονομικοί και χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Εν όψει των φθινοπωρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέφερε ότι οι διαδοχικές κρίσεις από το 2020 έχουν αφαιρέσει από το παγκόσμιο ΑΕΠ 3,7 τρισ.δολάρια, με το σημερινό ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα που κυμαινόταν στο 3,8% και με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης να έχουν εξασθενήσει περαιτέρω.
Ο επίμονος πληθωρισμός σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, την ώρα που ο κατακερματισμός της οικονομίας απειλεί να πλήξει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες πιο σκληρά. Η οικονομία, σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, θα αναπτυχθεί με βραδύ και άνισο ρυθμό, με έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών.
«Η παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί αξιοσημείωτα ανθεκτική και το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουν φέρει κάποια θετικά νέα, κυρίως χάρη στη μεγαλύτερη του αναμενομένου ζήτηση για υπηρεσίες και τη μικρή πρόοδο στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει την πιθανότητα να έχουν ομαλή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, οι προσδοκίες για ομαλή προσγείωση έχουν στηρίξει τις τιμές σε ορισμένες κατηγορίες ενεργητικού, όμως η ραγδαία επανεμφάνιση του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Ο κατακερματισμός της οικονομίας – μέσω προστατευτισμού, εξαγωγικών ελέγχων και εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου – απειλεί να υπονομεύσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, προσέθεσε.
«Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους και επειγόντως χρειάζεται να αυξήσουν τα μαξιλάρια τους. Περίπου 100 ευάλωτες χώρες δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή επαρκή αποθεματικά για να αντιμετωπίσουν μία πιθανή κρίση».
Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεδομένων των σημερινών αντίθετων οικονομικών ανέμων που πνέουν στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
«Αν κοιτάξετε τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει η Γερμανία, αυτές αφορούν την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Και φυσικά, όπως κάθε άλλη χώρα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε αυτόν τον πιο αβέβαιο κόσμο με χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης», τόνισε η Γκεοργκίεβα.
Πηγή: moneyreview.gr