ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. Χατζηδάκης: Το να υποστηρίζει κανείς άλλα από αυτά που δείχνουν τα στοιχεία, είναι λαϊκισμός
«Δεν μπορεί να έχετε πάρει διαζύγιο από τα στοιχεία. Δεν μπορεί να λέτε άλλα από αυτά που δείχνουν τα στοιχεία. Αυτό είναι προνόμιο μόνο των λαϊκιστών» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ολοκληρώνοντας την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με θέμα: «Αδιαφανής, μεροληπτική υπέρ λίγων και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος η χάραξη και εκτέλεση της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας».
Ο κ.Χατζηδάκης, απαντώντας στις κύριες αιτιάσεις των επερωτώντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είπε πως «αυτή η κριτική δεν σας αξίζει. Είστε ένα κόμμα με μεγάλη διαδρομή, είστε το τρίτο κόμμα και δεν μπορεί να επιτρέπετε στον εαυτό σας μια τέτοιου είδους αντιπολίτευση» και τους καταλόγισε ότι τα στοιχεία που επικαλούνται, προφανώς «είναι βγαλμένα από την "PASOK-stat"».
Ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε τις επικρίσεις περί της αξιολόγησης του οίκου Moody's, λέγοντας ότι «έχει κολλήσει η βελόνα σε αυτό, παρά το γεγονός ότι ο οίκος αυτός αναβάθμισε την χώρα μας κατά δύο βαθμίδες τον Σεπτέμβριο και έχουμε ήδη πάρει την επενδυτική βαθμίδα και η χώρα ήδη δανείζεται φθηνότερα. Και μόνο σε ό,τι αφορά τον δανεισμό του Ιανουαρίου με τα δεκαετή ομόλογα, εξοικονομήσαμε 850 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας» προσθέτοντας πως σε αυτό το θέμα έχουμε το γνωστό γνωμικό «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!».
Κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιληφθούν στην κριτική που κάνουν για την πολιτική της αποκρατικοποίησης των Τραπεζών μέσω του ΤΧΣ. «Έχουμε κέρδος 4 δισ. ευρώ για το Δημόσιο και η συνολικότερη στρατηγική μας, επιβεβαιώνεται κάθε φορά από το ενδιαφέρον των επενδυτών στις τέσσερις αποκρατικοποιήσεις που έγιναν» είπε και επισήμανε ότι θεσπίστηκε η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά καταστήματα, θεσπίστηκε η αφορολόγητη αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, που δίνουν και μεγαλύτερα επιτόκια από αυτά των τραπεζών. Υπενθύμισε σχετικά με τις προμήθειες επί των συναλλαγών των τραπεζών, ότι υπάρχει και το εναλλακτικό σύστημα των άμεσων συναλλαγών IRIS, με μηδενικές ή πολύ-πολύ μικρή προμήθεια. Είπε επίσης, ότι εδώ και πέντε ημέρες λειτουργούν οι πλατφόρμες ενημέρωσης των δανειοληπτών από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων και αυτό είναι πράξη διαφάνειας, όπως σημείωσε και τόνισε ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν μειωθεί και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, «από θεωρητική διαδικασία επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει πάρει μπρος». Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ενδεικτικά ότι στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν ενταχθεί δάνεια ύψους 29,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, με χθεσινά επίσημα στοιχεία, τα 11,3 δισ. ευρώ είναι δάνεια που έχουν διευθετηθεί και οι άνθρωποι που τους αφορούν ανέρχονται σε 29.700 Έλληνες και Ελληνίδες και όπως είπε, «αυτό δεν είναι καθόλου μικρός αριθμός δανείων και είναι επίσημα στοιχεία».
Για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις ΜμΕ, ο υπουργός είπε ότι «έως τις 23/1/2024, που έχουμε τα τελευταία στοιχεία, είχαν υπογραφεί 271 συμβάσεις, εκ των οποίων οι 128, με συνολικό προϋπολογισμό 1,62 δισ. ευρώ, αφορούν ΜμΕ». Για τον πληθωρισμό είπε ότι ακολουθεί την γενικότερη πορεία με την οποία κινείται ο μέσος όρος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού και βεβαίως πρέπει να αντιμετωπιστεί, «αλλά δεν μπορεί να αναπτύσσονται όσα αναπτύχθηκαν εδώ μέσα σήμερα».
Για τις επενδύσεις, ο κ. Χατζηδάκης είπε, καταθέτοντας σχετικό πίνακα, ότι αυτός καταδεικνύει ότι από το 2021 σταθερά οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι μεγαλύτερες σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, το ισοζύγιο έχει πλέον μπει σε αποκλιμάκωση. Οι εξαγωγές όχι μόνο παρουσιάζουν ταχύτερη άνοδο από οποιοδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά και σε ό,τι αφορά το μίγμα τους, «από το 2020 και μετά, σταθερά οι εξαγωγές αγαθών είναι μεγαλύτερες από τις εξαγωγές υπηρεσιών, κάτι που είναι σημαντικό σε σχέση με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».
Απαντώντας στην κριτική ότι κλείνουν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, ο κ. Χατζηδάκης είπε ο βιομηχανικός δείκτης δείχνει άνοδο, όπως και ο δείκτης της προστιθέμενης βιομηχανικής αξίας και σημείωσε ότι «μπορεί να κλείνουν κάποιες βιομηχανίες, αυτό συμβαίνει πάντα και θα συμβαίνει στην οικονομία, αλλά ανοίγουν άλλες επιχειρήσεις». Το κρίσιμο, τόνισε ο υπουργός, «είναι το τελικό εξαγόμενο που αφορά την απασχόληση και την ανεργία. Η ανεργία περιορίστηκε κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2019, έχουμε 367.000 εργαζομένους και αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται σε ελληνικές εταιρείες. Αυτό γιατί δεν το βλέπετε;».