ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος "πονοκέφαλος" από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στο ρεύμα
Τον τελευταίο καιρό υπήρξαν εξελίξεις που ανεβάζουν το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια έντονη πτώση των τιμών ηλεκτρισμού που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος για τους καταναλωτές.
Πλέον τα τιμολόγια έχουν επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης, όμως αυτό αφορά μονάχα το ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος, δηλαδή το ίδιο το ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχει και η δεύτερη πλευρά τους, οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που αφορά μια σειρά από πράγματα όπως δημοτικά τέλη, χρεώσεις δικτύου, ΕΤΜΕΑΡ και διάφορα άλλα. Σε αντίθεση με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, ο καταναλωτής δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τις αποφύγει, αφού είναι κοινές σε όλους τους προμηθευτές.
Τον τελευταίο καιρό έχουν συμβεί εξελίξεις που ανεβάζουν το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.
Πιο σημαντική είναι η αύξηση των τελών δικτύου που λαμβάνει ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να υλοποιήσουν τις προγραμματισμένες επενδύσεις τους, ύψους δισεκατομμυρίων, μέσα στα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι αφενός να μπουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές στο σύστημα και αφετέρου να θωρακιστεί το δίκτυο απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι εφαρμόστηκε αύξηση των τελών δικτύου που έπληξε ιδιαίτερα τους καταναλωτές με τριφασικό ρεύμα, αυξάνοντας το ετήσιο κόστος από τα 98,45 στα 173,75 ευρώ για μια κατανάλωση 3.750 KWh.
Μια ακόμη αύξηση ενδέχεται να έρθει σύντομα με αφορμή τον επιμερισμό του κόστους έργων επέκτασης του δικτύου για τη σύνδεση των ηλεκτροπαραγωγών μεταξύ των ιδίων και των διαχειριστών (50-50).
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) απέστειλε σχετική επιστολή στο ΥΠΕΝ, τονίζοντας ότι η απόφαση θα αυξήσει τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του ΑΔΜΗΕ κατά 400 εκατ. ευρώ, βάσει της οποίας υπολογίζεται το εύλογο έσοδο του διαχειριστή και στη συνέχεια χρεώνονται οι καταναλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΑΕΥ προτείνει να εφαρμοστεί ένα λογιστικό «τρικ» για να αποφευχθούν οι αυξήσεις, όμως το ζήτημα παραμένει ανοικτό.
Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι ανάγκες του δικτύου είναι πλέον πολύ μεγαλύτερες από ότι στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, οι αυξημένες ρυθμιζόμενες χρεώσεις διαβρώνουν σε ένα βαθμό το όφελος από το φθηνότερο ρεύμα.