Αναβάθμιση τώρα- καλά μην ορκίζεστε !

Κατερίνα Σαβουλίδη
Κατερίνα Σαβουλίδη

Οι...απίστευτες διαδικασίες που επέλεξε το υπουργείο για την...αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης


της Κατερίνας Σαβουλίδη


Ως εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Παιδείας για τις πρωτοφανείς ενέργειες αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ειδικά όσον αφορά στην διαδικασία των εγγραφών που διαφοροποιούνται ΜΟΝΟ για τους μαθητές/τριες των ΕΠΑ.Λ.

Για να γίνω πιο σαφής, ας πάρουμε σαν παράδειγμα δύο γονείς/κηδεμόνες παιδιών που μόλις τελείωσαν την Γ΄ Γυμνασίου.  

Ο κηδεμόνας του παιδιού που θέλει να πάει στο Γ.Ε.Λ. θα πρέπει:

  • Να το δηλώσει στο Δ/ντη του Γυμνασίου, όταν πάει να πάρει τον έλεγχο του παιδιού του.
  • Να πάει κάποια στιγμή, μέχρι ν’ αρχίσουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη, να υπογράψει την καρτέλα του μαθητή, που μεταφέρθηκε υπηρεσιακά, στο Γ.Ε.Λ. και βρίσκεται κοντά στη διεύθυνση του σπιτιού του (συνήθως στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα που ήταν και το Γυμνάσιο ή πολύ κοντά σε αυτό).

Βαρετό!!

Από την άλλη μεριά ο κηδεμόνας του παιδιού που θέλει να πάει σε ΕΠΑ.Λ. θα έπρεπε να είναι από νωρίς σε ετοιμότητα και:

  • Να παρακολουθεί τηλεόραση ή ν’ ακούει ραδιόφωνο για να έχει μάθει ότι οι εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ. θα γίνουν φέτος ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά από 19 έως και 23 Ιουνίου.
  • Να καλεί καθημερινά στο σχολείο ή να επισκέπτεται καθημερινά την ιστοσελίδα του Υπουργείου ή της οικείας Δευτεροβάθμιας Δ/νσης  ή εκπαιδευτικών ιστοσελίδων για να μάθει τελικά στις 13 Ιουνίου (με επείγον έγγραφο) την ηλεκτρονική εφαρμογή (e-epal), όπου θα μπορεί να κάνει την εγγραφή του παιδιού του, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TaxisNet.
  • Να ψάχνει επίμονα τις εκπαιδευτικές ιστοσελίδες για να βρει τον απλό 15σελιδο οδηγό, που δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο στις 17 Ιουνίου, έτσι ώστε 2 μέρες μετά, να είναι έτοιμος να προχωρήσει στη διαδικασία.
  • Να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο και ευχέρεια στην χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για να κάνει τη διαδικασία εγγραφής, που δοκιμάζεται για πρώτη φορά, χωρίς προηγούμενη πιλοτική ή δοκιμαστική εφαρμογή.
  • Στην απίθανη περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια για την ηλεκτρονική εγγραφή, να  μπορεί να πάρει άδεια ή να χάσει ένα μεροκάματο για να πάει στο κοντινότερο ΕΠΑ.Λ. (π.χ. αν μένει στα Μάλια, στην Χερσόνησο, στην Επισκοπή, στις Αρχάνες, στο Γάζι κλπ. να πάει σε ένα ΕΠΑΛ της πόλης του Ηρακλείου), οποιαδήποτε μέρα της επόμενης εβδομάδας, ΕΚΤΟΣ από 20 και 21 Ιουνίου,  που τα ΕΠΑ.Λ. λειτουργούν ως Εξεταστικά Κέντρα, λόγω Πανελλαδικών Εξετάσεων.
  • Να ενημερωθεί μετά το πέρας των εγγραφών, μέσω της εφαρμογής e-epal, σε ποιο ΕΠΑ.Λ. θα φοιτήσει το παιδί του.
  • Να πάει στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ από 26 ως 30 Ιουνίου (2η άδεια ή 2ο χαμένο μεροκάματο), προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να ολοκληρώσει την εγγραφή.

Στη συνέχεια, θα πρέπει:

Ε, μη μου πείτε ότι τρεις (3) ολόκληρες μέρες δεν είναι αρκετές!

Για τους κηδεμόνες των παιδιών που φοίτησαν πέρυσι στις τάξεις Α΄ & Β΄ Γ.Ε.Λ. και προάχθηκαν, η διαδικασία είναι ακόμα πιο βαρετή, αφού δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα.

Οι κηδεμόνες τώρα των μαθητών/τριων των ΕΠΑ.Λ. που τα παιδιά τους προάχθηκαν από την Α΄ στη Β΄ τάξη, το Υπουργείο έχει φροντίσει να τους κρατήσει σε εγρήγορση, αφού θα πρέπει να κάνουν την επανεγγραφή των παιδιών τους και πάλι ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά, με την παραπάνω αναφερθείσα απλή διαδικασία.

 Για τους δε κηδεμόνες των παιδιών που προάχθηκαν από τη Β΄ στη Γ’ τάξη  του ΕΠΑ.Λ., η πρόνοια του Υπουργείου είναι ακόμα μεγαλύτερη. Κάνοντας την ηλεκτρονική επανεγγραφή, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η ειδικότητα που επιθυμεί να παρακολουθήσει το παιδί τους και που μέχρι και στις 15/6/17 παρεχόταν από το σχολείο που φοιτούσε, μπορεί, με απόφαση του Υπουργείου που δημοσιοποιήθηκε στις 16/7/17, να μην λειτουργεί πλέον. Γιατί οι άνθρωποι του Υπουργείου που οραματίζονται μια καλύτερη Επαγγελματική Εκπαίδευση, εκτός από οργανωτικές, έχουν και μαντικές ικανότητες. Μάντεψαν ποιες ειδικότητες των Τομέων θα επιλέξουν οι φετινοί μαθητές, με βάση τις περυσινές επιλογές άλλων παιδιών, κι έτσι έκοψαν από πριν κάποιες. Αν το παιδί σας θέλει να μείνει στο σχολείο που πήγε στις δύο προηγούμενες τάξεις (άκου τώρα κάτι απαιτήσεις!) θα πρέπει να επιλέξει μια άλλη ειδικότητα του Τομέα. Αν θέλει να επιμείνει στην αρχική του επιλογή τότε θα μετακινηθεί σ’ ένα άλλο ΕΠΑ.Λ., αλλάζοντας εν ανάγκη κι ένα και δύο λεωφορεία για να πάει. Έτσι θα ασκηθεί από νωρίς (μιλάμε για εφήβους κι όχι ενήλικες) στο πρωινό ξύπνημα και στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, που κάποιοι υπερβολικοί λένε ότι είναι η πιο αυστηρή τιμωρία που μπορεί να επιβληθεί σ’ ένα μαθητή.

Μετά από όλες αυτές τις έγκαιρες και καλά οργανωμένες αλλαγές και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι, το μόνο που ξέρουμε σχετικά με το τι θα ισχύσει στα Γ.Ε.Λ. είναι ότι, όσοι παίρνουν απολυτήριο θα περνάνε χωρίς εξετάσεις σε Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι., μπορούμε να αναμένουμε με σιγουριά την βελτίωση της ελκυστικότητας της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (συμπεφωνημένος στόχος της Ελλάδας και της Ε.Ε.).

Πρώτη φορά … τέτοια αναβάθμιση!


Η Κατερίνα Σαβουλίδη είναι  εκπαιδευτικός ΠΕ 18.25

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ