Απλώς ,σηκώνει κανείς τα χέρια ψηλά !

Δημήτρης Καρατζάνης
Δημήτρης Καρατζάνης

Η υπογεννητικότητα και το επιχείρημα του υπουργού ...

του Δημήτρη Καρατζάνη

Πριν 25 περίπου χρόνια ,δημοσιεύαμε στην εφημερίδα '' Η Αλλαγή ''του Ηρακλείου, το παρακάτω άρθρο  με τίτλο: ''πρόβλημα υπ αριθμόν 1''.Σ αυτό λέγαμε τα εξής:

''Κατα΄500 χιλιαδες άτομα θα είναι μειωμένος σε 20 χρόνια ο συνολικός πληθυσμός της χώρας μας, αν δεν βελτιωθούν οι δημογραφικοί της δείκτες. Αυτό αποφάνθηκε προχθές με σχετικό πόρισμα της, η  διακομματική επιτροπή της Βουλής, που είχε συσταθεί για τη μελέτη του δημογραφικού μας προβλήματος.
Η επιδεινωση των δημογραφικών δεικτών είναι τέτοια-επισημαίνει η επιτροπή-,που απειλείται με κατάρρευση ο πληθυσμός της χώρας, αφού για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία μας- μάλιστα σε περίοδο ειρήνης- ο αριθμός των γεννήσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των θανάτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη ,ο δείκτης γεννήσεων σήμερα στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,4 ,ενώ το όριο ανανέωσης των γενεών με τα διεθνή δεδομένα είναι το 2,1.Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος επισημαίνουμε ,ότι για κάθε ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα σήμερα,στην Τουρκία γεννιούνται 15.
Και αν το πάρομε σε ετήσια βάση, στα 100 περίπου χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μας το χρόνο, αντιστοιχούν 1,8 εκατομμύρια γεννήσεις στη γειτονική χώρα.
Και να σκεφτεί κανείς ότι το 1920 οι δυό χώρες βρισκόταν σχεδόν σε πληθυσμιακή ισορροπία .Ο συνολικός πληθυσμός της Τουρκίας τότε ανερχόταν σε 8 εκατομμύρια -τα 4 μειονότητες-της δε Ελλάδας περίπου σε 6.Με βάση  τους δείκτες γεννητικότητας, όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ,το 2025 οι Τούρκοι θα είναι 95 εκατομμύρια και εμείς 9,3.
Υπάρχει όμως κι άλλο ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο. Στην Ελλάδα σήμερα το 20%του πληθυσμού ,αποτελείται από άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ,ενώ στην Τουρκία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις8%. Συνεπώς δεν είχε άδικο ο Τούρκος πρωθυπουργός Οζάλ, όταν στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο ,τόνιζε με φανερή αλαζονεία ότι ''οι δημογραφικές εξελίξεις θα ''λύσουν'' μια μέρα ,τα προβλήματα της Κύπρου και του Αιγαίου...''
Από τότε που γράφονταν αυτές οι γραμμές (1993) ,έχει περάσει σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα και έχει κυλήσει πολύ νερό κάτω απ τα  γεφύρια .Παρά τις πολλαπλές όμως επισημάνσεις  για τη σοβαρότητα του προβλήματος και τα κατά καιρούς πορίσματα διαφόρων επιτροπών, ελαχιστα πράγματα  έγιναν εν τω μεταξύ, ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση. Η θέσπιση π.χ  ειδικού  επιδόματος τέκνων,  το ευνοικό τιμολόγιο σε ΔΕΗ ,νερό ,η χορήγηση τροφίμων κλπ ,σε πολυμελείς οικογένειες ,προσέφεραν κάποια στήριξη ,αποδείχτηκαν όμως ανεπαρκέστατα κίνητρα  για τη βελτίωση της  υπογεννητικότητας ,η οποία -βοηθούσης και της οικονομικής κρίσης-επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο.
Γι αυτό όταν,προ τριμήνου ,πληροφορηθήκαμε την συγκρότηση μιας νέας επιτροπής της Βουλής που θα ασχολιόταν με το  το θέμα , νοιώσαμε κάποιο αίσθημα αισιοδοξίας. Ίσως -επιτέλους- βρεθούν δυο ''χριστιανοί'', υποθέσαμε, που θα μπουν στην ουσία του προβλήματος και ''θα προτείνουν 2-3 πρακτικά μέτρα και όχι αερολογίες του τύπου ''...τόνωση του εθνικού φρονήματος, του θρησκευτικού συναισθήματος, της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης, και προβολή της ζωής της υπαίθρου...''όπως είχαν προτείνει παλαιότερες επιτροπές .
Γιατί ''ο κόμπος  'εχει  φτάσει πια στο χτένι'', αφού οι θάνατοι τη χρονιά που πέρασε, ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά  31. 397
Υπολογίζαμε όμως χωρίς τον ξενοδόχο .Γιατί ,πριν η επιτροπή παρουσιάσει την πρόταση της, η Αριστεροδεξιά μας κυβέρνηση  πήρε το μαχαίρι -το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα - και  περιέκοψε  ή ,σε κάποιες περιπτώσεις, κατάργησε εντελώς τα επιδόματα και τις άλλες παροχές σε τρίτεκνους  και πολύτεκνους .
Γιατί κατά τον κ. Τσακαλώτο, ''οι τρίτεκνοι  και οι πολύτεκνοι, δεν μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της υπογεννητικότητας και αναγκαστικά το βάρος πρέπει να πέσει σε αυτούς που έχουν ένα παιδί, προκειμένου να αποκτήσουν και δεύτερο''
Είναι από τα επιχειρήματα  ,που μένει  κανείς άφωνος .Απλώς σηκώνει τα χέρια ψηλά !!!


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ