Έξυπνη Πόλη

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

"Το ερώτημα και η ανησυχία που τίθεται είναι αν η έξυπνη πόλη θα συμβάλλει στην δημιουργία ή θα καταστρέψει την κοινωνική συνοχή αλλά και το άτομο."

του Δημήτρη Μιμή 

Σήμερα, το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις πόλεις. Το 2050 θα γίνουν τα δύο τρίτα. Με αυτό το παράδοξο οι πόλεις καταλαμβάνουν το 2% της επιφάνειας της γης αλλά παράγουν το 80% των αερίων του θερμοκηπίου.

Ως εκ τούτου μια πρόκληση για το μέλλον θα είναι πώς θα βελτιωθούν οι πόλεις, πώς θα γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικές, πώς θα έχουν περισσότερο πράσινο, πώς θα κάνουν τους κατοίκους λιγότερο απομονωμένους και πιο ευτυχισμένους. Με λίγα λόγια τίθεται το θέμα πώς θα οικοδομήσουμε την πόλη του αύριο.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια “έξυπνη πόλη’’ ή είναι μια ουτοπία;  

Στην κοινωνία, σήμερα, όλο και περισσότερο κυριαρχεί η ιδέα της ύπαρξης μιας “έξυπνης πόλης“  που ξεκινά από την φαντασία και φθάνει έως την πραγματικότητα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και οι οποίες ίσως μας επιτρέψουν να ζήσουμε πραγματικά καλύτερα στην πόλη του αύριο.

Το ερώτημα και η ανησυχία που τίθεται είναι αν η έξυπνη πόλη θα συμβάλλει στην δημιουργία ή θα καταστρέψει την κοινωνική συνοχή αλλά και το άτομο.

Στις κοινωνίες σήμερα, οι νέες τεχνολογίες έχουν αναστατώσει την καθημερινή μας ζωή και αμφισβητούν τον τρόπο που ζούμε. Είτε πρόκειται για κατανάλωση νερού και ενέργειας, ή πρόκειται για την ενδυνάμωση των ευάλωτων ατόμων και ομάδων ατόμων, σήμερα όλα περνούν από τις νέες τεχνολογίες και τ΄ άτομα θα επενδύουν σε λύσεις που κάνουν πιο έξυπνη την πόλη.

Στην έξυπνη πόλη, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση εξ αποστάσεως η κατανάλωση ρεύματος (Smartphone), να τρώμε προϊόντα από τους αστικούς λαχανόκηπους κ.α.  Όμως οι νέες τεχνολογίες θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε καλύτερα το αύριο; Θα συμβάλλουν στη δημιουργία της κοινωνικής συνοχής; Θεωρώ ότι ο άνθρωπος σήμερα έχει ξεφύγει από τη φύση του όπου ήταν τοποθετημένος και ότι όλες ότι οι  νέες  τεχνολογίες πέρα από τα θετικά ωφελήματα που του προσφέρουν, τον απομακρύνουν από την αρχική του θέση  μέσα στη φύση με αποτέλεσμα την εμφάνιση ψυχικών ασθενειών και συγκρούσεων. Η θέση του ανθρώπου είναι μέσα στο περιβάλλον,  εκεί που είναι γεννημένος.  Οι νέες τεχνολογίες και οι έξυπνες πόλεις προσπαθούν να βελτιώσουν αυτά που ο ίδιος ο άνθρωπος και το κέδρος έχουν καταστρέψει.     

     

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ