Ένα σχόλιο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Ειρήνη Καζαμία
Ειρήνη Καζαμία

Θα αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα με στόχο την ανάπτυξη;

της Ειρήνης Καζαμία

Μεγάλο ζητούμενο και επίκαιρη όσο ποτέ η Ανάπτυξη. Που είναι η ανάπτυξη; Έρχεται η ανάπτυξη; Θα αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα με στόχο την ανάπτυξη;
Ο πρωθυπουργός της χώρας στην 82η ΔΕΘ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην ανάπτυξη, η αξιωματική αντιπολίτευση δύο ημέρες μετά, με αφορμή την απειλή της Eldorado Gold ότι δεν θα συνεχίζει την επένδυση της στην Ελλάδα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την στάση της διώχνει τις επενδύσεις από τη χώρα, το ζητούμενο λοιπόν είναι ποια ανάπτυξη θέλουμε και ποιες επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα της κρίσης.
Σίγουρα δεν φαντάζεται κανείς ότι μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα μεγάλες βιομηχανίες που έχουν ανάγκη από μεγάλο αριθμό ανειδίκευτων κυρίως εργατών γιατί όσο και αν έχουν μειωθεί οι μισθοί δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με αυτούς της Κίνας, της Ν. Κορέας, της Ταιβάν ή της Ινδίας, και γιατί οι Έλληνες δεν ανήκουν πια στην κατηγορία των ανειδίκευτων εργατών. Αντίθετα έχουν υψηλή μόρφωση και ειδίκευση και σε καμία περίπτωση δεν καταδέχονται να ασχοληθούν με βαριές χειρωνακτικές εργασίες, ούτε να γίνουν βιομηχανικοί εργάτες και να πληρώνονται ψίχουλα.
Μία καλή εναλλακτική είναι ο Τουρισμός ο οποίος απασχολεί σήμερα στην Ελλάδα έμμεσα ή άμεσα πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους. 
Άλλη εναλλακτική είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την πληροφορική, την υψηλή τεχνολογία κάθε μορφής, την έρευνα και την καινοτομία. Εκεί θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλο βάρος από τη μεριά της πολιτείας και ήδη ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στην Θεσσαλονίκη σειρά εργαλείων και επιδοτήσεων που θα θεσμοθετηθούν τους επόμενους μήνες για τη βοήθεια τέτοιων νέων επιχειρήσεων.
Άλλη μεγάλη εναλλακτική είναι η ανάπτυξη  του πρωτογενή τομέα, της ελληνικής υπαίθρου. Τα πάντα μπορούν να καλλιεργηθούν, προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, και πρέπει οι νέοι μας με αγροτική παράδοση και κουλτούρα να μην ντρέπονται να γίνουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσουργοί, καλλιεργητές νέων ποικιλιών και βοτάνων σε όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής με εξωστρεφής επιχειρήσεις και με προσανατολισμό τις ποιοτικές αγορές του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Πρέπει από χώρα που εισάγουμε τα πάντα, να μπορέσουμε να παράγουμε τα πάντα με σκοπό να γίνουμε αυτάρκεις και ταυτόχρονα να κάνουμε εξαγωγές. 
Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, καθώς και η δέσμη των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Η Επενδυτική Τράπεζα που σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση θα βοηθήσει όλες αυτές τις προσπάθειες, θα δώσει χρηματοδότηση και τεχνογνωσία όπως και όλες οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για να βοηθήσουν την νεοφυή επιχειρηματικότητα. Πρέπει να επενδύσουμε στη γνώση, την τεχνολογία, το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Από χώρα με υψηλή κατανάλωση, στηριγμένη στις εισαγωγές και τον τουρισμό, μπορούμε και πρέπει να γίνουμε χώρα που επενδύει στη γνώση και την καινοτομία, που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, που έχει εξωστρεφή προσανατολισμό και αποκτά με αυτό τον τρόπο μια νέα παραγωγική ταυτότητα. Πάνω από όλα όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, υπάρχουν νόμοι και κανόνες, υπάρχει εργατικό δίκαιο,  και ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να σεβόμαστε το δίκαιο και τους νόμους της χώρας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ