Απόστολος Τζίφας

Απόψεις | 12.08.17 12:22
Η Αριστεία διαχρονικά...

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στο διάσελο της διαχρονίας διαπιστώνονται «διάσταση» απόψεων.

Του Απόστολου Τζίφα

 Ενδεικτική διαχρονική καταγραφή απόψεων για την Αριστεία χωρίς ιδεολογικές «επικαλύψεις». Στο διάσελο της διαχρονίας διαπιστώνονται «διάσταση» απόψεων.   

Όμηρος :Πάντοτε να αριστεύεις και να αναδεικνύεσαι υπέρτερος των άλλων.

Σωκράτης : «Πρέπει όσοι θέλουν να είναι κοινωνοί της αρετής να τη γνωρίζουν, αλλιώς δεν έχει νόημα να χαρακτηρίζονται ανδρείοι ή δίκαιοι αν δεν γνωρίζουν τη σημασία αυτών των αρετών. Δεν μπορεί να είναι δίκαιοι».

Περικλής: « Διότι, όπου μέγιστα ορίζονται βραβεία αρετής, εκεί και άριστοι πολίται οικούν την πόλιν».  

Κολοκοτρώνης: « Εις τον τόπο τούτο , όπου εγώ πατώ σήμερα , επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των. Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ , παιδιά μου, εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας, και έρχομαι να σας ειπώ , όσα εις τον καιρό του αγώνος και προ αυτού και ύστερα απ΄αυτόν ο ίδιος επαρατήρησα…».

Προκόπης Παυλόπουλος:  « Η αριστεία αναδεικνύει την αρχή της ισότητας».

Γεώργιος Μπαμπινιώτης: « Η αριστεία δεν έχει σχέση με την ισότητα».

Κώστας Γαβρόγλου: « Αντιδημοκρατική η σύνδεση της σημαίας με την αριστεία».

Κώστας Γαβρόγλου: « Αριστεία για την αριστερά  είναι όλα τα παιδιά να μπορούν να μορφωθούν».

Αριστείδης Μπαλτάς : « Όσοι αποκτούν την αριστεία σε μικρή μάλιστα ηλικία, βασανίζονται από το άγχος να μη την απολέσουν. Τα  δε παιδιά που δεν τα καταφέρνουν κουβαλούν τη ρετσινιά του αποτυχημένου...».

Θωμάς Τσαλαπάτης : «Η αριστεία λοιπόν δεν είναι τίποτα περισσότερο από παράφραση της λέξης αριστοκρατία».

Νίκος Βούτσης: «Όλοι έχουν επίγνωση πως ο συναγωνισμός είναι μία έμφυτη και δημιουργική διαδικασία. Αλίμονο εάν δημιουργούμε «σφραγίδες» για τον άριστο».

Νίκος Βούτσης: «Αυτό το ντέρμπι περί αριστείας και ισοπέδωσης είναι το ψευδεπίγραφο για όσους λένε ότι δουλεύουμε για τους λίγους».

Θάνος Βερέμης : «Σήμερα βέβαια ζούμε την εποχή της αντι-αριστείας. Αλλά η αριστεία μας χρειάζεται. Μόνο στην αριστεία του αθλητισμού συμφωνούμε όλοι». 

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα