Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Σήμερα η Τουρκία βρήκε έναν περίεργο τρόπο για να γιορτάσει την ημέρα του Τύπου με τη δίκη των 17 εργαζομένων στην εφημερίδα Cunhuriyet που άρχισε τη Δευτέρα

Του Δημήτρη Μιμή 

Γιατί η ελευθερία του Τύπου, σήμερα, φοβίζει το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν;

Το κύμα καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία συνεχίζει να καταστρέφει τις ζωές πολλών ανθρώπων που έχουν χάσει τις δουλειές τους και είδαν την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή τους να καταστρέφεται.

Σήμερα η Τουρκία βρήκε έναν περίεργο τρόπο για να γιορτάσει την ημέρα του Τύπου με τη δίκη των 17 εργαζομένων στην εφημερίδα Cunhuriyet  που άρχισε τη Δευτέρα. Η  Cunhuriyet  είναι η τελευταία ανεξάρτητη εφημερίδα που αντιστέκεται στο καταπιεστικό καθεστώς του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος έχει κάνει την χώρα του τη μεγαλύτερη φυλακή  για τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι 17 δημοσιογράφοι κινδυνεύουν με 43 χρόνια φυλάκιση γιατί βοηθούν μια από τις πιο περισσότερο τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτή των αυτονομιστών Κούρδων του PKK, αλλά και την κίνηση του εξόριστου ιεροκήρυκα στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται από την Άγκυρα ο ιθύνων νους για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία πριν από ένα χρόνο.

Σήμερα η Τουρκία κατέχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, αυτό της φυλάκισης 167 δημοσιογράφων που στην πλειοψηφία τους κατηγορούνται για ανατροπή και στήριξη του  Φετουλάχ Γκιουλέν, και για υποκίνηση βίας. Στην πραγματικότητα, όλοι οι δημοσιογράφοι είναι απλά επικριτές του προέδρου Ερντογάν και για αδικήματα γνώμης. Σήμερα η Τουρκία κατέχει το ένα τέταρτο των φυλακισμένων δημοσιογράφων σ΄ όλο τον κόσμο και ακολουθούν η Αίγυπτος, η Κίνα το ΙΡΑΝ  κ,ά.

Σήμερα η  Τουρκία  βυθίζεται  στην απολυταρχία. Μέσα σ΄ ένα χρόνο οι αρχές έχουν εντείνει τις συλλήψεις και απολύσεις δημοσιογράφων.  Πάνω από 50.000 άτομα κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα και συνελήφθηκαν και περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι  υπάλληλοι  απολύθηκαν.  

Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση της Ένωσης Δημοσιογράφων της Τουρκίας 157 δημοσιογραφικές εκδόσεις έχουν κλείσει το 2016 και 780 δημοσιογράφοι έχουν στερηθεί την δημοσιογραφική τους κάρτα και πάνω από 110.000 ιστοσελίδες έχουν απαγορευτεί . Οι εκθέσεις δείχνουν ότι οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να επιβραδύνουν τις εγγραφές στο Twitter και το Facebook  αλλά και  να αποτυγχάνουν στη φόρτωση ιστοσελίδας και αυτό γιατί οι  Τούρκοι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα περισσότερο από οπουδήποτε αλλού.

Σήμερα η Τουρκία γιορτάζει τον ένα χρόνο από την αποτυχία του πραξικοπήματος ενώ η χώρα βυθίζεται στην απολυταρχία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ