Η Επιστροφή του Σουλτάνου

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία άνοιξε το δρόμο για μια νέα πολιτική φάση και αυτό επειδή θα ισχύσει το νέο σύνταγμα που δίνει μεγαλύτερη εξουσία στον πρόεδρο

Του Δημήτρη Μιμή

Μετά τη νίκη στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία ο Ερντογάν θα έχει την πλήρη εξουσία στη  χώρα του και αυτά παρά την αντιπολίτευση και τους παρατηρητές που μιλούν για συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών που δεν ήταν δίκαιες. Παρ΄  όλα αυτά ο κύριος αντίπαλος του M. Ince δέχτηκε την ήττα του και ο Ερντογάν θα είναι ο πρόεδρος των 81 εκ. Τούρκων. Να σημειώσουμε ότι ο Ερντογάν έλαβε το 52,5 %  στις προεδρικές εκλογές ένα ποσοστό που είναι μεγαλύτερο απ΄ αυτό του 2014.

Αυτές οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία, εν μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης,  λόγω του αποτελέσματος τους θα επιτρέψουν την εμφάνιση ενός  νέου καθεστώτος. Ένα υπέρ-προεδρικό καθεστώς κομμένο και ραμμένο για έναν άνδρα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πολλές οθωμανικές αναφορές. Ένα είδος δηλαδή νέο-σουλτάνου. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία άνοιξε το δρόμο για μια νέα πολιτική φάση και αυτό επειδή θα ισχύσει το νέο σύνταγμα που δίνει μεγαλύτερη εξουσία στον πρόεδρο.

Γράψαμε παλαιότερα, στη στήλη εδώ, ότι ο Ερντογάν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι έχει τη γλώσσα κοντά στην καρδιά. Λέει τι σκέπτεται μόλις το σκεφτεί.  Έτσι μπορούμε να τον διαβάσουμε σαν ένα ανοικτό βιβλίο. Δεν είναι αρκετά καλλιεργημένος, είναι όμως ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες στον κόσμο. Προεκλογικά δεν είχε καταλάβει ότι δημιούργησε τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να ενισχυθεί η αντιπολίτευση την οποία όμως κατόρθωσε να νικήσει και αυτό ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τη θέση του. 

Τώρα πλέον έχει μείνει ολομόναχος στην εξουσία και  θα περιμένουμε να δούμε την αρχή του ενός ανδρός. Φυσικά δεν θα εξαρτηθεί η συμπεριφορά του μόνο από την ψυχολογική του κατάσταση και το ανάλογο ανέβασμα του, αλλά και από τη στάση των άλλων κρατών. Θα δούμε λοιπόν τι συμφέρει για τα άλλα κράτη να επικρατήσει στην Τουρκία  αλλά και τη στάση του Σουλτάνου έναντι αυτών.

Πιστεύω ότι θα αρχίσει μια ανελέητη μαζική καταστολή ενάντια σε χιλιάδες αντιπάλους του και ιδιαίτερα κατά των δημοσιογράφων. Η Τουρκία κατέχει την 155η θέση από τις  180 στην κατάταξη του 2017 για την  ελευθερία του τύπου. Μετά τις εσωτερικές διευθετήσεις του θα στραφεί και προς το εξωτερικό. Η Κύπρος, το Αιγαίο και η Θράκη, χωρίς βέβαια την παρότρυνση κάποιου ξένου παράγοντα. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ