H οδύσσεια του κλίματος

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Ο πλανήτης μας θερμαίνεται, οι παγετώνες λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, τα οικοσυστήματα απειλούνται με κύρια ευθύνη τον άνθρωπο

Του Δημήτρη Μιμή


Από σήμερα, όσοι δεν το έχουμε κάνει, ας ασχοληθούμε με το κλίμα. Πιστεύω ότι το γράψιμο γίνεται όπλο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση του κλίματος. Γι΄ αυτό και εγώ αυτό θα κάνω σήμερα.

Σήμερα όλοι μιλούν για την κλιματική αλλαγή και αυτό λόγω του ότι η Γη μας παρουσιάζεται σε κακή κατάσταση. Ο πλανήτης μας θερμαίνεται, οι παγετώνες λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, τα οικοσυστήματα απειλούνται με κύρια ευθύνη τον άνθρωπο. Κάποιος απ΄ εμάς αυτό θα το πει οφθαλμαπάτη και κάποιος άλλος ακούει τον συναγερμό. Ο κίνδυνος και η καταστροφή πλησιάζουν.

Βέβαια θα το έχετε παρατηρήσει τώρα τελευταία. Τα μέσα ενημέρωσης καθημερινά γίνονται όλο και πιο πράσινα. Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα έντυπα μέσα, τα δημοσιεύματα και τόσα άλλα ασχολούνται με την οικολογία. Μάλιστα και πολιτικά κόμματα, αν δεν είχαν εντάξει στις αρχές τους την οικολογία, κάνουν σήμερα προσπάθειες να την εντάξουν. Τι σημαίνει αυτό; Είναι άραγε μια πραγματική επίγνωση της έκτατης ανάγκης για το κλίμα;

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις για το κλίμα μπορούν να ωθήσουν τα κράτη να ενεργήσουν συλλογικά. Όμως οι αρχηγοί των κρατών είναι συγκρατημένοι. Και δεν είναι μοναχά ο πρόεδρος των ΗΠΑ και της Βραζιλίας που αντιδρούν στις συζητήσεις για το κλίμα. Πέρα απ΄ αυτούς είναι και άλλοι. Από τους 136 αρχηγούς κρατών, μονάχα οι 60 πήγαν στην προ σύνοδο κορυφής για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε προσφάτως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ηγέτες κρατών είναι εγκλωβισμένοι στα εθνικά τους συμφέροντα.

Φέτος μπορούμε να πούμε ότι το θέμα “προστασία του κλίματος” ήταν στην καρδιά της ευρωπαϊκής εκστρατείας. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιβαλλοντικά ζητήματα πρέπει να επιλύονται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Έχει γίνει δηλαδή αντιληπτό ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα αφορούν όλες τις κοινωνίες του πλανήτη μας

Ακόμα και σήμερα, με τόσες περιβαλλοντικές καταστροφές, όλες οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Αλλά και η τελευταία παγκόσμια κλιματική εκδήλωση συγκέντρωσε μερικά εκατομμύρια πολιτών και η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αυτών που αγωνιούν για το κλίμα.

Η Ευρώπη σήμερα, μπορώ να πω, έχει κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όμως εξακολουθεί να υπάρχει αρκετός δρόμος για την προώθηση ορισμένων θεμάτων και αυτό επειδή τα κράτη αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία η οποία όμως καθοδηγείται από οικονομικές επιταγές.

Δειλά-δειλά η Ευρώπη από το 2021 απαγορεύει το πλαστικό μιας χρήσης Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο ψήφισε την απαγόρευση για δέκα κατηγορίες πλαστικών προϊόντων μια χρήσης (πλαστικά καλαμάκια- μπατονέτες κ.α.), προϊόντα που αντιπροσωπεύουν το 70% των απορριμμάτων στη θάλασσα. Πέρα απ΄ αυτή την απαγόρευση, που αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην προστασία του περιβάλλοντος, επιβάλλει και στον παραγωγό πλαστικών την πληρωμή για την διαχείριση των αποβλήτων.

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται σήμερα ως μια σημαντική απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί με προτεραιότητα σε σχέση με άλλα θέματα, ακόμα και αν επηρεάζουν την οικονομία ανάπτυξης μια χώρας.

Το αισιόδοξο σήμερα είναι ότι το θέμα των κινητοποιήσεων για την αλλαγή του κλίματος έχουν αναλάβει τα κινήματα νεολαίας σ΄ όλον τον πλανήτη. Αφορμή γι΄ αυτό δόθηκε από τη Σουηδή μικρή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Greta Thunberg και την εκστρατεία της η οποία έχει διεθνή αναγνώριση. Τόσο μικρή και όμως βρήκε πολλούς μιμητές σ΄ όλο τον κόσμο. Από μια σχολική απεργία για το κλίμα κατάφερε και τον περασμένο Σεπτέμβρη απευθύνθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ο.Η.Ε. για το κλίμα στη Νέα Υόρκη.

Οι αναφορές και οι εκκλήσεις της Greta Thunberg ευαισθητοποίησαν αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες αλλά και περισσότερους νέους για το κλίμα. Το παράδειγμα της ας το μιμηθούν και στη χώρα μας οι νέοι και ας το εντάξουν μέσα σε άλλες καθημερινές τους δράσεις. Μόνο έτσι, μέσω των νέων, θα σωθεί το κλίμα μας και η επιβίωση μας στον πλανήτη αυτό.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ