Ο Emmanuel Macron, η συγκατοίκηση και το μέλλον της Γαλλίας

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Το ερώτημα είναι πως μπορούν να συγκατοικήσουν τρεις διαφορετικές ιδεολογίες στην ίδια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του νεοεκλεγέντος προέδρου Emmanuel Macron

του Δημήτρη Μιμή

Το πείραμα της συγκατοίκησης διαφορετικών κομμάτων σε μια κυβέρνηση   είναι γνωστό  στον τόπο μας με την συνύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δύο ιδεολογικώς διαφορετικών κομμάτων  στη σημερινή κυβέρνηση.  

Στη Γαλλία, το κοκτέιλ, Φιλελεύθεροι, Σοσιαλιστές, και Συντηρητικοί, είναι ζήτημα δοσολογίας. Το ερώτημα είναι πως μπορούν να συγκατοικήσουν  τρεις διαφορετικές ιδεολογίες στην ίδια κυβέρνηση υπό την ηγεσία  του νεοεκλεγέντος προέδρου Emmanuel  Macron.  Γνωρίζουμε ότι ο Emmanuel  Macron  δεν είναι ούτε Αριστερά ούτε Δεξιά αλλά ούτε επαγγελματίας πολιτικός. 

Με θεωρητικές σπουδές λογοτεχνίας,  πολιτικών σπουδών  και DEA φιλοσοφίας  και βοηθός του Γάλλου φιλοσόφου Paul Ricoeur (1999-2001), αλλά του αρέσει και ο οικονομικός πατριωτισμός μαζί με τον οικονομικό εθελοντισμό με απώτερο στόχο του την αύξηση των παραγωγικών δυνάμεων.

 Ας σημειώσουμε ότι έχει υπάρξει κατά το  παρελθόν υψηλόβαθμος υπάλληλος, επιθεωρητής οικονομικών αλλά και τραπεζίτης (2008-2010).     
 Επίσης γνωρίζουμε ότι ποτέ ένας πολιτικός δεν έχει ανέβει τόσο ψηλά και τόσο γρήγορα όσο κανένας άλλος και που πιστεύει ότι το σοσιαλιστικό κόμμα  της Γαλλίας, απ΄ όπου προέρχεται, δεν θα μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση του.  Απ΄ ότι έχει δηλώσει  πριν την εκλογή του ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο ίδιος είναι  ένας «αντί-σύστημα». Εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που θέλει να ενσαρκώσει ένα μεταβαλλόμενο κόσμο, που δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο και που επιθυμεί να τον αλλάξει. Θα μπορέσει όλα τα ανωτέρω να τα συνδυάσει και να φέρει κάτι καινούργιο; 
Ερωτήματα εγείρονται μέσα μας, όπως : είναι άνθρωπος του Hollande   ή είναι εναντίον του; αλλά και είναι φιλόσοφος ή πολιτικός; Υψηλόβαθμος υπάλληλος ή ένας τραπεζίτης; Ερωτήματα που ζητούν και που θα βρουν απάντηση  εντός του Ιουνίου.       
Οι Φιλελεύθεροι, οι Σοσιαλιστές και οι Συντηρητικοί που συμμετάσχουν σ΄ αυτή την πολυσυλλεκτική  κυβέρνηση  θα μπορέσουν να συνεργαστούν μαζί του, αν και είναι διορισμένοι από τον ίδιο; Ήδη μερικοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του έχουν διαγραφεί από το κόμμα τους. 
Ο διορισμός του  46χρονου πρωθυπουργού   Edouard  Philippe, πρώην σοσιαλιστή που σήμερα έχει στραφεί στη Δεξιά ( Ρεπουμπλικάνους ) τι άραγε σημαίνει για τον πρώην σοσιαλιστή   Emmanuel  Macron; 
 Τι όμως μπορούν να του προσφέρουν αυτοί με τη διαφορετική ιδεολογία; 
Ο    Emmanuel  Macron, πέρα από το νεαρό της ηλικίας του   χρειάζεται και την εμπειρία των παλιότερων πολιτικών που όμως ελάχιστοι είναι τοποθετημένοι σ΄ αυτή. Κυρίως είναι 40ρηδες και μ΄ αυτούς θα ετοιμάσει το νέο Κεντρώο   κόμμα του.    
O  Emmanuel  Macron αλλάζει την πολιτική σκηνογραφία της Γαλλίας και 
 δείχνει  να θέλει να αφήσει τα χνάρια του  στην πολιτική της Γαλλίας., αλλά και αυτό που σήμερα εύχονται οι Γάλλοι είναι να δουν τον Emmanuel  Macron να παίζει ένα ρόλο ενδιαφέροντα για το μέλλον τους, για να δουν κάτι ν΄ αλλάζει  στη Γαλλία. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ