Όχι σε πιο μεγάλο λάθος!

Δημήτρης Καρατζάνης
Δημήτρης Καρατζάνης

Αν λοιπόν μέσω της ''λύσεως'' που εκβιαστικά δρομολογούν οι Τούρκοι και ...Σια, σχεδιάζεται η μετατροπή και της ελεύθερης Κύπρου σε προτεκτοράτο τους ,ας δοθεί ξανα η απάντηση του Παπαδόπουλου.''Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε '

του Δημήτρη Καρατζάνη


Θυμάμαι ,χρόνια πριν,μια συζήτηση με τον διοικητή της Σχολής Επιτελών στο Κουάντικο της Βιρτζίνια (HΠA) που φοιτούσα. Ήταν ένας άνθρωπος με κλασσική παιδεία που είχε υπηρετήσει παλιότερα στην Αθήνα και φαινόταν να τρέφει μια  συμπάθεια  για τη χώρα μας. Ισως γι αυτό με καλούσε πότε-πότε στο γραφείο του να μου προσφέρει καφέ και φιλική συζήτηση, με προσφιλή του θέματα τον Περικλή και τον Θουκιδίδη  . Μια  φορά που η συζήτηση ήλθε στο Κυπριακό ,θυμαμαι, πόσο πολύ με εξέπληξαν οι γνώσεις του  για το θέμα .


 Εχετε κάνει και οι δυο -Κυπρος και Ελλάδα- τεράστια σφάλματα στο χειρισμό του προβλήματος  είπε. Και φοβούμαι,πως η όποια λύση από δω και πέρα -αν υπάρξει κάποια -θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για σας,Γιατί από το 74 και μετά , ανατράπηκε υπερ της Τουρκίας ,με δική  σας βέβαια ευθύνη, η στρατηγική ισορροπία, όχι μόνο στο νησί, αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Βλέπεις ,συνέχισε, όταν μια υπόθεση ξεκινήσει στραβά, δύσκολα  τη φέρνεις μετά στο ίσιο.Κι ακόμα πιο δύσκολο γίνεται,  όταν σ αυτήν εμπλέκονται πολλοί και δύστροποι ''παίχτες'', όπως στην προκειμένη περίπτωση.


Και γιατί λέτε πως ξεκίνησε στραβά ,τον διέκοψα.


Θα διορθώσω τη φράση μου,είπε γελώντας. Το σωστό είναι  ''ξεκίνησε άκαιρα'' γιατί την ξεκινήσατε  πριν την ώρα της.Μπήκατε σε μια μεγάλη περιπέτεια αδιαφορώντας πλήρως για τις συγκυρίες  και το Διεθνές περιβάλλον.Χωρίς καν να μετρήσετε τις δυνατότητες αυτών που είχατε απέναντι σας σε σχέση με τις δικές σας δυνάμεις,
Δεν υπολογίσατε, πως  ερχόσασταν σε ρήξη, όχι μόνο με την τρίτη δύναμη του κόσμου -τότε- τη Βρετανία, αλλά και μ ένα  ισχυρό γείτονα με τον οποίο είχατε επί αιώνες''ανοιχτούς λογαριασμούς''και μόνο  τα τελευταία είκοσι χρόνια  είχε κάπως βελτιωθεί η κατασταση με την τολμηρή  προσέγγιση  Βενιζέλου -Ατατούρκ.,Εντελώς επιφανειακή όμως κι αυτή όπως αποδείχτηκε.


Δηλαδή ένας λαός πρέπει να περιμένει τις συγκυρίες, για να διεκδικήσει την ελευθερία του, τον έκοψα. Αν ήταν έτσι, η χώρα μου θα ταν ακόμα υπόδουλη στους Τούρκους Οι πρόγονοι μου όμως πήραν τα όπλα χωρίς να λογαριάσουν ούτε τις συγκυρίες,ούτε τη στρατιωτική και οικονομική  αδυναμία  τους σε σχέση με την Οθωμανική αυτοκρατορία. Τίποτα δε στάθηκε ικανό να ανακόψει  την απόφαση τους να ''στήσουν το δικό τους ελεύθερο κράτος''. Όπως κάνατε και σεις άλλωστε, όταν ξεσηκωθήκατε εναντίον της κοσμοκράτειρας Βρετανίας.. 


Για μας οι συνθήκες ήταν ώριμες, για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος, ,είπε.Οσο για σας ,εχεις τη γνώμη πως αν δεν μεσολαβούσαν οι ''Δυνάμεις'' της εποχής και η ναυμαχία του  Ναυαρίνου, θα ''είχατε στήσει ελεύθερο κράτος'', όπως είπες;
Για την Κύπρο πάντως ,γιατί αυτό είναι το θέμα μας, συνέχισε, η ένοπλη δράση ήταν τελείως περιττή .Γιατί θα χεις υπόψη σου, φαντάζομαι, ότι οι Αγγλοι από το '50 μέχρι το '64 εγκατέλειψαν με τη βούληση τους 16 κτήσεις τους στην Μέση Ανατολή (Μαλτα ,Αντεν κλπ) Ανάμεσα σ αυτές,αμφιβάλλεις ότι  θα ήταν και η Κύπρος-εστω παραχωρώντας κάποια βάση- αν δεν είχε προηγηθεί ο ένοπλος αγώνας'' και η εμπλοκή των Τούρκων στη διεκδίκηση .Εμπλοκή που την πατρονάρισαν βέβαια οι Βρετανοί ,εφαρμόζοντας το δόγμα του  ''διαίρει και βασίλευε'';...


Που  θυμήθηκα τώρα όλη αυτή, την καταχωνιασμένη στο υποσυνείδητο μου συνομιλία ύστερα από τόσα χρόνια, θα αναρωτηθείτε. Ομολογώ ότι μου ήρθε στο μυαλό, παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες τις εξελίξεις στο Κυπριακό ,όπου, ''εκόντες άκοντες'' ,''σερνόμαστε'' στην κυριολεξία σε  διάλογο με τον νεοσουλτάνο Ερντογαν, Ένα ''ξαναζεσταμένο'' διάλογο χωρίς  κανένα  ''χαρτί'' στο χέρι  και εντελώς μόνοι, όπως έδειξε η ''αιδήμων σιγή '' του κ. Ομπάμα  κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα.


Όλα δείχνουν δηλαδή πως είμαστε ΄''ώριμοι''- Ελληνες και Κύπριοι- να κλείσομε  το θέμα,  αποδεχόμενοι το τερατώδες διπεριφερειακό και διχοτομικό μόρφωμα ,που υπαγορεύουν οι Τούρκοι και αποδέχονται οι υπόλοιποι για να ''ξεμπερδεύουν'' με το πρόβλημα  Μια πρωτάκουστη κρατική  οντότητα που μεταφέρει, στο μέλλον (''εν καιρώ τω δέοντι'' ),ακόμα και την απομάκρυνση των τουρκικών (κατοχικών) στρατευμάτων από το νησί .Από  έδαφος της Ευρώπης ,με άλλα λόγια.


Όταν ο Μακάριος το ' 51 ζητησε από τον Πλαστήρα, πρωθυπουργό της Ελλάδας τότε, να συνδράμει την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά των Βρετανών, εκείνος του απάντησε: ''Αν ερχόσουν στο καλύβι μου και μου ζητούσες να πάω να πολεμήσω για την Κύπρο, θα το έκανα ευχαρίστως, γιατί είμαι στρατιώτης .Αλλά έρχεσαι στο γραφείο του πρωθυπουργού της Ελλαδος και μου ζητάς να κάψω την Ελλάδα ,χωρίς να ωφελήσω καθόλου την Κύπρο...''

Δεν είπε όμως το ίδιο κι ο επόμενος πρωθυπουργός, ο Παπάγος με τα γνωστά -για την Ελλάδα και την Κύπρο- αποτελέσματα...


Να θυμίσουμε ακομα, ότι ο αείμνηστος Προεδρος Τασος Παπαδόπουλος, παρα τις ασφυκτικές πιεσεις από κάθε πλευρά για αποδοχή του σχεδίου Ανάν, το απέρριψε χωρίς δισταγμό, με την ιστορική φράση: ''παρέλαβα κράτος και δε θα παραδώσω Κοινότητα''.


Αν λοιπόν μέσω της ''λύσεως'' που εκβιαστικά δρομολογούν οι Τούρκοι και ...Σια, σχεδιάζεται η μετατροπή και της ελεύθερης Κύπρου σε προτεκτοράτο τους ,ας δοθεί ξανα η απάντηση του Παπαδόπουλου.''Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε '!'Γιατί ακόμα κι  αν ο Ερντογάν προσαρτήσει τη βόρεια Κύπρο ,όπως απειλεί ,η κατάσταση δεν θα είναι χειρότερη από το κράτος έκτρωμα, που έχει στα σκαριά.


Το Κυπριακό πρόβλημα όπως παραδέχονται πολλοί ,αρχισε μ ένα   λάθος Ας μην κλείσει με ένα ακόμα μεγαλύτερο, που, ίσως, καταλήξει, σε μια ακόμα ''χαμένη πατρίδα'' .

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ