Περί Ναυτοσύνης

Δημήτρης Καρατζάνης
Δημήτρης Καρατζάνης

Πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, όπως αυτό με τη φραγάτα "Κανάρης", σ' ένα πολεμικό ναυτικό που διαθέτει τις ''περγαμηνές'' του δικού μας;

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Είναι πασίγνωστη η... ναυτική ικανότητα (ναυτοσύνη) των Τούρκων ,και κυκλοφορούν πολλές ιστορίες που αναφέρονται στο φυλετικό αυτό ''χάρισμα''  των γειτόνων μας ,ακόμα και στην εποχή της  ακμής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.Μια από τις ιστορίες αυτές που έχει μείνει  παροιμιώδης, είναι και το  γνωστό  ''Μάλτα γιοκ''. Σύμφωνα με αυτήν, ένας Τούρκος ναύαρχος που είχε προορισμό τη Μάλτα, αδυνατούσε να την εντοπίσει , γιατί ο καμαρότος, που είχε αφήσει τον καφέ του ναυάρχου πάνω στο ναυτικό χάρτη  , έκρυψε άθελα του το νησί κι αυτός δεν μπορούσε να το δει.

Αφού είδε κι απόειδε λοιπόν ο Τούρκος , έστειλε στο  ναυαρχείο του στην Κωνσταντινούπολη  το   σήμα: ''Μάλτα γιοκ'' .Φράση ,που έμεινε έκτοτε στην ιστορία.

Θα ρωτήσετε ασφαλώς, τι... μυίγα μας τσίμπησε και θυμηθήκαμε  ξαφνικά τη... ναυτοσύνη των Τούρκων. Θα σας εξομολογηθούμε την αμαρτία μας, αφού ,κατά το μυστήριο της εξομολόγησης, η εξομολογημένη αμαρτία συγχωρείται, όσο ...βαριά κι αν είναι.

Θυμηθήκαμε λοιπόν  τη ναυτοσύνη των γειτόνων μας, βλέποντας στην τηλεόραση, ένα πρωινό της περασμένης εβδομάδας ,ένα απίστευτο θέαμα. Ένα από τα πιο σύγχρονα πλοία του πολεμικού μας ναυτικού, τη φρεγάτα ''Κανάρης,'' να βρίσκεται ''σκαρφαλωμένη'' -στην κυριολεξία- στη ράχη μιας  βραχονησίδας,  της Αταλάντης, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σαλαμίνα και τον Πειραιά ,μόλις 2-3 μίλια  Βορειοδυτικά της Ψυττάλειας.

Ομολογούμε, ότι βλέποντας το όχι συνηθισμένο αυτό ''θέαμα'', μείναμε  με το στόμα ανοιχτό. Αδυνατούσαμε, βλέπεις, να κατανοήσουμε, πως είναι δυνατόν να συμβεί τέτοιο ''κάζο''στο ναυτικό μας. 

Πως ένα  σύγχρονο πολεμικό πλοίο ,με προηγμένα μέσα πλοήγησης ,σε συνθήκες ημέρας ,με καλό καιρό ,  σε μια θαλάσσια περιοχή γνωστή στους ναυτικούς σαν την παλάμη του χεριού τους -ιδιαίτερα σ εκείνους του πολεμικού ναυτικού, που ο χώρος θεωρείται ουσιαστικά ''αυλή'' τους- βρέθηκε ...καβάλα σ ένα  βραχονήσι  

Τι συνέβη ; Πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα σ' ένα πολεμικό ναυτικό που διαθέτει τις ''περγαμηνές'' του δικού μας;

''Ανθρώπινο λάθος'', είναι οι πρώτες ανεπίσημες εκδοχές ,που διέρρευσαν από ναυτικούς  κύκλους. Πως όμως να ''χωνέψει'' κανείς αυτή την εξήγηση  ,όταν την ευθύνη πλοήγησης του σκάφους δεν την έχει ένα, αλλά περισσότερα άτομα , ακριβώς για να αποκλειστεί η περίπτωση ατυχήματος από λάθος του ενός.

Είναι δυνατόν να κοιμήθηκαν όλοι, να έκαναν λάθος εκτίμηση όλοι, να μην ήταν νηφάλιοι όλοι , ή να απουσίαζαν από τη θέση τους όλοι ταυτόχρονα;

Είναι ερωτήματα που απαιτούν  απαντήσεις ,και το θέμα δεν μπορεί να κλείσει με την καρατόμηση του κυβερνήτη .Ευθύνες υπάρχουν και παραπάνω, γιατί ,στο κατω -κατω , επιλογή του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου  ήταν ο κυβερνήτης .΄Οταν  μάλιστα,  όπως λέγεται,  στο ίδιο πλοίο τον περασμένο Απρίλιο , είχε σημειωθεί φωτιά στο κέλυφος του αριστερού αεροστροβίλου..

Ο  λαλίστατος  υπουργός άμυνας, που δεν έχει πει λέξη μέχρι στιγμής , δεν νιώθει την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στην κοινή γνώμη για ότι συνέβη;

Γιατί, καλό και άγιο το... ''τρα-λα-λα'' (οι γιορτές  και τα πανηγύρια), αλλά όχι σε βάρος του... ''αμάν -αμάν''(της επιχειρησιακής ετοιμότητας ). 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ