Πώς να διαχειριστούμε το άγχος της καθημερινότητας

Στέλλα Μυταυτσή
Στέλλα Μυταυτσή

Αυξανόμενοι καρδιακοί παλμοί, εφίδρωση, αδυναμία συγκέντρωσης είναι μερικά από τα συνήθη συμπτώματα του άγχους

της  Στέλλας Μυταυτσή *

Ως άγχος ορίζεται η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε μία πραγματική ή φανταστική απειλή. Το άτομο που αντιλαμβάνεται μία τέτοια απειλή, τείνει να αντιδρά σωματικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τον εκλαμβανόμενο κίνδυνο. Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, το άγχος αποτελεί συχνό φαινόμενο της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων, δυσκολεύοντας έτσι τη ζωή τους και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λάβει τη μορφή κάποιας αγχώδους διαταραχής (πχ. κρίσεις πανικόυ/διαταραχή πανικού, αγοραφοβία, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή κλπ). 

Αυξανόμενοι καρδιακοί παλμοί, εφίδρωση, αδυναμία συγκέντρωσης είναι μερικά από τα συνήθη συμπτώματα του άγχους. Πώς όμως μπορούμε να κατευνάσουμε το άγχος της καθημερινότητας, ώστε να διευκολύνουμε τη ζωή μας; Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστέιτε το άγχος:

• Χαλάρωση: Πολύ βασικό στη διαχείριση του άγχους είναι να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε σωματικά και πνευματικά. Μπορέιτε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να ακούσετε χαλαρή μουσική και να σκεφτείτε κάτι το οποίο σας φέρνει ευχαρίστηση. Δοκιμάστε επίσης, να κάνετε διαφραγματικές αναπνοές, οι οποίες έχουν αποδειχθεί άκρως οφέλιμες στη διαδικασία της χαλάρωσης, καθώς ρυθμίζουν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται άμεσα με το στρες.
• Ημερολόγιο άγχους: Γράψτε σε ένα χαρτί τί είναι αυτό που σας προκαλεί άγχος, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις αντιδράσεις σας. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας και να συνειδητοποιήσετε τη συμπεριφορά σας απέναντι στο αγχογόνο ερέθισμα.
• Αποκαταστροφοποίηση: Όταν βιώνουμε έντονο άγχος, συχνά τείνουμε να καταστροφολογούμε και να σκεφτόμαστε το χειρότερο πιθανό σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να γράψουμε δίπλα σε αυτό το ‘’σενάριο’’, μία ή περισσότερες εναλλακτικές συνέπειες, οι οποίες δεν θα ήταν τόσο καταστροφικές για εμάς. Έτσι, μπορούμε να σκεφτούμε πιο λογικές και πιθανές απαντήσεις και να νιώσουμε ανακούφιση. 
• Φτιάξτε ένα πρόγραμμα: Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα στην ατζέντα σας, με τις υποχρεώσεις που πρέπει να φέρετε εις πέρας και με τα πράγματα που έχουν προτεραιότητα για εσας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποφορτιστείτε μερικώς από τα χρονικά περιθώρια, που ενδεχομένως έχετε στην καθημερινότητά σας. 
• Μιλήστε: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μιλάτε για όσα σας απασχολούν στα οικεία σας πρόσωπα, είτε σε κάποιον ειδικό, όπως ένας ψυχολόγος. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να μην συζητούν τα προβλήματά τους, με αποτέλεσμα αυτά να συσσωρεύονται και σε ορισμένες περιπτώσεις να εξελίσσονται σε κάποια ψυχική διαταραχή, όπως είναι η κατάθλιψη. 
• Ασχοληθείτε με κάτι ευχάριστο: Σκεφτείτε τί είναι εκείνο που σας προσφέρει χαρά και ασχοληθείτε με αυτό. Όταν καταπιανόμαστε με κάτι που μας προκαλεί ευχαρίστηση, ο οργανισμός παράγει σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου, του οποίου τα χαμηλά επίπεδα, σχετίζονται άμεσα με την κατάθλιψη. Παράλληλα, ρυθμίζονται και τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, βοηθώντας μας έτσι να χαλαρώσουμε περισσότερο.
• Kάντε ένα διάλειμμα από τα social media: Μία και μόνο ματιά στο Facebook, είναι ικανή να μεταδώσει στον εγκέφαλο εκατομμύρια ερεθίσματα, τα οποία όχι μόνο διακόπτουν τη συγκέντρωση, αλλά δημιουργούν ακόμα περισσότερο στρες στον οργανισμό, ο οποίος καλέιται να επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα που έλαβε.
• Διατροφή & Άσκηση: Έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή καθώς και η συστηματική άσκηση, βοηθούν στη καλή ψυχολογία και στην αποφόρτιση του οργανισμού. Η άσκηση 2-3 φορές την εβδομάδα είναι ικανή να σας κάνει να νιώσετε άμεσα καλύτερα από το άγχος της καθημερινότητας, καθώς και να συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση της καλής ψυχολογίας.

Παρόλα αυτά, εάν θεωρείτε ότι το άγχος, σας καθιστά μη λειτουργικούς στην καθημερινότητά σας και επηρρεάζει διάφορες εκφάνσεις της ζωής σας, θα ήταν σκόπιμο να επισκευθείτε κάποιον ειδικό.


* Η Στέλλα Μυταυτσή είναι  Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος (MSc) - Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ