Ψυχοθεραπεία τέλος...ώρα για προτάσεις!

Δημήτρης Καρυωτάκης
Δημήτρης Καρυωτάκης

Απαράδεκτη η εικόνα της κυβερνητικής απουσίας από τη συνάντηση έστω και με έμμεσο τρόπο. Τρεις υπουργούς διαθέτει η κυβέρνηση, τόσο πολυάσχολοι ήταν που κανείς απ΄αυτούς δεν βρήκε χρόνο να δώσει έστω και συμβολικά το στίγμα με την παρουσία του


του Δημήτρη Καρυωτάκη

Έγινε λοιπόν η πολυσυζητημένη σύσκεψη για το μεταναστευτικό, είπε ο καθένας τον πόνο του, βγήκαν τα λογίδρια και τα φωτογραφικά ενσταντανέ αλλά το πρόβλημα εμφανώς και προφανώς δεν αντιμετωπίστηκε. Εντάξει ζήτησαν και μια νέα συνάντηση με τον  Μουζάλα, αλλά η πρωτοβουλία αυτή θυμίζει αμυντικό του ποδοσφαίρου που πετάει την μπάλα στην εξέδρα μπας και κερδίσει μερικά δευτερόλεπτα! Άλλωστε η διαχρονική και εξόχως ελληνική ρήση " δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή ή συγκάλεσε μια σύσκεψη" αποτελεί εσαεί  κατάρα για τον τόπο...και πριν έλθουν οι πρόσφυγες.


Τώρα λοιπόν που τελειώσανε τα μπόλικα τα λόγια, που έσβησαν τα φώτα και καταγράφηκαν τα όσα ειπώθηκαν( μερικά πάντως απ΄αυτά εξόχως ενδιαφέροντα) είναι η ώρα για να κοιταχτούμε στα μάτια, να συναντηθούμε με την αλήθεια και να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, χωρίς κραυγές, λαϊκισμούς και βαρύγδουπες φανφάρες. 

Η κυβέρνηση, όπως άλλωστε και προ μηνών είχαν ζητήσει και οι δήμοι, ανακοίνωσε την απόφαση να φέρει και στην Κρήτη 2000 μετανάστες, στα πλαίσια της διαχείρισης ενός Εθνικού θέματος για το οποίο θα σηκώσουν όλες οι τοπικές κοινωνίες το βάρος που τους αντιστοιχεί. Αυτό δεν θα αλλάξει και μετά τη  νέα συνάντηση, όποτε και όπου αν συντελεστεί. 

Τώρα λοιπόν που πλησιάζει η ώρα της κρίσεως ( θυμίζω πως ο Αρναουτάκης δεσμεύτηκε πως ως τις 20 Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουμε τις προτάσεις για χώρους) τώρα θα πρέπει να κάτσουν όλοι μαζί, δήμαρχοι και περιφερειάρχης, στο ίδιο δωμάτιο και να μην βγουν από εκεί αν δεν έχουν τις προτάσεις τους ανά χείρας, μέχρι δηλαδή να βγει λευκός καπνός, σαν την εκλογή του Πάπα!  

Κι αφού προηγούμενα οι δήμαρχοι πάρουν από τα δημοτικά τους συμβούλια την απαραίτητη εξουσιοδότηση, να έλθει κάθε δήμος με τη δική του πρόταση στο τραπέζι, για το που μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Έχοντας ως δεδομένο πως δεν μπορεί να υπάρξουν λίγοι ( τέσσερις δηλαδή ) και πολυπληθείς χώροι φιλοξενίας αλλά ούτε και είναι εφικτό κάθε χωριό να πάρει και μια οικογένεια όπως ακούστηκε, η καλύτερη ίσως λύση είναι να υπάρξουν 22 τέτοια κέντρα φιλοξενίας,όσοι δηλαδή και οι Καλλικρατικοί δήμοι της Κρήτης, που θα μπορούν να υποδεχτούν κάτι λιγότερο από 25 οικογένειες ο καθένας. Είναι υπερβολικό το νούμερο; δεν μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 90 μετανάστες ο κάθε δήμος της Κρήτης όταν χιλιάδες έχουν ενταχθεί και αφομοιωθεί στο νησί τα τελευταία χρόνια ή κάποιοι θέλουν να μας κοροϊδέψουν μπροστά στα μάτια μας; 

Κι αφού λοιπόν έχουν την πρόταση αυτή να πάνε στο Μουζάλα και να πουν έχουμε τους χώρους αλλά και απαιτούμε: 

Πρώτον να είναι έτοιμα όλα τα κέντρα ως τα Χριστούγεννα με νερό, φως, τηλεφωνικά δίκτυα, αποχετεύσεις, γιατρούς και το απαραίτητο προσωπικό. 

Δεύτερο: να υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές φύλαξης ώστε να μη διασαλευθεί το αίσθημα ασφαλείας των Κρητικών και βέβαια ρητή δέσμευση και με ρήτρα εγγυημένη πως δεν θα έλθουν άλλοι μετανάστες στο νησί πλην των συμφωνηθέντων, εκτός κι αλλάξει δραματικά το τοπίο κι αρχίζει να βρέχει πρόσφυγες από παντού! 

Κι αφού γίνουν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί να έλθουν σιγά- σιγά και χωρίς τυμπανοκρουσίες οι πρόσφυγες στην Κρήτη. Το νησί μας μπορεί πράγματι να αποτελέσει το ορθό παράδειγμα διαχείρισης του προσφυγικού αν η κυβέρνηση μπορεί και θέλει. 

Για το πρώτο δεν είμαστε καθόλου σίγουροι με τη μέχρι σήμερα πρακτική της. 

Για το δεύτερο θα πρέπει να μας πείσει με τα έργα της. Μα κι εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να εθελοτυφλούμε και να αναλογιστούμε πως κι εμείς θα μπορούσαμε να είμαστε στη θέση τους αν η γεωπολιτική μπάλα αποφάσιζε κάποια στιγμή κι  άλλαζε γήπεδο.

ΥΓ. Απαράδεκτη η εικόνα της κυβερνητικής απουσίας από τη συνάντηση έστω και με έμμεσο τρόπο. Τρεις υπουργούς διαθέτει η κυβέρνηση, τόσο πολυάσχολοι ήταν που κανείς απ΄αυτούς δεν βρήκε χρόνο να δώσει έστω και συμβολικά το στίγμα με την παρουσία του; Και μην πει κανείς πως δεν κλήθηκαν διότι δύο απ΄αυτούς κλήθηκαν ως κοινοβουλευτικοί. Κι ακόμα η παντελής απουσία του Κράτους από τη χτεσινή σύσκεψη: η καθ΄ύλην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η υπηρεσία δηλαδή που θα διαχειριστεί το κρίσιμο θέμα όταν προκύψει απουσίαζε παντελώς...προφανώς δεν τους αφορά...κρίμα!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ