Θα μας τρελάνουν!

Παναγιώτης Αναστασάκος
Παναγιώτης Αναστασάκος

Ο Όργουελ στο επιμύθιο του αριστουργήματός του με τίτλο «1984», αναφέρει ότι το απολυταρχικό καθεστώς που περιγράφεται στο μυθιστόρημα, «αποφάσισε να επιβάλλει στους πολίτες να μιλούν μόνο με αρκτικόλεξα, για να χαθεί το συναισθηματικό φορτίο των λέξεων κι έτσι οι «υποτελείς» θα ήταν πιο άβουλοι, πιο πειθήνιοι, πιο απαθείς»

Του Παναγιώτη Αναστασάκου

 

Οι παλιοί θα θυμούνται τους επικοινωνιακούς ελιγμούς του Ανδρέα μετά το 1981, με τη χρήση αρκτικόλεξων, προκειμένου να ονοματίσει τα διάφορα κυβερνητικά όργανα όπως π.χ. το ΚΥΣΕΑ  (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας) , το ΚΥΣΥΜ (Κυβερνητικό Συμβούλιο), το ΑΣΟΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) κλπ. Τότε, οι περισσότεροι στην Ελληνική κοινωνία «θαυμάσαμε» τις «αμερικανιές» του Προέδρου και αυτός βεβαίως εισέπραξε τα επικοινωνιακά του οφέλη.

Σύμφωνα με το λεξικό, η λέξη αρκτικόλεξο είναι μία σύνθετη λέξη που δημιουργείται από τις λέξεις αρκτικός, (που σημαίνει αυτός που βρίσκεται στην αρχή), + λέξη. Για να το εξηγήσουμε καλλίτερα, Αρκτικόλεξο ονομάζεται ο σύντομος τρόπος γραφής που παράγεται από τα αρχικά γράμματα ή τις συλλαβές των λέξεων μιας επωνυμίας ή και φράσης (συνήθως ονόματα οργανισμών, σωματείων, υπηρεσιών κ.ά) που γράφεται πάντα με κεφαλαία γράμματα.

Ο Όργουελ στο επιμύθιο του αριστουργήματός του με τίτλο «1984», αναφέρει ότι το απολυταρχικό καθεστώς που περιγράφεται στο μυθιστόρημα, «αποφάσισε να επιβάλλει στους πολίτες να μιλούν μόνο με αρκτικόλεξα, για να χαθεί το συναισθηματικό φορτίο των λέξεων κι έτσι οι «υποτελείς» θα ήταν πιο άβουλοι, πιο πειθήνιοι, πιο απαθείς». Σύμφωνα με την άποψη αυτή πχ. επειδή λέμε ΓΕ.Σ.Ε.Ε, το φορτίο των λέξεων Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας έχει χαθεί. Με τη χρήση του αρκτικόλεξου ΓΕ.Σ.Ε.Ε, έχει χαθεί κάθε ιστορική μνήμη, κάθε διάθεση αλληλεγγύης, αγωνιστικότητας, κάθε έννοια συνδικαλιστικής συμμετοχής, κλπ.

Σήμερα, η τάση για τη χρήση αρκτικόλεξων έχει κυριολεκτικά, ξεφύγει.

Πριν από τρείς μέρες, αναρτήθηκε στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση, από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το σχέδιο νόμου: «Διαδικασίες κεντρικού ελέγχου και διαφάνειας στο σύστημα παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και υποδομών, δομές στρατηγικού σχεδιασμού δημόσιων υποδομών και λοιπές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει στόχο την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και υποδομών της χώρας και τη θεσμοθέτηση διαδικασιών κεντρικού ελέγχου και διαφάνειας στην υλοποίησή των.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται  μεταξύ άλλων και ένα σωρό ηλεκτρονικά συστήματα, με τα ακόλουθα αρκτικόλεξα :

1.     Το ΣΥ.ΛΕΙ.ΣΥ (Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων)

2.     Το Κ.Η.Σ.Α. (Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειοδοτήσεων)

3.     Το ΣΥ.ΚΟΣ.Π.Ε (Ηλεκτρονικό Σύστημα Προσδιορισμού Κόστους των Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων)

4.     Το ΗΛ.ΠΑ.Τ. (Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών)

5.     Το Σ.Ε.ΤΕ.Π. (Ηλεκτρονικό Σύστημα Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών)

6.     Ο Ε.Φ.Α.Κ.ΤΕ.Σ. (Εθνικός Ερευνητικός Φορέας Αντισεισμικών Κανονισμών, Προδιαγραφών Κατασκευών και Τεχνικής Σεισμολογίας)

7.     Το Η.Σ.Ε.Κ. (Ηλεκτρονικό Σύστημα Εκτίμησης Κινδύνου βλαβών σε υποδομές και κτήρια λόγω σεισμού)

8.     Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ)

Και δεν είναι τα μόνα.

Όσοι ασχολούνται με τις δημόσιες συμβάσεις (Προμήθειες, Μελέτες, Υπηρεσίες και Έργα Δημοσίου) έχουν ήδη εξοικειωθεί με τις ονομασίες:

1.     Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων)

2.     Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ. (Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων)

3.     Ε.Ε.Ε.Σ. (Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Σύμβασης)

4.     Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων),

και ένα σωρό άλλες που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μπει για καλά στη ζωή μας.

Και για να σοβαρευτούμε :

Όλα αυτά, πράγματι συμβάλλουν στο να μπει μια τάξη στα πράγματα όπως συνήθως λέμε οι περισσότεροι.

Η εισαγωγή των ηλεκτρονικών συστημάτων στη δημόσια ζωή μας για να υπάρχει καλλίτερη διαχείριση κυρίως του δημόσιου χρήματος, είναι μία σωστή επιλογή και μάλιστα θα έλεγα πως έχουμε αργήσει αρκετά χρόνια. Είναι και σαφής μνημονιακή υποχρέωση.

Η άποψη όμως που εκφράζει ο Όργουελ, έχει επίσης βάση.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως όλα αυτά τα συστήματα, θα βρουν κατάλληλους χειριστές δημοσίους υπαλλήλους, συνεπείς χρήστες προμηθευτές και εργολάβους του δημοσίου και το κυριότερο, φανατικούς υποστηρικτές στη δημόσια διοίκηση, ακόμη και αν μας … «αδρανοποιούν» ή μας τρελαίνουν.   

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ