Θα παραληφθεί το μήνυμα, ναι ή όχι;

Αθηνά Σπανάκη

"Οι πολίτες του Ηρακλείου, ενώ θεώρησαν ότι ο κ. Λαμπρινός είναι ο καταλληλότερος για δήμαρχος, εκτίμησαν ότι οι συνεργάτες του δε μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών"

Της Αθηνάς Σπανάκη-Κοχιαδάκη*

Έχουν περάσει πάνω από 40 ημέρες από τις δημοτικές εκλογές. Έχει παρέλθει, δηλαδή, ένα χρονικό διάστημα που μας επιτρέπει με ασφάλεια και ψυχραιμία να εξετάσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών- να εξάγουμε λογικά συμπεράσματα και να αντλήσουμε μηνύματα μέσα από αυτά. Σε δεύτερο χρόνο θα διαπιστώσουμε εάν το ακριβές περιεχόμενο των μηνυμάτων έφθασε στους παραλήπτες τους...

Στον δήμο Ηρακλείου επικράτησε αναμφισβήτητα ο Βασίλης Λαμπρινός. Οι δημότες του Ηρακλείου, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, με απόλυτη πλειοψηφία τον ανέδειξαν δήμαρχο, κρίνοντας ότι είναι ο περισσότερο κατάλληλος να συνθέσει απόψεις, οράματα και τα προεκλογικά σχέδια των παρατάξεων. Να συνθέσει το δημοτικό μωσαϊκό. Δηλαδή, τις παρατάξεις που συμμετείχαν στην πρώτη Κυριακή των εκλογών και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που με απλή αναλογική εξελέγησαν, όπως προέβλεπε ο πρόσφατος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο γνωστός «Κλεισθένης».

Πέρα, όμως, από το πρώτο αυτό μήνυμα μπορούν να εξαχθούν και άλλα επιμέρους! Η «Δύναμη Πολιτών», η παράταξη που είχε τη δημαρχιακή εξουσία την τελευταία 5ετία και στην οποία επικεφαλής ήταν ο Βασίλης Λαμπρινός, ηττήθη πανηγυρικά την πρώτη Κυριακή!

Τρεις στους τέσσερις πολίτες του Ηρακλείου (πάνω από το 75%) του εκλογικού σώματος θεώρησε ότι η «Δύναμη Πολιτών» απέτυχε ως δημοτική αρχή. Πάνω, δηλαδή, από το 75% των δημοτών, θεώρησε ότι το κενό σε έργα, η δυστοκία ολοκλήρωσης προγραμματισμένων έργων, η απουσία οράματος και στοιχειώδους σχεδιασμού -όπως και η υπέρμετρη αλαζονεία- ήταν αδικαιολόγητη. Γι αυτό και «μαύρισε» πανηγυρικά την παράταξη του Β. Λαμπρινού.

Συμπερασματικά οι πολίτες του Ηρακλείου, ενώ θεώρησαν ότι ο κ. Λαμπρινός είναι ο καταλληλότερος για δήμαρχος, εκτίμησαν ότι οι συνεργάτες του δε μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών, αφού το έργο τους ήταν πολύ μικρό για να αξίζει επιβράβευση. Έδωσαν με άλλα λόγια, μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Λαμπρινό αναγνωρίζοντας προσωπικές ίσως ικανότητες αλλά προτρέποντάς τον- και περισσότερο μεταφέροντάς του την ευθύνη- να αλλάξει πολιτική κάνοντας συγκερασμό και σύνθεση των παρατάξεων και των προγραμμάτων τους.

Είναι αλήθεια ότι το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο, όπως ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δίνει τη δυνατότητα σε έναν δήμαρχο να διοικήσει ακόμη και εάν δεν έχει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι στο χέρι του δήμαρχου και εν προκειμένω στην …εξουσία του Βασίλη Λαμπρινού να το πράξει. Είναι, όμως, αυτό που ήθελε το εκλογικό σώμα και ανάλογα εκφράστηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές; Δε νομίζω! Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι αυτό το γνωρίζει βαθιά και ο Βασίλης Λαμπρινός. Το θέμα είναι εάν θα ακούσει τις επιταγές του εκλογικού σώματος ή θα οχυρωθεί πίσω από τεχνικές πλειοψηφίες ικανοποιώντας φιλοδοξίες των συνεργατών του και ακολουθώντας πολιτικές που ήδη έχουν αποδοκιμασθεί από το εκλογικό σώμα; Προσωπικά, γνωρίζοντας τον ίδιο αλλά και τις προσωπικές του προκαταλήψεις δεν είμαι αισιόδοξη. Οπότε μια ευκαιρία για την πόλη μας χάνεται…

*Η Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη είναι γιατρός και Δημοτική Σύμβουλος του συνδυασμού Ηράκλειο 3.7.5

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ