Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα...

Δημήτρης Καρατζάνης
Δημήτρης Καρατζάνης

Θα συνειδητοποιήσει κάποτε το πολιτικό δυναμικό αυτής της χώρας, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, πως οι πυρκαγιές δεν προσφέρονται για αντιπαράθεση;


Του Δημήτρη Καρατζάνη 

Εκατόν ένα χρόνια έχουν περάσει από τον τραγικό Ιούλιο του 1916,τότε που κάηκε ολοσχερώς  το δάσος του Τατοίου και το μεγαλύτερο μέρος του βασιλικού κτήματος .Οι ίδιοι οι τότε βασιλείς, Κωνσταντίνος και Σοφία, μόλις που κατάφεραν να διασωθούν από τις φλόγες - ο Κωνσταντίνος μάλιστα τραυματισμένος- χάρις στην αυτοθυσία μερικών ευζώνων της φρουράς του, που θυσίασαν τη ζωή τους για να μπορέσουν να τους απομακρύνουν από τον πύρινο κλοιό. Δεν στάθηκαν όμως το ίδιο τυχεροί οι  δυο οδηγοί τους, καθώς και έντεκα αξιωματικοί-τρεις ανώτατοι από το περιβάλλον του βασιλιά-  και μερικοί υπάλληλοι του βασιλικού κτήματος που βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες. 

Οι φήμες που κυριάρχησαν τότε στην Αθήνα ήταν ότι ο εμπρησμός ήταν ''εκ προθέσεως'' από τους εχθρούς του βασιλέως και πίσω του κρύβονταν ΄ξενες δυνάμεις'' και οι ''επάρατοι Βενιζελικοί''. Να σημειωθεί βέβαια ότι ποτέ δεν αποδείχτηκε το παραμικρό ,που να στηρίζει τους ισχυρισμούς αυτούς.
Παρά τον ένα αιώνα και κάτι που έχει μεσολαβήσει από τη φοβερή εκείνη πυρκαγιά, δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα , σε ότι αφορά την πρόληψη , την αντιμετώπιση ,την απόδοση της ευθύνης, αλλά και τη αποκατάσταση των πληγέντων.

Τότε μια μικρή φωτιά που ξεκίνησε από το Κατσιμίδι ,  λόγω της έλλειψης  επιτήρησης και της καθυστερημένης παρέμβασης, μετατράπηκε  σε ελάχιστες  ώρες σε πύρινη κόλαση που  ήταν αδύνατο να ελέγξουν οι 1000 περίπου εύζωνοι και στρατιώτες που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα από την Αθήνα για να ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης. Δηλαδή ότι  περίπου συνέβη και προχθές  στον Κάλαμο, όπου, η απουσία εναέριων μέσων το κρίσιμο πρώτο ημίωρο της πυρκαγιάς, έπαιξε  καταλυτικό ρόλο   στην εξάπλωση της  ,καθιστώντας την ανεξέλεγκτη.

Αλλά και .σε ότι αφορά την απόδοση της ευθύνης για την πυρκαγιά δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά απόψεων στο τότε και στο τώρα .Τότε ήταν οι άγνωστοι ξένοι και οι βενιζελικοί ,σήμερα κάποιοι  άγνωστοι υπονομευτές, που είχαν ως στόχο στην αποσταθεροποίηση του τόπου και της κυβέρνησης, όπως αποφάνθηκαν από τις πρώτες κι όλας ώρες οι κκ . Κοντονής και Πολάκης Μια απάντηση που περίπου συμπίπτει με εκείνη του Πολύδωρα στις πυρκαγιές της Ηλειας το 2007 ,αλλά και ολων των  κυβερνήσεων για το θέμαδιαχρονικά.Πάντα κάποιος τρίτος (ξένος ή δικός μας) φταίει και ποτέ  δική μας ανεπάρκεια -συχνά κραυγαλέα-  σε μέσα , σχεδίαση και διαχείριση της κρίσης. 

Άραγε θα συνειδητοποιήσει κάποτε το πολιτικό δυναμικό αυτής της  χώρας, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, πως οι πυρκαγιές δεν προσφέρονται για αντιπαράθεση, ούτε  και αποτελούν ευκαιρία για να κερδίσει κάποιος  ''πόντους''σε βάρος του άλλου, στο δρόμο για την εξουσία;
Θα συνειδητοποιήσουν ότι όταν καίγεται η χώρα, καίγεται  εθνικός πλούτος καίγονται  περιουσίες  πολιτών και  δεν μπορεί  να υπάρχει ,ούτε και να νοείται πολιτικό ''κέρδος'' για  ΚΑΝΈΝΑΝ, ούτε καν πρόσκαιρο;
Αντί λοιπόν στις κρίσεις αυτές να κονταροχτυπιούνται με ανόητα ηλεκτρονικά ανακοινωθέντα  οι ''αντίπαλοι'', σε μια ατέρμονη διελκυστίνδα για το ποιος είναι περισσότερο αποτελεσματικός ή ποιος έχει τις λιγότερες ευθύνες για το πρόβλημα -πράγμα που καταντά τελικά γελοίο -ας  κάτσουν κάτω και ας επεξεργαστούν ένα Εθνικό Σχέδιο Αντιπυρικής Προστασίας της χώρας, από την φάση της  πρόληψης μέχρι την αποκατάσταση των πληγέντων.

Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει το κατάλληλο δυναμικό . Και ικανότατοι επαγγελματίες και υψηλού επιπέδου τεχνοκράτες που μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα τέτοιο  έργο, Αρκεί βέβαια οι πολιτικοί, να τους αφήσουν  να κάνουν ανεπηρέαστα τη δουλειά τους.

Αν δεν το επιχειρήσουν, πολύ φοβούμαστε, ότι μετά από 100 χρόνια-αν υπάρχουμε ως χώρα- πάλι θα ''κλαίμε'' και θα άλληλοκατηγορούμαστε πάνω στις στάχτες κάποιου άλλου Κάλαμου ,Ολυμπίας ή  Τατοίου .

ΥΓ¨: Τελειώνοντας το γραπτό μου ενας παλιός καλός φίλος μπήκε στο γραφείο μου και ,όπως το συνηθίζει του έριξε μια ματιά.''Δε μου λες'', με ρώτησε. ''Ειδες τον Κατρούγκαλο με το λινό εκρού κοστουμι ,το σιελ ''ποσέ'' και τις... σαγιονάρες''.''Και τι σχέση εχει αυτό με το κείμενο'' , τον ρώτησα.΄''Αλλωστε ο άνθρωπος έκαψε τα ποδια του με το ζεστό νερό κάνοντας μπάνιο ,γι αυτό και αναγκάστηκε να παει  στην επίσημη εκδήλωση με σαγιονάρες'' ''. Και πιστεύεις εσύ, πως άνθρωποι που καίνε τα πόδια τους στο μπάνιο και υιοθετούν το ντύσιμο Κατρούγκαλου ,μπορούν να εκπονήσουν Εθνικά Σχέδια οποιουδήποτε είδους;'' συνέχισε αμείλικτος . Ομολογώ, ότι δεν βρήκα τι να του απαντήσω....

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ