Το έργο-όραμα και τα προβλήματα

Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της κατασκευής και λειτουργίας του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Του Γιώργου Παρασύρη*

 

Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της κατασκευής και λειτουργίας του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. 

Έχοντας διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, αλλά κυρίως με την ιδιότητα του π. Προέδρου της ΔΕΠΤΑΗ για έξι συνεχή χρόνια, οφείλω με τη δημόσια αυτή παρέμβαση, να συμβάλλω στην πλήρη ενημέρωση των συμπολιτών μας, γύρω από την κατασκευή του μεγαλύτερου δημοτικού έργου που έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα.

Το οραματικό αυτό έργο άρχισε να αποτελεί μέρος των προγραμματικών δεσμεύσεων των Δημοτικών Αρχών του Ηρακλείου από το 1975. Η περίοδος, όμως, της υλοποίησης του, τοποθετείται από το 2003 και μετά, κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, μέλος της οποίας υπήρξα επί σειρά ετών, με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Κατά την περίοδο αυτή, παρά το σφιχτό πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων, παρά την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού στη ΔΕΠΤΑΗ και κυρίως παρά τις συνεχείς και όχι άδολες αντιδράσεις από μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου, το έργο πέρασε στη σημαντική φάση της υλοποίησής του. Κατά τη διάρκεια της δική μου προεδρίας στη ΔΕΠΤΑΗ, ολοκληρώθηκε η Α΄ Φάση της υλοποίησης και προετοιμάστηκε πλήρως η επόμενη. Την περίοδο αυτή με αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως έχοντας συναίσθηση της ευθύνης που συνεπάγεται από τη διαχείριση δημοσίων πόρων παραμείναμε σταθεροί στις νομικές μας υποχρεώσεις, αντιμετωπίσαμε μεγάλες κατασκευαστικές δυσκολίες και κυρίως τηρήσαμε όλες τις τεχνικές και οικονομικές προδιαγραφές του έργου, οι οποίες όπως γνωρίζετε είναι αυστηρές, υποχρεωτικές από το νόμο και ελέγχονται τόσο από το Δήμο, όσο και από την Πολιτεία.

Αυτή η τήρηση της νομιμότητας αφαιρούσε κάθε επιχείρημα στοιχειοθετημένης παρέμβασης. Η ύπαρξη όμως ενδοπαραταξιακών διαφωνιών ήταν και η πηγή τωνδιαρροών στα ΜΜΕ, που κατά καιρούς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και απασχολούσαν τις παραπολιτικές στήλες, τροφοδοτούμενες κυρίως από πολιτικές παρατάξεις συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων, μη διαθέτοντας άλλο τρόπο για να εμποδίσουν την ολοκλήρωση του έργου.  Πολιτικά, λοιπόν, εξυπηρετούσαν τους «μονίμως διαμαρτυρόμενους» οι «καταγγελίες», τους εξυπηρετούσαν «πολιτικά» τα πρόσκαιρα δημοσιεύματα και εξ αυτού, ήταν αναμενόμενο να έχουμε πολλαπλούς ελέγχους στο έργο.

Ελέγχους που εμείς οι ίδιοι προκαλούσαμε γνωρίζοντας ότι δεν είχαμε να φοβηθούμε τίποτα, ότι η αλήθεια και η διαφάνεια ήταν ο μεγάλος μας σύμμαχος, απέναντι στο ψέμα και τη σκευωρία.

Οι όποιες, λοιπόν, αντιπαραθέσεις, τα όποια κακόβουλα σχόλια πάντα στο τέλος επισκιάζονταν, είτε από τις αποφάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης, είτε από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενώ κάθε φορά που οι μελετητές από το Υπουργείο και τους συναρμόδιους φορείς εξέδιδαν πορίσματα σχετικά με την άριστη εκτέλεση των εργασιών και την πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας, οι συγκεκριμένοι αυτοί πολιτικοίκύκλοι, ανακάλυπταν νέους θησαυρούς, που ευτυχώς για τους πολίτες του Ηρακλείου αποδεικνύονταν άνθρακες.Κανένας έλεγχος μέχρι σήμερα, δεν δικαίωσε τις καταγγελίες της άλλης πλευράς και καμιά κακοδιαχείριση  δεν αποδείχθηκε.

Το 2008 ήταν μια χρονιά κρίσιμη για το έργο. Η διαχειριστική ανεπάρκεια του τότε προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας οδήγησε ένα βήμα πριν την οριστική διακοπή της χρηματοδότησης από το Υπουργείο.

Τότε πήραμε σημαντικές αποφάσεις στο Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ και αναδιαρθρώσαμε την Τεχνική Υπηρεσία.  

Για τις αποφάσεις αυτές ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από τους γνωστούς «αγωνιστές», αλλά σήμερα και μετά από εννέα χρόνια, δικαιωθήκαμε απόλυτα.

Δικαιωθήκαμε τεχνικά, γιατί το έργο ολοκληρώθηκε και ποιοτικά είναι καλό.

Δικαιωθήκαμε πολιτικά γιατί το έργο λειτουργεί και προσφέρει στην πόλη και στον πολιτισμό.

Δικαιωθήκαμε, τέλος και δικαστικά, γιατί όλες οι προσφυγές της άλλης πλευράς απορρίφθηκαν.

Σήμερα και ύστερα από την κατασκευή των 27.000 τμ του Πολιτιστικού, ύστερα από όλους τους ελέγχους και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που αναφέρονται στη διαφάνεια και τη νομιμότητα της τότε Διοίκησης της ΔΕΠΤΑΗ, αισθανόμαστε μόνο υπερηφάνεια για το μεγάλο αυτό έργο, η αξία του οποίου θα εκτιμηθεί απ΄τιςεπόμενες γενιές των Ηρακλειωτών, τότε που το Πολιτιστικό σε πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη θα προσδίδει στην πόλη μας, την Ευρωπαϊκή της ταυτότητα, την ιδιαίτερη πολιτιστική της σφραγίδα, για την οποία αρκετοί μιλούν αλλά ελάχιστοί υπηρετούν στην πράξη.

Οφείλουμε, παράλληλα, να υπενθυμίσουμε ότι την ίδια εκείνη περίοδο η ΔΕΠΤΑΗ, λειτουργούσε μευποδειγματικό τρόπο τους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, με υψηλές προς τον πολίτη και τον επισκέπτη της πόλης υπηρεσίες. Προχωρήσαμε στη λειτουργία της δημοτικής παραλίας στον Καρτερό, αποδεσμεύσαμε δημοτικές εκτάσεις από χρόνιους καταπατητές στην καρδιά της πόλης, επαναλειτουργήσαμε χώρους αναψυχής, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίες. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε το δικό μας σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΠΤΑΗ, σε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη. Μια αντίληψη που μας επέβαλε την αξιοποίηση «του καφέ και της πορτοκαλάδας του Ηρακλειώτη, στα καταστήματα της ΔΕΠΤΑΗ, προς όφελος της πόλης», όπως χαρακτηριστικά λέγονταν εκείνη την περίοδο.

Σήμερα, δυστυχώς, η εικόνα μιλάει μόνη της. Τα εγκαταλειμμένα δημοτικά παρκινγκ, η επιβάρυνση από την ανεξέλεγκτη χρήση των ενετικών τειχών, η οποία τα έχει μετατρέψει σε μικρές χωματερές και πεδία παραβατικότητας, για την οποία η Αρχαιολογική Υπηρεσία ουδόλως ασχολείται, η υποστελέχωση των υπηρεσιών, αλλά κυρίως η στασιμότητα στην ολοκλήρωση της Β’ Φάσης του Πολιτιστικούδημιουργούν μια κατάσταση για την οποία συγκεκριμένοι κύκλοι υπερηφανεύονται αγνοώντας παντελώς τη βούληση της τοπικής κοινωνίας που υπηρετούν.

Κλείνοντας, οφείλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά δημόσια και ειλικρινά το σύνολο των στελεχών και των εργαζομένων στη ΔΕΠΤΑΗ. Των ανθρώπων που πέρα από το ωράριό τους, πέρα από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις καθημερινά έδιναν έναν μεγάλο αγώνα στηρίζοντας τις πολιτικές αποφάσεις. 

Ιδιαίτερα, εκφράζω δημόσιες ευχαριστίες στον κ. Αναστασάκο και την ομάδα των συνεργατών του, ο οποίος ως Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΠΤΑΗ, όχι μόνο ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία στα υπηρεσιακά του καθήκοντα, αλλά πολλές φορές ενήργησε και ως καταλύτης σε στιγμές κρίσιμες και καθοριστικές για την πορεία κατασκευής του Πολιτιστικού. 

Όσοι παρακολούθησαν από κοντά την περίοδο εκείνη, σήμερα με βεβαιότητα μπορούν να συμφωνήσουν στο γεγονός ότι ο κ. Αναστασάκος έφερε εις πέρας μια μεγάλη αποστολή, ότι σφράγισε την ολοκλήρωση ενός έργου που άλλαξε οριστικά την ταυτότητα της πόλης.

Ύστερα, από την αδικαιολόγητη και ξαφνική απαλλαγή των καθηκόντων του, σύμφωνα με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, οφείλω να επισημάνω ότι η συνέχιση της λειτουργίας του Π.Σ.Κ.Η. τίθεται «εν αμφιβόλω», καθότι η διαχείριση της υλοποίησης του πλέον γίνεται «ερασιτεχνικά», κοντόφθαλμα και επικίνδυνα καθώς ο τερματισμός της υπηρεσίας ενός στελέχους που καθόλητη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΠΤΑΗ επέδειξεεπαγγελματισμό, επιστημονικότητα και συνέπεια υπηρέτησε προς το συμφέρον των συνδημοτών μας και πάντα σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, μόνο αρνητική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί,

Εύχομαι η απομάκρυνσή του από τη ΔΕΠΤΑΗ να μην αποδειχθεί μοιραία για την πορεία ενός μεγάλου και οραματικού έργου για το Ηράκλειο.

 

Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Ηρακλείου

Πρώην Πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ