"Γιατί πρέπει να είμαστε σωστοί μόνο όταν φοβόμαστε;"

"Για μένα προσωπικά το μεγαλύτερο πρόβλημα ως πολίτες που ζούμε στο Ηράκλειο, είναι η παραβατικότητα, η απουσία ισότητας και υποχρέωσης απέναντι στους συμφωνημένους νόμους της κοινωνίας μας, γιατί οποίος οδηγεί ή χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο της πόλης, παρανομεί σε καθημερινή βάση, καμία φορά λόγω της καταστασης του δικτύου, αλλά τις περισσότερες φορές συνειδητά. "

Αγαπητό cretalive,

Με αφορμή την επιστολή - διαμαρτυρία του συμπολίτη μας Ν.Λ. με τίτλο "Να "γράφει" και εκεί η Τροχαία , όχι μόνο στο κέντρο.", θέλω να προσθέσω κι εγώ με την σειρά μου στα όσα δικαίως αναφέρει. 

Η εικόνα στο κέντρο της πόλης μας είναι λίγο καλύτερη τα τελευταία χρόνια, μιας και η συνήθης αστυνομική παρουσία εκεί μας έχει κάνει να "σεβόμαστε" λίγο παραπάνω τους γύρω μας χρήστες των οδικών αρτηριών της πόλης, πεζούς και οδηγούς (Ο μπαμπούλας να είναι καλά). Να φανταστείτε ότι στις διαβάσεις των δυο σταυρών της πόλης, σταματάμε και αφήνουμε τους πεζούς να περάσουν, το ζείτε κι εσείς καθημερινά πιστεύω. Και ναι, δεν είναι αντικείμενο μυθοπλασίας η παραπάνω παρατήρηση, (το έχω δει να συμβαίνει με τα μάτια μου).

Όμως μετά που θα φύγουμε από το κέντρο επιστρέφουμε στις καλές μας παλιές συνήθειες. Γιατί εκεί ο νόμος είναι απών τις περισσότερες ώρες της μέρα και είμαστε "ελεύθεροι" να κάνουμε ότι μας "φουμάρει". Γιατί μπορεί να περασαν περίπου 230 χρόνια από τότε που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές:

" Ελευθερία σημαίνει το να μπορεί να πράττει το κάθε άτομο ο,τιδήποτε δε βλάπτει ένα άλλο άτομο. Έτσι, η άσκηση των φυσικών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου θέτει σαν όριο το σημείο εκείνο, από το οποίο αρχίζει η άσκηση των ίδιων δικαιωμάτων για το άλλο άτομο. Το όριο αυτό δεν καθορίζεται παρά μόνον από το νόμο." αλλά εμείς μείναμε σαν πολίτες στο " και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο" γιατί έτσι μας βολεύει, οπως επίσης μας βολεύει να τα ρίχνουμε όλα στο "εμείς δεν περάσαμε διαφωτισμό, είχαμε Τούρκους εμείς".

Για μένα προσωπικά το μεγαλύτερο πρόβλημα ως πολίτες που ζούμε στο Ηράκλειο, είναι  η παραβατικότητα, η απουσία ισότητας και υποχρέωσης απέναντι στους συμφωνημένους νόμους της κοινωνίας μας, γιατί οποίος οδηγεί ή χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο της πόλης, παρανομεί σε καθημερινή βάση, καμία φορά λόγω της καταστασης του δικτύου, αλλά τις περισσότερες φορές συνειδητά. 

Θέλετε παραδείγματα;

Παραλιακή: δείτε πόσοι παρκάρουν πάνω στην παραλιακή λεωφόρο, σε ποια άλλη λεωφόρο βλέπετε αυτό το χάλι;
Γιόφυρο: τι να πρωτοπεί κανείς για τις χιλιάδες παρανομίες καθημερινά; (παραβίαση διπλής γραμμής, πεζοί πάνω στην στροφή στην μέση του δρόμου.)
ΤΕΙ: το μέλλον της χώρας (φεύ), μαζί με το όχημα που φέρνουν από το σπίτι φέρνουν και τον οδικό πολιτισμό που διδάχθηκαν. Χιλιάδες θέσεις παρκιν μέσα στο ίδρυμα, αλλά θέλει κουράγιο να είσαι 20 χρόνων και να κανείς πέντε ζάλα μέχρι το καφέ. 3 στάσεις κάνει το αστικό λεωφορείο σε μια ευθεία 500 μ. στις εστίες του ΤΕΙ.
Χωστός: εικόνες υπερσαχάριας Αφρικήςκάθε πρωί, μπροστά στο βενζινάδικο άλλα και στον κόμβο(!) για εθνική οδό. Όπως και στο σημείο που αναφέρει ο συμπολίτης μας Ν.Λ.
Μπροστά σε κάθε σχολείο καθημερινά.
62 μαρτύρων: χιλιοτραγουδισμένη και αυτή.
Φανάρι Εσταυρωμένου: πρέπει κάπου να γράφει ότι το μεσημέρι όταν όλοι φεύγουν από το ΠΑΓΝΗ, επιτρέπεται η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη.
Είναι πολλά αλλά σημεία στην πόλη, σε αυτά όμως έχω καλύτερη εικόνα καθημερινά.

Πραγματικά το " ο καθένας όπως μπορεί, όπου μπορεί" δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη καριέρα σε άλλη πόλη. Ιδίως στην πόλη εκτός των τοίχων, όπου κάθε μέρα ζούμε μια μικρή περιπέτεια μέχρι να φτάσουμε σπίτι μας. (Τουλάχιστον είναι μια συναρπαστική εμπειρία για τους μη Ηρακλειώτες που μας επισκέπτονται.)

Υγ. Συγνώμη για την μακροσκελέστατη επιστολή μου, αν και πιστεύω για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει τέλος, διότι όλοι μας με λιγότερη ή περισσότερη ευθύνη να αναλογεί είμαστε υπόλογοι και σίγουρα παραβάτες του νόμου. 
 
Υγ2. Χρησιμοποιώ κυρίως 1ο πληθυντικό πρόσωπο, γιατί με εκφράζει καλύτερα, οποίος δεν θέλει να ταυτιστεί υπάρχει και το "εσείς".

Υγ3. Δεν με ενδιαφέρει τόσο η δημοσίευση της παρούσας όσο η ανάδειξη δημοσιογραφικά των καθημερινών μας στρεβλών συνηθειών και της μη δράσης από πλευράς δημοτικής αρχής.


Θ.Γ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ