Πολίτες | 05.02.18 07:00 | Ενημερώθηκε:
Η συνεδρίαση, ο ... συνωστισμός και η απόφαση για τις ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

"Η Περιφέρεια Κρήτης επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες"

  Αγαπητό Cretalive,

πριν μία εβδομάδα πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα σας αλλά και από άλλα τοπικά μέσα τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος της περιφέρειας Κρήτης σχετικά με την εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί.

Την επόμενη μέρα πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να κλείσει όλους τους εναπομείναντες σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και να τους αντικαταστήσει με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Kαι δεν είναι μόνο η  Γαλλία…
     Οι ημέρες περνούν και η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα, αλλά ούτε και οι διοικήσεις των φορέων και των … συλλογικοτήτων που αντιδρούσαν το σκεπτικό της αρνητικής γνωμάτευσης. Δε γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτήν την απόφαση. Μπορούμε όμως να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία και τη θλίψη μας για την εικόνα που παρουσίασε η παραπάνω συνεδρίαση. 
    Η Περιφέρεια Κρήτης επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες. Τα μέλη της επιτροπής ήταν στριμωγμένα σε μια ακατάλληλη αίθουσα μαζί με αγανακτισμένους πολίτες. Πάνω από το κεφάλι τους υπήρχαν διάφοροι που διαμαρτύρονταν. Πιθανώς να υπήρχε και σωματική επαφή μεταξύ τους.  Πώς είναι δυνατόν, υπό αυτές τις συνθήκες, που δε διασφαλίζουν τη σωματική ακεραιότητα, να υπάρχει η απαραίτητη ελευθερία για να εκφραστεί οποιαδήποτε γνώμη επί των περιβαλλοντικών μελετών;  Κάποιοι που τόλμησαν να εκφράσουν κάποιες απόψεις υπέρ των ΑΠΕ αποδοκιμάστηκαν, λες και βρίσκονταν σε γήπεδο. 
   Το δικαίωμα που έχουν οι πολίτες να εκφράζουν τις απόψεις τους στα εκλεγμένα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να προσδιορίζεται ευκρινώς καθώς και τα απαιτούμενα όρια που θέτουν οι κανόνες της δημοκρατίας. Στην προκειμένη περίπτωση αυτά τα όρια καταπατήθηκαν με ευθύνη της Περιφέρειας. 
   Ελπίζουμε αυτή η συνεδρίαση να είναι η τελευταία που πραγματοποιείται σε τέτοιες συνθήκες και να μην ξαναδούμε παρόμοιες εικόνες που δεν τιμούν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Περιφέρεια.
   Η Κρήτη έχει αρκετά περιβαλλοντικά προβλήματα που εντάσσονται στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η ερημοποίηση των βουνών της, η διάβρωση των ακτών της και άλλα. Θα χαρούμε πολύ να δούμε την Περιφέρεια να αναπτύσσει πολιτικές πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους και να μην ασχολείται με αυτά μόνο όταν κάποιος επιχειρηματίας ζητήσει την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να κάνει μία επένδυση.
    

Με εκτίμηση
Τροχαλάκης Αλέξης
Μοχός Ηρακλείου

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα