Τί κάνουν οι δήμοι για τον πολεοδομικό και χωροταξικό ανασχεδιασμό;

Newsroom
Newsroom

Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες γης, που αγόρασαν μικρά αγροτεμάχια σε περιοχές πλησίον του σχεδίου πόλης και οικισμών και περιμένουν για πολλά χρόνια να γίνει η πολεοδόμηση με σκοπό να κτίσουν

Αγαπητο CRETALIVE Καλημέρα,

Σας αναπτύσσω το παρακάτω χρόνιο πρόβλημα που δεν είναι μόνο δικο μου αλλά και πολλων δεκάδων συμπολιτών μας που βρίσκονται σε απόγνωση...

Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες γης, που αγόρασαν μικρά αγροτεμάχια σε περιοχές πλησίον του σχεδίου πόλης και οικισμών και περιμένουν για πολλά χρόνια να γίνει η πολεοδόμηση με σκοπό να κτίσουν. Αρκετοί μάλιστα απ’ αυτούς μη μπορώντας να περιμένουν για 30 και πλέον χρόνια, προχώρησαν στην ανέγερση αυθαίρετων κατασκευών. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές ακόμη και σε μικρούς "πνιγμένους" οικισμούς οπως της Αγ. Πελαγίας και αλλού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου του Υπουργείου Περιβάλλοντος πάνω από 600.000 στρέμματα περιμένουν τα τελευταία χρόνια να ενταχθούν σε σχέδια πόλης-οικισμών για να οικοδομηθούν. Πρόκειται ουσιαστικά για εντάξεις περιοχών αυθαιρέτων που βρίσκονται στις παρυφές των υφιστάμενων πόλεων και οικισμών, των οποίων οι διαδικασίες ένταξής τους παραμένουν για πολλές δεκαετίες εκκρεμείς.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα το Υπουργείο αποφάσισε την επιτάχυνση των διαδικασιών, ορίζοντας με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, τον τρόπο και τις διαδικασίες έγκρισης των χωροταξικών και πολεοδομικών πλαισίων. Στόχος ήταν από το 2019 να ξεκινούσε η διαδικασία εκπόνησης των απαιτούμενων χωροταξικών και στη συνέχεια πολεοδομικών μελετών εφαρμογής.

Σύμφωνα με το νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το 2016, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου για την ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο πόλης και την πολεοδόμησή της, είναι η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού με την ύπαρξη των Περιφερειακών Σχεδίων, των Ειδικών χωροταξικών σχεδίων καθώς και την ύπαρξη των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.

Tο αρμοδιο Υπουργείο σε ερώτηση ενδιαφερομένου :

-"Έχω ένα μικρο αγροτεμάχιο σε περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη οικιστική, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει Πολεοδομικό Σχέδιο. Ποιος έχει την ευθύνη...??? "
απάντησε :
- " Ο Δήμος είναι ο φορέας, που πρέπει να κινήσει την διαδικασία εκπόνησης του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής. Με ευθύνη της Πολεοδομίας του Δήμου συντάσσεται η διακήρυξη με τους όρους και το κόστος για την ανάθεση της μελέτης σε τεχνικό γραφείο, που έχει την ικανότητα να εκπονήσει το πολεοδομικό σχέδιο. Ο μελετητής έχει την υποχρέωση να αποτυπώσει την περιοχή, να συνεργαστεί με όλους τους φορείς (δασαρχείο, αρχαιολογία κλπ) και να συντάξει πρόταση ρυμοτομικού σχεδίου. Στη συνέχεια ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τυχόν ενστάσεις και εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη. Το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής ολοκληρώνεται με την Πράξη Εφαρμογής..."

Κύριοι Δήμαρχοι και λοιποί πολεοδομικοί συνεργάτες των Δήμων.

Θα ήθελα να γνωρίζω, με βάση τα παραπάνω, ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν κανει οι Δήμοι, για την σύνταξη μελετών, την εκπόνηση του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού, στην επέκταση των οριων νόμιμης οικοδόμησης σε αστικά κέντρα και οικισμούς κλπ...Το ΤΕΕ θα έπρεπε δυναμικά να συμβάλει και να πιέσει τους Δήμους για την εφαρμογή της απόφασης προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα χρονια προβλήματα...

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Ι.Α.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ