Απότομο λιώσιμο πάγων και άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 1 μέτρο

Το σενάριο τρόμου

Πρόσφατη μελέτη για την κλιματική αλλαγή στην Ανταρκτική από Αμερικανούς πανεπιστημιακούς ερευνητές, δείχνει αυξημένο κίνδυνο να λιώσουν πολύ γρήγορα τεράστιες εκτάσεις πάγου και να πέσουν στο νερό.

Πείτε το καταστροφολογία, πείτε το υπερβολή, οι επιστήμονες όμως πλέον το λένε ανοιχτά «ο κατακλυσμός έρχεται»! «Η στάθμη των θαλασσών της Γης μπορεί να ανέβει σε υπερδιπλάσιο ύψος από τις έως τώρα εκτιμήσεις», προειδοποιεί μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Nature.

Οι επιστήμονες που υπογράφουν το άρθρο, Ρόμπερτ ΝτεΚόντο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης-Αμχερστ και Ντέιβιντ Πόλαρντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, βασίζουν τις ανησυχητικές εκτιμήσεις τους σε μια νέα ανάλυση της κλιματικής αλλαγής στην Ανταρκτική. Συμπεραίνουν λοιπόν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να λιώσουν πολύ πιο γρήγορα τεράστιες εκτάσεις πάγου και να πέσουν στο νερό, υψώνοντας τη στάθμη της θάλασσας διεθνώς 1-2 μέτρα έως το 2100.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δυσκολεύονται να συμφωνήσουν πόσο γρήγορα και σε πόση έκταση θα λιώσουν οι πάγοι της Ανταρκτικής. Από αυτό πάντως, εξαρτάται και το κατά πόσο θα ανέβει η στάθμη των ωκεανών παγκοσμίως. Οι ερευνητές ΝτεΚόντο και Πόλαρντ, υποστηρίζουν στο άρθρο ότι οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) σχετικά με την άνοδο της στάθμης μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, είναι υπερβολικά χαμηλές.

Πιο συγκεκριμένα το 2013, η IPCC είχε προβλέψει ότι, χωρίς περαιτέρω περιορισμούς στις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», οι θάλασσες θα ανέβουν το πολύ ένα μέτρο (98 εκατοστά) έως το 2100. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις όμως, μεγάλες παράκτιες πόλεις όπως η Βοστόνη μάλλον θα έλθουν αντιμέτωπες με άνοδο της στάθμης μέχρι και 1,5μ. έως το τέλος του αιώνα, αν δεν περιορισθούν δραστικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Κατά το νέο μοντέλο προβλέψεων, μόνη της η Ανταρκτική μπορεί να «σηκώσει» τη στάθμη των υδάτων σαφώς τουλάχιστον 1,14 μέτρα έως το 2100, περισσότερα από 15 μέτρα έως το 2500 και 20 μέτρα έως το 3500, αν η κλιματική αλλαγή δεν φρεναρισθεί. Ανατρέχοντας στο ιστορικό του κλίματος της Ανταρκτικής, οι Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πάγοι της ηπείρου είναι άκρως ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή - πολύ περισσότερο από ό,τι είχε υποτεθεί έως τώρα. Ενδεικτικά, πριν από 3 εκατ. χρόνια τα νερά είχαν ανέβει δραματικά από 10 έως 20 μέτρα.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ ΝτεΚόντο, «υπήρξε εποχή στο παρελθόν που οι θερμοκρασίες ήταν μόνο ελαφρώς μεγαλύτερες από ό,τι τώρα, αλλά η στάθμη των θαλασσών ήταν πολύ υψηλότερη, πράγμα που κυρίως οφειλόταν στο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και δευτερευόντως της Γροιλανδίας».

Υπενθυμίζεται ότι πριν μια εβδομάδα ο γκουρού της κλιματολογίας Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Χάνσεν προειδοποίησε ότι η στάθμη των θαλασσών μπορεί να ανέβει από ένα μέχρι πέντε μέτρα έως το 2100.  Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature έρχεται να στηρίξει τις εκτιμήσεις του Χάνσεν, οι οποίες είχαν γίνει δεκτές με σκεπτικισμό από πολλούς συναδέλφους του.

Δείτε την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: www.nature.com


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ