Επιστήμες | 07.09.17 18:00
Δυναμική παρουσία του ΙΤΕ στην 82η ΔΕΘ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Με τη συμμετοχή πέντε Ερευνητικών Ινστιτούτων του δηλώνει το «παρών» το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ) θα παρουσιάσει το αναλυτικό φορητό φασματόμετρο LMNT-II το οποίo συμπεριλαμβάνεται στα συστήματα που θα ενταχθούν στο κοινό ερευνητικό εργαστήριο Ελλάδας-Κίνας με την επωνυμία «NIKΗ» στο Μουσείο του Ανακτόρου στο Πεκίνο, με στόχο τη μελέτη και ανάδειξη των εκθεμάτων του. Το LMNT-II βασίζεται σε καινοτόμο τεχνολογία λέιζερ και έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει σχεδόν όλα τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα και δύναται να χρησιμοποιείται και σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και από μη εξειδικευμένο προσωπικό.

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ-ΙΤΕ) θα μας ταξιδέψει στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας με μια εφαρμογή η οποία επιτρέπει στους χρήστες, μέσω φυσικού τρόπου αλληλεπίδρασης (χρησιμοποιώντας τα χέρια τους, το κεφάλι τους και τη θέση τους στο χώρο), να αντλήσουν πληροφορίες και να περιεργαστούν ψηφιοποιημένα τρισδιάστατα αντικείμενα πολιτιστικού ενδιαφέροντος υψηλής ανάλυσης.  Η τεχνολογία αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και κατάρτιση, η ψυχαγωγία, η διαφήμιση, κλπ.

 Η ovidVR ΑΕ, εταιρεία spin off (τεχνοβλαστός) του Ινστιτούτου Πληροφορικής, θα παρουσιάσει μια πλήρως προσαρμόσιμη, διαδραστική, πρακτική λύση ιατρικού εκπαιδευτικού λογισμικού, μέσω του οποίου πραγματοποιείται πλήρης χειρουργική επέμβαση σε ένα εικονικό περιβάλλον με τα χέρια, πραγματοποιώντας το πλήρες σύνολο χειρουργικών κινήσεων και με χρήση προσομοιωμένων εργαλείων. Τα συστήματα της ovidVR ενδυναμώνουν και εκπαιδεύουν τους χειρουργούς και τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα έτσι ώστε να κατακτήσουν την τελειότητα των σύνθετων κλινικών διαδικασιών σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ευέλικτα και ελαφριά κλωστοϋφαντουργικά πάνελ και ενδύματα που συνδυάζουν αντιβαλλιστική προστασία αλλά και προστασία από αιχμηρά αντικείμενα. Οι υπό ανάπτυξη ειδικές στολές θα διαθέτουν ενσωματωμένα συστήματα προειδοποίησης για τον κίνδυνο ύπαρξης τοξικών αερίων και GPS για τη δυνατότητα εντοπισμού του χρήστη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα χρήσιμα πχ σε σώματα Ασφαλείας. Τα καινοτόμα αυτά υλικά είναι αποτέλεσμα έρευνας που διεξάγεται στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ-ΙΤΕ) σε συνεργασία με άλλους εταίρους από την Ελλάδα (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ, Κ. Σιαμίδης ΑΕ) και το εξωτερικό.

Δυναμική παρουσία του ΙΤΕ στην 82η ΔΕΘ

Δυναμική παρουσία του ΙΤΕ στην 82η ΔΕΘ

Δυναμική παρουσία του ΙΤΕ στην 82η ΔΕΘ

Δυναμική παρουσία του ΙΤΕ στην 82η ΔΕΘ

Δυναμική παρουσία του ΙΤΕ στην 82η ΔΕΘ

Δυναμική παρουσία του ΙΤΕ στην 82η ΔΕΘ

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα