Ελληνες έφηβοι, πρωταθλητές στον τζόγο

Σχεδόν ένας στους τρεις εφήβους ηλικίας 16 ετών στη χώρα μας έχει στοιχηματίσει για χρήματα τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο

Ως οι πιο «τζογαδόροι» της Ευρώπης εμφανίζονται οι 'Ελληνες έφηβοι. Σχεδόν ένας στους τρεις εφήβους ηλικίας 16 ετών στη χώρα μας έχει στοιχηματίσει για χρήματα τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο, είτε διαδικτυακά είτε σε ειδικούς χώρους στοιχηματισμού, γεγονός που μας φέρνει στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον τζόγο στην εφηβεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση της πανευρωπαϊκής έρευνας στον σχολικό πληθυσμό για τη χρήση οινοπνευματωδών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών (έρευνα ESPAD), που δημοσιοποιήθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, στην Ελλάδα το 30,3% των εφήβων ηλικίας 16 ετών δηλώνει ότι έχει στοιχηματίσει τον τελευταίο χρόνο, έναντι 13,7% που είναι ο μέσος όρος των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Αντίστοιχα υπερδιπλάσιο είναι το ποσοστό των Ελληνόπουλων που δήλωσαν ότι στοιχηματίζουν σε τακτική βάση –τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα– σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (16% έναντι 7%). Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τα αγόρια 16 ετών στην Ελλάδα, στοίχημα έστω και μία φορά έχει βάλει το 49% και σε τακτική βάση το 27%.

Ψηλά στον «τζόγο» βρίσκονται επίσης οι Κύπριοι και οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου (23%), οι Σλοβένοι (21%) και οι Φινλανδοί (20%), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι Μολδαβοί (μόλις 5% των εφήβων έχουν στοιχηματίσει τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο) καθώς και οι Αυστριακοί, Ισλανδοί, Μαλτέζοι, Νορβηγοί και Ουκρανοί (7%).

Η έρευνα ΕSPAD διεξάγεται ανά τετραετία από το 1995 και εστιάζει σε συμπεριφορές εξάρτησης των εφήβων από διάφορες ουσίες. Από την έκθεση, η οποία αναφέρεται σε στοιχεία του 2015, αναδεικνύεται μια τάση μείωσης της κατανάλωσης οινοπνευματωδών και του καπνίσματος στους εφήβους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ταυτόχρονα μια «ροπή» προς τη χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών και την εκδήλωση νέων εξαρτητικών συμπεριφορών. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά στη χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χαπιών χωρίς τη σύσταση γιατρού (4,2% έναντι 6,3% μέσος όρος των χωρών), ισχυρών παυσίπονων (1,8% έναντι 3,5%) και νέων ψυχοδραστικών ουσιών όπως συνθετικά κανναβινοειδή, καθινόνες κ.ά. (2,5% έναντι 4,2%). Αντιθέτως, η χώρα τοποθετείται «ψηλά» στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών (ποσοστό 12,5%, τέταρτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών όπου ο μέσος όρος είναι 7,2%). Παράλληλα οι 'Ελληνες 16χρονοι αναφέρουν σε υψηλότερα ποσοστά κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, με το 66,2% να δηλώνει ότι ήπιαν τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες 30 ημέρες, έναντι 47,5% που είναι ο μέσος όρος στο σύνολο των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η έρευνα επιφύλασσε και μία «έκπληξη». Παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες είναι από τους πιο «θεριακλήδες» της Ευρώπης, το ποσοστό των 16χρονων στη χώρα μας που έχουν καπνίσει έστω και μία φορά σε όλη τους τη ζωή είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών (39,2% έναντι 45,6%). Σε ό,τι αφορά ωστόσο το καθημερινό κάπνισμα στους 16χρονους, τα ποσοστά στην Ελλάδα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (11,1% στην Ελλάδα, 12,4% μ.ό.).

Όπως σχολίασε η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας ΕSPAD για το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αννα Κοκκέβη, «η αλματώδης αύξηση των τεχνολογιών και η διείσδυσή τους στον πληθυσμό των νέων φαίνεται να απειλεί με επιπρόσθετους κινδύνους αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό. Τα ευρήματα της έρευνας θέτουν προκλήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να αναπτύξουμε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ