Η έκθεση στα φυτοφάρμακα απειλεί τα έμβρυα

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Τη λελογισμένη χρήση των φυτοφαρμάκων προτάσσουν οι επιστήμονες - Το απόγευμα ξεκινούν οι εργασίες σχετικής ημερίδας, στην Ιεράπετρα

Συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων στο αμνιακό υγρό και το μηκώνιο των εμβρύων ανιχνεύουν οι επιστήμονες, γεγονός που κρούει "καμπανάκι" για την άμεση ή έμμεση έκθεση εγκύων και ζευγαριών σε αναπαραγωγική ηλικία στα φυτοφάρμακα. "Δεν μιλάμε για τερατογόνες συγκεντρώσεις, ωστόσο θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, γιατί η αυτό που δε θέλουμε είναι η κατάχρηση" - εξηγεί ο μαιευτήρας - γυναικολόγος, Σταύρος Σηφάκης, ο οποίος θα μιλήσει για τη γονιμότητα σε συνάρτηση με τα φυτοφάρμακα, στην επιστημονική διημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Ιεράπετρα

Σύμφωνα με τον ίδιο η έκθεση σε φυτοφάρμακα επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος και επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη των εμβρύων. Ωστόσο το θέμα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους περιοχών με αγροτικές καλλιέργειες, όπου φυσικά ο πληθυσμός της περιοχής είναι πιο ευάλωτος, αλλά όλο τον πληθυσμό που μπορεί να εκτεθεί στα φυτοφάρμακα και μέσω της κατανάλωσης αγροτικών προϊόντων. 

"Ο πλακούντας δεν προστατεύει το έμβρυο. Θα πρέπει να προστατευθεί η έγκυος αλλά και τα ζευγάρια σε αναπαραγωγική ηλικία" - τονίζει ο κ.Σηφάκης, ενώ σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα που καταναλώνουμε, εξηγεί πως θα είναι καλό "το καταναλωτικό κοινό να στρέφεται σε προϊόντα που δεν έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα". Πάντως όπως τονίζει ο ίδιος "η λελογισμένη χρήση των φυτοφαρμάκων είναι καλή, αυτό που δε θέλουμε είναι η κατάχρηση".

Ανθεί η υπογεννητικότητα και η υπογονιμότητα ... μέσα στην κρίση, και στην Κρήτη, με τα νέα ζευγάρια να μεταθέτουν για "αργότερα" τη δημιουργία οικογένειας, στην προσπάθειά τους να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Αυτό επιβεβαιώνει ο μαιευτήρας - γυναικολόγος Σταύρος Σηφάκης, επιβεβαιώνοντας ότι τα τελευταία 10 χρόνια καταγράφεται ραγδαία πτώση στις γεννήσεις. "Στην Ελλάδα της κρίσης, η υπογονιμότητα και η υπογεννητικότητα έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις" - τονίζει ο Κ.Σηφάκης, εξηγώντας ότι μετά την ηλικία των 35-37 ετών, τα πράγματα είναι δυσκολότερα.

Η διημερίδα με θέμα «Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην αύξηση νοσηρότητας και στο περιβάλλον»οργανώνεται από την Επιτροπή Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας και τον Ιατρικό Σύλλογο Λασιθίου και είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ιεράπετρας.

Οι εργασίες ξεκινούν σήμερα στις 18.00 το απόγευμα και συνεχίζονται αύριο το πρωί στις 11.00, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιεράπετρα.

Ο Σταύρος Σηφάκης είναι MD, PhD Διδάκτωρ Παν/μιου Κρήτης, τ. Διευθυντής ΕΣΥ Μαιευτικής, Γυναικολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Επιστημονικός Διευθυντής «Μητέρα» Κρήτης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ